Povinné ručení v USA – podrobný návod

Procestovat křížem krážem rozsáhlé a neuvěřitelně rozmanité území Spojených států amerických je snem mnoha vášnivých cestovatelů. Vzhledem k obrovským vzdálenostem a ne zcela ideálně fungující veřejné dopravě je vlastní auto téměř nutností. Jak si auto v USA pořídit, a na co si dát pozor?

V dnešním hektickém světě je silniční provoz nevyhnutelnou součástí každodenního života. Neustálý nárůst počtu vozidel na silnicích však zároveň přináší i zvýšené riziko dopravních nehod. Proto je ochrana a bezpečnost všech účastníků silničního provozu klíčovou prioritou.

Jedním z nejdůležitějších nástrojů pro zajištění finančního krytí a spravedlnosti po dopravních nehodách v USA je povinné ručení.

Povinné ručení je právní požadavek, který vyžaduje, aby vlastníci vozidel měli platné pojištění, které pokrývá finanční náklady související se škodami způsobenými jejich vozidly třetím stranám. Toto pojištění hraje klíčovou roli při zabezpečení náhrady škod a nákladů na opravy, ať už je zaviněný řidič nebo oběť nehody.

Zákon o povinném ručení se v USA liší stát od státu, ačkoli většina států vyžaduje minimální pokrytí odpovědnosti. To znamená, že vlastníci vozidel jsou povinni mít minimální částku pojištění, která bude hrazena, pokud jsou zodpovědní za nehodu.

Minimální požadavky se mohou lišit podle různých faktorů, jako je stát, typ vozidla, řidičský záznam a další.

Amerika si je velice dobře vědoma svých cestovatelských možností a turistický ruch patří k nejvíce výdělečným činnostem. Nezbytnou součástí jsou právě autopůjčovny, na které turista narazí pod označeními car rental, rent a car či rental car doslova na každém rohu.

Může si vybrat mezi mezinárodními řetězci, jako je Avis, Advantage, Alamo, Budget, Dollar, Fox, Hertz a Thrifty, či menšími méně známými společnostmi.

Společnost Avis

Avis Car Rental je jednou z nejznámějších a nejstarších společností zabývajících se pronájmem aut na světě. Byla založena v roce 1946 a nabízí širokou škálu vozidel pro jednotlivce i podniky. Avis je známý svým vysokým standardem služeb a má rozsáhlou působnost na letištích a ve městech po celém světě.

Avis Car Rental sídlí v Parsippany, New Jersey. Spolu s půjčovnami Budget Rent a Car, Budget Truck Rental a Zipcar je Avis součástí skupiny Avis Budget Group. Skupina Avis Budget Group provozuje značku Avis v Jižní Africe, Severní Americe, Jižní Americe, Indii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Od konce 70. let 20. století Avis nabízel především vozy General Motors (GM), jako jsou Chevrolet a Cadillac, avšak dnes pronajímá i populární značky mimo GM, včetně Fordu a Toyoty.

Avis je poskytovatelem pronájmu vozidel v komerčním segmentu, který slouží obchodním cestujícím na velkých mezinárodních letištích a cestujícím ve volném čase na místech mimo letiště.

Mnohé z poboček mimo letiště jsou franšízové, nikoliv vlastněné a provozované společností, jak je tomu u většiny letištních poboček. Společnost Avis byla první půjčovnou automobilů, která se nacházela na letišti. V lednu 2013 se společnost dohodla na převzetí společnosti Zipcar za 491 milionů USD.

Společnost Advantage

Advantage Rent a Car je další známá společnost zabývající se pronájmem vozidel. Zaměřuje se především na cenově dostupné možnosti pronájmu a je oblíbená u cestovatelů, kteří hledají cenově výhodné řešení.

Advantage Rent a Car je soukromá americká autopůjčovna se sídlem v Orlandu na Floridě.

Společnost byla založena v roce 1963 Kennethem a Helen Walkerovými jako „$3.99 Car Rentals“ a rychle se rozšířila koupí několika různých autopůjčoven. V roce 1984 byly různé značky autopůjčoven sloučeny pod název Advantage Rent a Car. V roce 2006 rodina Walkerových společnost prodala a v roce 2008 zkrachovala.

V roce 2009 společnost odkoupila z konkurzního řízení společnost The Hertz Corporation. V roce 2012 byla společnost Hertz nucena společnost prodat, aby získala souhlas regulačních orgánů s akvizicí společnosti Dollar Thrifty Automotive Group.

Společnost vystřídala několik soukromých kapitálových společností, než v květnu 2020 opět zkrachovala. Od července 2020 značku vlastní společnost Orlando Rentco LLC a nyní provozuje pouze 6 poboček.

Společnost Alamo

Alamo Rent a Car je americká společnost pronajímající vozy s důrazem na cestovní průmysl. Je známá svou pohodlností, snadným procesem pronájmu a nabízí širokou škálu vozidel pro rodiny i jednotlivce.

Alamo Rent a Car je autopůjčovna se sídlem v Claytonu, Missouri, Spojené státy americké. Společnost má pobočky v Severní Americe, Jižní Americe, Africe, Evropě, Asii, Austrálii a Oceánii. Společnost Alamo je vlastněna společností Enterprise Holdings spolu s dalšími agenturami, jako jsou Enterprise Rent-A-Car a National Car Rental.

Společnost Alamo se obvykle zaměřuje na cestující, kteří se orientují na nízký rozpočet, a je největším poskytovatelem pronájmu automobilů pro zahraniční cestující, kteří navštěvují Severní Ameriku.

Společnost Budget

Budget Rent a Car je světově známá společnost s cenově dostupnými možnostmi pronájmu. Specializuje se na úsporné a střední třídy vozidel a má dlouholetou historii působení v průmyslu.

Budget Rent a Car je americká autopůjčovna, kterou v roce 1958 v Los Angeles v Kalifornii založil Morris Mirkin. Budget je dceřinou společností skupiny Avis Budget Group se sídlem v Parsippany v New Jersey.

Společnost Dollar

Dollar Rent a Car je další značka poskytující služby pronájmu aut. Zaměřuje se na cenově dostupné možnosti s možností vybírat z různých typů vozidel.

Dollar Thrifty Automotive Group je bývalá holdingová společnost společností Thrifty Car Rental a Dollar Rent A Car. Společnost Dollar Thrifty Automotive začala 4. listopadu 1997 působit jako samostatná dceřiná společnost společnosti Chrysler Corporation a zároveň nadále podporovala své dvě značky, Dollar Rent A Car a Thrifty Car Rental.

19. listopadu 2012 ji za 2,3 miliardy USD koupila společnost The Hertz Corporation.

Společnost Fox

Fox Rent a Car je společnost s cenově výhodnými možnostmi pronájmu vozidel. Snaží se konkurovat slevovými nabídkami a atraktivními cenami.

Europcar Mobility Group je francouzská autopůjčovna založená v roce 1949 v Paříži. Sídlo holdingové společnosti Europcar Group S.A. se nachází v obchodním parku Val Saint-Quentin ve Voisins-le-Bretonneux (Saint Quentin en Yvelines) ve Francii.

V současné době působí společnost Europcar ve 140 zemích, které pokrývají Evropu, Severní Ameriku, západní Asii a Afriku.

Od července 2022 vlastní společnost Europcar konsorcium Green Mobility Holding, S,A. vedené společnostmi Volkswagen Group, Attestor a Pon Holdings. Keddy je podznačka společnosti Europcar pro pronájem vozidel pro volný čas.

Společnost Hertz

Hertz Car Rental je jednou z největších a nejznámějších společností pro pronájem aut na světě. Nabízí širokou škálu vozidel, včetně luxusních a speciálních vozidel. Má působnost na letištích a v městských centrech po celém světě.

Hertz Global Holdings (dříve The Hertz Corporation), známá jako Hertz, je americká autopůjčovna se sídlem v Estero na Floridě. Společnost provozuje svou stejnojmennou značku Hertz spolu se značkami Dollar Rent A Car, Firefly Car Rental a Thrifty Car Rental.

Je jednou ze tří velkých holdingových společností zabývajících se pronájmem automobilů ve Spojených státech amerických a drží 36% podíl na trhu, což ji řadí před společnosti Enterprise Holdings a Avis Budget Group.

Jako jedna z největších světových společností zabývajících se pronájmem vozidel podle objemu prodeje, počtu poboček a velikosti vozového parku působí Hertz ve 160 zemích Severní Ameriky, Evropy, Latinské Ameriky, Afriky, Asie, Austrálie, Karibiku, Středního východu a Nového Zélandu.

Společnost Hertz se umístila na 326. místě v žebříčku Fortune 500 pro rok 2020. 22. května 2020 společnost podala žádost o vyhlášení bankrotu s odkazem na prudký pokles příjmů a budoucích rezervací způsobený pandemií COVID-19.

K 31. prosinci 2021 měla společnost příjmy ve výši 7,3 miliardy dolarů, aktiva ve výši 19,7 miliardy dolarů a 23 000 zaměstnanců. 1. července 2021 již společnost není v úpadkovém řízení.

Společnost Thrifty

Thrifty Car Rental je společnost specializující se na cenově dostupné možnosti pronájmu aut. Nabízí různé typy vozidel a je oblíbená u zákazníků, kteří hledají dobré ekonomické možnosti pronájmu.

Thrifty Car Rental je americká autopůjčovna se sídlem ve městě Estero na Floridě a pobočkami v mnoha zemích po celém světě. Thrifty je vlastněna společností The Hertz Corporation, spolu s dalšími agenturami, jako jsou Hertz Rent A Car a Dollar Rent A Car.

Společnost Thrifty se obvykle zaměřuje na cestující, kteří si uvědomují svůj rozpočet.

Výhody povinného ručení

Povinné ručení má několik klíčových výhod a dopadů na americkou společnost:

  1. Zajištění ochrany pro oběti nehod: Povinné ručení zaručuje, že oběti dopravních nehod nebudou zanechány samy bez finančního odškodnění. To pomáhá zmírnit stres a finanční tíseň, která může po nehodě nastat.
  2. Podpora finanční odpovědnosti: Povinné ručení vychovává řidiče, aby byli zodpovědní za své jednání na silnicích. S povinností mít pojištění se minimalizuje riziko, že by řidiči unikli bez náhrady po zavinění nehody.
  3. Ochrana majetku: Pojištění poskytuje majitelům vozidel finanční ochranu v případě, že by jejich vozidlo způsobilo škodu na majetku třetích stran, jako jsou jiná vozidla nebo veřejné vlastnictví.
  4. Snížení zátěže soudního systému: Díky povinnému ručení je méně pravděpodobné, že by se soudní systém zahlcoval spory o náhrady škod po nehodách. Pojištění umožňuje rychlejší a efektivnější vyrovnání mezi poškozenými a viníky.
  5. Podpora ekonomiky: Povinné ručení je také hospodářsky prospěšné, protože pomáhá udržovat pojišťovací průmysl a vytváří pracovní místa ve finančním a pojistném sektoru.

I přes mnoho výhod povinného ručení existují výzvy, kterým musí čelit. Někteří řidiči se pokouší obejít systém nezákonným nebo falešným pojištěním. To je důležitá oblast, na kterou musí dohledové orgány a pojišťovací společnosti zaměřit svou pozornost, aby zajistily spravedlnost a integritu systému povinného ručení.

Mezinárodní řidičský průkaz není podmínkou

K oprávnění řídit auto obvykle stačí evropský řidičský průkaz. Všeobecně je však doporučený mezinárodní řidičský průkaz, jehož vyřízení stojí pouhých 50 korun.

K ověření totožnosti je potřeba cestovní pas, bez kterého se do USA stejně nemůže vycestovat. Rovněž se potřebuje platební karta, která je nutná k uhrazení půjčovného a zálohy.

Jak si půjčit auto v USA levně

  • Českými cestovateli je doporučována půjčovna RentalCars.com, která má rezervační portál vedený také v českém jazyce. Garantují nejnižší cenu půjčovného a údajně dorovnají rozdíl, najde-li klient levnější autopůjčovnu.
  • Nižší cenu si zajistí včasnou rezervací auta 2 až 3 měsíce dopředu. Nejvíce za půjčení auta zaplatí během letních prázdnin a v období kolem Vánoc.
  • Vyplatí se porovnat ceny ve více půjčovnách ve městě, kde si zájemce plánuje auto půjčit. Nezapomenout také na půjčovny na letištích, kde bývá větší konkurence a tedy i výhodnější ceny.

A jak je to s cenou? Půjčovné se pohybuje cca od 1 100 korun za jeden den. Za půjčení auta v New Yorku se cena pohybuje od 1 400 korun. Výše zálohy je závislá na konkrétní autopůjčovně, délky půjčení a typu auta.

Záloha (kauce, záruka) se hradí formou zablokování částky na platební kartě a je vrácena (odblokována) hned po ukončení pronájmu, je-li auto vráceno v pořádku.

Nejvýhodnější podmínky mívají řidiči starší 25 let, protože ti mladší bývají považováni za rizikoví.

Některé společnosti nejsou ochotné řidičům od 18 do 25 let půjčit vozidlo vůbec, jiné jim půjčí pouze slabší auto a k tomu si ještě naúčtují extra poplatek (kolem 20 dolarů), tzv. under age fee. Výjimkou jsou státy Michigan a New York, kde tento příplatek není povolený.

Nenechat se nachytat. I autopůjčovny mají své “triky”

Půjčení auta se může zdát banalitou. I zde se však vyplatí pořádná dávka opatrnosti, díky které nikdo neskočí autopůjčovnám na lep. V každém případě by se měla přečíst důkladně smlouva o půjčení auta a podepsat pouze tehdy, pokud jí člověk bude perfektně rozumět.

Na co si dát pozor:

  • Je inzerovaná cena je konečná? (uvedená cena může být ve výsledku navýšena o další daně, poplatky či pojištění)
  • Není omezený nájezd? (některé autopůjčovny mají limitovaný počet ujetých mil a za každou míli navíc se zaplatí nemalý poplatek)
  • Není omezená územní platnost? (některé půjčovny zakazují cestu do Kanady, Mexika či vybraných amerických států)
  • Neplatí se za zbytečnosti? (autopůjčovny se budou snažit vnutit i dětskou sedačku a to i přesto, že sebou žádné dítě cestující nemá)

Pozor si také dát při vrácení auta. Auto je nutné vrátit v dohodnutém termínu a platí to i pro hodinu. Stačí se zpozdit o pouhých 15 minut a už se zaplatí den navíc. Rovněž nezapomenout dotankovat nádrž. Auto se sice může vrátit s prázdnou nádrží a dočerpat jej až v půjčovně, avšak tamější benzín bývá o dost dražší.

Typ auta si vždy vybírat s ohledem na počet osob, délku a také náročnost plánované trasy. Nejméně se zaplatí za auta v třídě economy. Střední třída bývá o 5 až 15 procent dražší, SUV o 20 až 25 procent a až o 75 procent více se zaplatí za luxusní kabriolet.

Bez pojištění ani na nákup

Stejně jako v České republice je na území USA ze zákona povinné pojištění odpovědnosti. Základním typem, který je vyžadován ve všech státech USA je obdoba českého povinného ručení neboli Supplemental Liability Protection (SLP).

Limity pojistného plnění se pohybují od 10 do 50 tisíc dolarů na osobu v případě škody na zdraví a 5 až 25 tisíc dolarů u majetkových škod. Navýšit limity až na 1 milion dolarů je možné volitelným připojištěním Supplemental Liability Insurance (SLI).

Vhodné je si sjednat také havarijní pojištění neboli Collision Damage Waiver (CDW),  z něhož budou uhrazené škody, k nimž dojde na vozidle zaviněním jeho majitelem. Pojistné se pohybuje od 10 do 30 dolarů na jeden den.

Stejně jako v České republice se pojištění nevztahuje na škody způsobené úmyslně, v důsledku nedbalosti a pod vlivem alkoholu či drog.

K havarijnímu připojištění lze sjednat následující připojištění:

  • škod na podvozku auta, pneumatikách, potazích a skle – Super Collision Damage Waiver (SCDW)
  • připojištění škody způsobené ztrátou vozidla a odpisem v důsledku totální škody – Loss Damage Waiver (LDW)
  • připojištění pro případ krádeže – Theft Protection (TP)
  • úrazové připojištění posádky – Personal Accident Insurance (PAI)
  • připojištění osobních věcí – Personal Effect Coverage (PEC)
  • pojištění pro případ škody způsobené nepojištěným vozidlem – Uninsured Motorist Protection (UMP)
  • havarijní pojištění bez limitu a spoluúčasti – Full Damage Waiver (FDW)

U každého typu pojištění je důležité si vždy zkontrolovat výši spoluúčasti, která se může pohybovat ve výši několika stovek dolarů.