Asistenční služba v zahraničí

Nikomu to samozřejmě nepřejeme, ale porucha auta či drobná havárie se na cestě může naskytnout častěji, než byste možná čekali. V takovém případě určitě oceníte asistenční službu, jejíž odborníci vám s nečekanými problémy pomohou. Pozor však na to, zda ji vaše pojištění obsahuje, případně v jakém rozsahu.

Nějaká ta varianta asistenční služby je většinou součástí každého povinného ručení a havarijního pojištění. Základní varianta pojistky je však většinou omezena jen na území ČR, a také rozsah situací, kdy vám odborník na telefonu pomůže, je omezený. V případě cest do zahraničí byste proto měli zvážit třeba krátkodobé připojištění. Důvod je jasný – klidnější cestování.

Kdy vám asistenční služba pomůže?

I když je nějaký rozsah asistence na telefonu součástí téměř každé pojistky automobilu, ne vždy vám asistenční služba ve vašich potížích na cestách pomůže. V základu totiž máte nejspíš sjednanou asistenční službu jen pro případ havárie. Odborník z pojišťovny vám tedy pomůže jen v případě dopravní nehody.

Naproti tomu příplatkové asistenční služby se vztahují také na případy poruchy či odcizení vozidla. V případě poruchy auta za vámi pojišťovna pošle servisní vůz a zařídí také odtah vozidla do smluvního servisu. Někdy vám také dokonce nabídne možnost půjčení náhradního vozu. Každopádně v takovém přápadě máte jistotu, že pokud vás auto „zradí“ na cestě, dovoláte se pomoci.

Asistenční služby v zahraničí

Pokud se chystáte na dovolenou a víte, že na ni pojedete autem, neměli byste rozsah asistenční služby podcenit. Hlavně zmíněná porucha vozidla je totiž za hranicemi dvojnásob nepříjemná. Do řešení nepříjemné situace zde totiž většinou vstupuje také jazyková bariéra a neznalost místních podmínek. Nemluvě o tom, že hlavně na západ od našich hranic mohou být opravy vozidel mnohem dražší než ve vašem obvyklém servisu.

Sjednání lepší asistence v zahraničí přitom není příliš drahé – u běžného osobního auta vás vyjde zhruba na 300 – 400 Kč za měsíc, celoroční nadstandardní asistenci v zahraničí získáte cca za necelé dva tisíce Kč.

Obvyklý rozsah nadstandardních asistenčních služeb:

  • Vyšší limity pojistného plnění
  • Možnost volání asistenční služby ze zahraničí, komunikace v češtině
  • Služba vám pomůže také v případě poruchy či odcizení vozidla
  • Odtah nepojízdného vozidla zpět do ČR
  • Úhrada zapůjčení náhradního vozu
  • Úhrada krátkodobého ubytování v místě poruchy vozidla