Na cestách bezpečně a s praktickým slovníčkem

Kdo rád cestuje vozidlem nejen po České republice, avšak i do zahraničí, bude se mu na následujících řádkách hodit pár zajímavých rad, užitečné odkazy i praktický slovníček, který se zajisté na dobrodružných cestách po cizích zemích bude hodit. 

Ať už člověk cestuje svým vozidlem kamkoliv, nikdy by se neměl zapomenout seznámit s pravidly pro řízení vozidla pro země, kterými bude projíždět.

Na stránkách ibesip.cz se najde základní přehled o jednotlivých státech a jejich pravidlech (rychlostní limity, používání světel, základní povinná výbava, nutné dokumenty, postihy v případě porušení pravidel a další).

Na cestách bezpečně

Samozřejmě, bezpečnost je velmi důležitá při cestování. Kromě praktického slovníčku je zde několik tipů, jak zůstat na cestách v bezpečí:

  1. Informovat se o cílové destinaci: Před odjezdem je dobré se informovat o zemi, do které se cestuje. Zjistit si o ní základní informace, jako je kultura, zvyky, klima a důležitá pravidla. Tyto informace pomůžou přizpůsobit se prostředí a minimalizovat riziko.
  2. Zabezpečit si cestovní doklady: Ujistit se, že všechny potřebné cestovní doklady, jako je platný pas, víza, identifikační karty a zdravotní pojištění, má cestující s sebou. Důležité dokumenty uchovávat na bezpečném místě a kopie mít uložené odděleně.
  3. Zvolit bezpečné ubytování: Při výběru ubytování volit spolehlivé a bezpečné možnosti, jako jsou renomované hotely, hostely nebo apartmány. Přečíst si recenze a doporučení ostatních cestovatelů.
  4. Být obezřetný s cizími lidmi: Na veřejných místech být opatrný a pozorný vůči cizím lidem. Neodhalovat příliš mnoho osobních informací a být opatrný při nabídce cizí pomoci.
  5. Uchovávat cennosti v bezpečí: Nechat cennosti, jako jsou peníze, pasy, elektronika a šperky, v bezpečí ve svém ubytování. Pokud je turista musí nosit s sebou, měl by použít bezpečnostní peněženku nebo brašnu a dávat pozor na své věci.
  6. Udržovat si kontakt s blízkými: Informovat své blízké o svém plánu cestování a mít s sebou jejich kontaktní údaje. Pravidelně se s nimi spojit, aby byli informováni o bezpečí svého blízkého.
  7. Sledovat místní zákony a předpisy: Seznámit se s místními zákony a předpisy a dodržovat je. Uvědomit si místní kulturu a respektovat ji.
  8. Používat veřejnou dopravu a taxi bezpečně: Pokud se používá veřejná doprava, je radno mít cennosti u sebe a být pozorný na své okolí. Preferovat oficiální taxi služby a předem si zjistit spravedlivou cenu za přepravu.
  9. Zdraví a hygiena: Dodržovat základní hygienická pravidla, jako je mytí rukou a konzumace bezpečné pitné vody. Mít s sebou léky a základní lékařské potřeby je samozřejmostí.
  10. Důvěřovat svému instinktu: Pokud něco působí podezřele nebo dotyčnému přijde nebezpečné, musí důvěřovat svému instinktu a být opatrný. Vždy volit bezpečnostní opatření a případně vyhledat pomoc místních autorit.

Použití praktického slovníčku a dodržování základních bezpečnostních opatření pomůže cestovat bezpečně a s větší jistotou. Každá země a situace se mohou lišit, proto je vždy dobré být připravený a informovaný o místních podmínkách.

Kontrola vozidla

Před tím, než člověk vyrazí na delší cestu do zahraničí, by se neměl zapomenout ujistit, že je jeho vozidlo zcela v pořádku. Předejde tak případným problémům s technickým stavem a cesta proběhne bez problému. Mnoho řidičů si neuvědomuje, že díky včasné kontrole může předejít řadě nepříjemných a dokonce nebezpečných situací.

Před cestou je důležité provést kontrolu vozidla, aby se zajistila jeho bezpečnost a spolehlivost na cestě. Zde je seznam několika klíčových položek, které by se měly zkontrolovat:

  • pneumatiky
    • kontrola stavu pneumatik
    • kontrola vzorku dezénu a tlaku
    • správně nahuštěné podle doporučení výrobce
  • světla
    • zda všechna světla na vozidle správně fungují, včetně předních a zadních světel, blinkrů, brzdových světel a mlhových světel
  • brzdy
    • otestování brzd na parkovišti nebo bezpečném místě
    • zda brzdy reagují rychle a rovnoměrně
  • olej a kapaliny
    • kontrola hladinu motorového oleje, chladicí kapaliny, kapaliny do ostřikovačů a kapaliny do brzdového systému
    • zda mají správnou úroveň a nejsou znečištěny
  • baterie
    • kontrola stavu baterie a zajištění jejích svorkovnic
    • ujistit se, že jsou svorky čisté a bez korozního nánosu
  • stěrače a ostřikovače
    • ověřit, zda jsou stěrače v dobrém stavu a nejsou opotřebené
    • kontrola také fungování ostřikovačů skel a naplnění nádrže s čistou vodou nebo speciální kapalinou
  • zrcátka
    • ujistit se, že všechna vnější a vnitřní zrcátka jsou správně nastavena a nepoškozena
  • bezpečnostní pásy
    • ověřit si, že bezpečnostní pásy včetně předních a zadních sedadel fungují správně a jsou snadno použitelné
  • náhradní kolo
    • kontrola stavu náhradního kola, včetně jeho tlaku
    • ujistit se, že má řidič náhradní kolo, klíč a další potřebné nástroje
  • naladění rádia a navigace
    • ujistit se, že jsou správně naladěny a funkční

Je důležité provést tyto kontroly před každou cestou, ať už jde o kratší výlet nebo delší cestu. Nejlepší je odvézt vozidlo do servisu a nechat odborníky, aby jej důkladně prohlédli. Ti zkontrolují kompletní technický stav včetně termínu technické prohlídky a měření emisí.

Seznamka s trasou

Příprava trasy by rovněž měla být nedílnou součástí přípravy na cestu. Vhodné je se seznámit s pravidly řízení, avšak také s možnostmi trasy a předem si zjistit, co na cestě řidiče čeká a nemine. Neplatí to pouze pro náklady (benzín, tunely, dálniční známky, apod.), nicméně také pro uzavírky a jiné překážky na plánované trase.

Zde je několik tipů, jak připravit trasu před výletem:

  1. Plánování trasy: Určit si cíl výletu a zjistit optimální trasu k dosažení tohoto místa. Můžou se použít mapy a navigační systémy online, jako je Google Maps, Mapy.cz nebo jiné specializované navigační aplikace.
  2. Vzdálenost a čas cesty: Zjistit předpokládanou vzdálenost a čas, který bude potřeba k dojezdu na místo. Mít na paměti, že tyto údaje se mohou lišit v závislosti na dopravní situaci, stavu silnic a rychlosti jízdy.
  3. Alternativní trasy: Pro případ, že by řidič narazil na dopravní zácpy nebo neplánované problémy, je vhodné mít připravené alternativní trasy. Zkontrolovat možnosti objížděk a vybrat si několik alternativních cest.
  4. Dopravní omezení a pravidla: Seznámit se s platnými dopravními omezeními a pravidly pro zvolenou trasu. Zjistit, zda jsou na trase například mýtné brány, zpoplatněné úseky, omezení pro kamiony nebo zvláštní omezení pro jízdu v určité dny či časy.
  5. Zastávky a odpočívadla: Rozhodnout se, kde jsou v plánu přestávky, odpočinek a tankování. Zjistit si, kde jsou na trase benzinové stanice, restaurace, toalety a další možnosti odpočinku.
  6. Zajímavá místa a atrakce: Pokud je zájem navštívit zajímavá místa, památky nebo atrakce na trase, udělat si seznam těchto míst a zjistit o nich více informací. Můžou se tak naplánovat krátké výlety nebo zastavení během hlavní cesty.
  7. Podmínky na silnicích: Informovat se o aktuálních podmínkách na silnicích. Zkontrolovat dopravní zpravodajství nebo místní webové stránky s informacemi o stavu silnic, uzavírkách nebo případných nebezpečných situacích.
  8. Kontakty na pomoc: Mít k dispozici důležité kontakty, jako jsou telefonní čísla asistenčních služeb, autoservisy nebo pojišťovny. V případě potřeby tak bude rychlý přístup k potřebné pomoci.
  9. Offline mapy: Před odjezdem si stáhnout offline mapy nebo navigační aplikace na svůj mobilní telefon nebo navigační zařízení. Pokud bude špatný signál mobilního internetu během cesty, můžou se hodit.
  10. Informujte ostatní: Pokud se cestuje s někým dalším, měla by se s nimi sdílet plánovaná trasa, předpokládaný čas odjezdu a příjezdu a důležité kontakty. To v případě potřeby usnadní komunikaci a koordinaci.

Včasným naplánováním se může ušetřit spousta hodin čekání a hledání náhradních tras. V případě obzvláště dlouhých cest je vhodné rozdělit cestu na více etap s možností odpočinku.

S praktickým slovníčkem po ruce

Mít základní jazykovou vybavenost je velmi užitečné při cestování do cizích zemí. I když turista nemusí mluvit plynně daným jazykem, několik základních frází a slov v místním jazyce může pomoci při komunikaci a interakci s místními obyvateli.

Zde je několik tipů, jak si připravit jazykovou výbavu na cesty:

  1. Základní fráze jako pozdravy (ahoj, dobrý den), díky (děkuji), prosím, promiňte a na shledanou (sbohem). Tyto fráze jsou obecně uznávané a ocení je místní obyvatelé.
  2. Otázky jako jsou „Mluvíte anglicky?“ a „Kde je…?“ (například zastávka metra, restaurace, nejbližší bankomat). Pomůže to zorientovat se a najít potřebné informace.
  3. Číslice a čas: čísla a základní pojmy týkající se času (například dny v týdnu, měsíce, hodiny a minuty). Dobrá pomůcka při rezervacích, cestování a jednoduché komunikaci.
  4. Jídelní lístek: v zemích s odlišnou kuchyní může být užitečné naučit se základní pojmy týkající se jídla (například maso, ryby, zelenina, rýže) a několik jídelních pojmů (například polévka, hlavní jídlo, dezert).
  5. Kapesní slovník nebo aplikace: pomůže s překladem základních frází a slov. Existuje mnoho bezplatných aplikací, které nabízejí překladové funkce a základní fráze ve více jazycích.
  6. Pár slov ve významném jazyce: základní slova, jako jsou „děkuji“, „prosím“, „ano“, „ne“ a „pomoc“, ve významném jazyce země, do které se cestuje.
  7. Gestikulace a tělesná řeč: mohou být univerzální formou komunikace. Použití gest, jako je ukazování na mapě, kývání hlavou nebo mávání rukou, může pomoci předat základní informace.
  8. Překladačské aplikace: Existuje několik aplikací, které umožňují překládat slova nebo věty pomocí fotoaparátu nebo hlasového vstupu.

Místní obyvatelé ocení snahu turisty mluvit jejich jazykem, a i když udělá chyby, budou mu ochotně pomáhat. Být zdvořilý, trpělivý a otevřený novým zážitkům a kulturám přinese lepší zážitky ze zahraniční dovolené.

Překlad textů ve vybraných zemích

Spolková republika Německo, Švýcarsko, Rakousko

Spurrinnen

Hrboly

Unfall

Nehoda

Einbahn

Jednosměrný provoz

Ausgenomenn, Ausg.

Vyjma, s výjimkou

Ende

Konec

Francie, Lucembursko, Švýcarsko, Belgie

Attention travaux

Práce na silnici

Chaussee deformee

Nerovnosti vozovky

Route barree

Silnice uzavřena

Cedez le passage

Dejte přednost

Ferme au trafic

Uzavřeno (pro provoz)

Fin

Konec

Priorité aux piétons

Přednost chodců

Vignette obligatoire

Nálepka (dálniční známka) povinná

P+R libre

Parkování (Park and Ride) zdarma

Péage

Poplatek, mýtné

Sortie

Výjezd

Itálie

Lavori in corso

Práce na silnici

Strada chiusa

Silnice uzavřena

Rallentare

Zpomalte

Senso vietata

Zákaz vjezdu

Sosta vietata

Zákaz parkování

Uscita

Výjezd

Španělsko

Ceda el paso

Dejte přednost

Despacio

Zpomalte

Obras

Práce na silnici

Desvío

Objížďka

Carratera cerrada

Silnice uzavřena

Prohibido el paso

Zákaz vjezdu

Pokud není řidičova jazyková vybavenost dostatečná, určitě se mu bude hodit praktický cestovní slovníček. I přesto, že většina států používá v případě dopravního značení jednotné piktogramy, může se na svých cestách narazit také na různé dopravní značení, kterému každý nemusí rozumět.