Tipy pro bezpečné cestování autem v zimě

Zima může být nádherným obdobím plným sněhu a sváteční nálady, avšak pro řidiče znamená i výzvy a nebezpečí na silnicích. Sníh, led a nízké teploty mohou způsobit nebezpečné podmínky a zvýšené riziko nehod. Pokud člověk plánuje cestovat autem v zimních měsících, je důležité přijmout určitá opatření pro bezpečnou jízdu.

I zodpovědní řidiči se v zimních měsících potýkají s opravdovou zkouškou svých schopností. Jediná chyba hrozí skluzem po ledových jazycích a riziko kolize s ostatními vozy. Jízda si tak vyžaduje mnohem vyšší koncentraci na řízení, přičemž hodně záleží i na stavu samotného vozu. Jak se co nejlépe připravit na jízdu v zimních měsících?

Jak zvýšit bezpečnost během zimních cest

Před odjezdem je potřeba se ujistit, že je vozidlo v dobrém technickém stavu. Zkontrolovat vše potřebné – hladinu motorového oleje, funkčnost svíček, stav baterie, brzd, pneumatik a osvětlení. V zimě je také důležité mít dostatek kapaliny do ostřikovačů a nemrznoucí směs do chladiče.

Pokud jsou pochybnosti, vyplatí se nechat automobil projít kontrolou u odborníků. V perfektním stavu by vůz měl být již před začátkem zimy!

Podle zákona musí mít automobily povinně nasazeny zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března. Pokud je situace vozovky před nebo po tomto období stále riziková (tedy je na ní sněhová břečka, náledí atd.), je nutné zimní pneumatiky ponechat. Každá pneumatika musí mít dezén v minimální hloubce 4 mm.

V zimních podmínkách jsou zimní pneumatiky nejlepší volbou, protože mají lepší přilnavost na zasněžených a zledovatělých silnicích.

V zimě je také dobré mít v autě dostatek paliva. Řidič se může setkat s neplánovanými zpožděními nebo uzavírkami silnic, a je důležité mít dostatek paliva na cestu.

Jak fungují zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou vyrobeny speciálně pro řízení v zimních podmínkách. Jejich hlavním úkolem je zajistit přilnavost a stabilitu vozidla na kluzkých površích, jako je sníh, led nebo námraza. Tyto pneumatiky mají speciální dezén se vzory, které umožňují odvádění sněhu a vody, čímž zlepšují přilnavost a minimalizují aquaplaning.

Kromě toho jsou vyrobeny z měkčího materiálu, který zůstává pružný i za nízkých teplot, což zvyšuje jejich účinnost v chladném počasí.

Výhody zimních pneumatik:

  1. Bezpečnost: Zimní pneumatiky výrazně zlepšují řízení a brzdné vlastnosti vozidla na kluzkých površích. Díky speciálním vzorům dezénu a měkčímu materiálu zabraňují prokluzování a zkracují brzdnou dráhu, což přispívá k vyšší bezpečnosti na silnicích.
  2. Ovladatelnost: Zimní pneumatiky zajišťují lepší ovladatelnost vozidla, což umožňuje řidičům lépe kontrolovat směr jízdy i v náročných podmínkách. To je zejména důležité na zasněžených nebo zledovatělých silnicích.
  3. Snížení rizika dopravních nehod: Použití zimních pneumatik snižuje riziko nehod, které jsou způsobeny špatným řízením nebo nedostatečnou trakcí na kluzkých površích. Snížení nehod přináší nejen úsporu finančních nákladů, avšak zejména snižuje riziko zranění a ztráty životů.
  4. Chrání letní pneumatiky: Použitím zimních pneumatik v zimní sezóně se chrání letní pneumatiky před opotřebením a poškozením způsobeným nepříznivými zimními podmínkami. Když je zima pryč, letní pneumatiky se mohou opět nainstalovat a prodloužit tak jejich životnost.

Použití zimních pneumatik je v některých zemích nařízeno zákonem a je povinné je instalovat během zimní sezóny. Obecně platí, že zimní pneumatiky je vhodné používat, pokud teploty klesnou pod 7 °C nebo pokud jsou na silnici přítomny sníh, led nebo námraza.

Pokud člověk žije nebo často jezdí do oblastí s chladným podnebím a sněhem, měl by vážně zvážit investici do zimních pneumatik. Při výběru správných zimních pneumatik je důležité sledovat specifické označení a schválení výrobce vozidla, aby bylo zajištěno, že jsou pneumatiky vhodné pro konkrétní model a typ vozidla.

Důležitost udržování dobrého technického stavu vozidla

Správný technický stav vozidla je klíčovým aspektem pro zajištění bezpečnosti a spolehlivosti na silnicích. Ačkoli se může zdát, že pravidelná údržba a kontrola vozidla jsou rutinní povinnosti, často je podceňována jejich důležitost a následky zanedbání mohou být fatální.

Proč je udržování dobrého technického stavu vozidla tak důležité:

  • Snížení rizika nehod:
    • Vozidlo v dobrém technickém stavu má sníženou pravděpodobnost selhání mechanických součástek, což výrazně snižuje riziko nehod.
    • Funkční brzdy, řízení, osvětlení a další klíčové systémy vozidla jsou základem pro bezpečnost na silnici.
    • Pravidelná údržba zajišťuje, že tyto systémy jsou v optimálním stavu a snižuje možnost havárie způsobené technickým selháním.
  • Ušetření peněz na dlouhodobější provoz:
    • Pravidelná údržba vozidla vám může pomoci ušetřit peníze na dlouhodobější provoz. Některé opravy a údržba mohou být sice nákladné, avšak prevence potenciálních větších problémů může zabránit ještě větším výdajům v budoucnu.
    • Například pravidelná výměna oleje, kontrola stavu pneumatik a řádné servisní kontroly mohou prodloužit životnost motoru a snížit spotřebu paliva.
  • Ochrana životního prostředí:
    • Vozidlo v dobrém technickém stavu bude pravděpodobně výrazně šetrnější k životnímu prostředí. Správně fungující motor emituje méně škodlivých emisí, což přispívá ke snížení negativního dopadu na ovzduší a kvalitu životního prostředí.
    • Pravidelná údržba a kontrola emisních hodnot jsou rozhodující pro snížení ekologické zátěže vozidla.
  • Dlouhá životnost vozidla:
    • Správná údržba a péče o vozidlo mohou prodloužit jeho životnost.
    • Pravidelné servisní kontroly a výměny opotřebovaných součástí zabraňují většímu opotřebení a korozí. Díky tomu si řidič může užívat spolehlivého a funkčního vozidla po delší dobu.
  • Zákonné požadavky:
    • V mnoha zemích platí zákonné požadavky na pravidelnou technickou kontrolu vozidla, která zajistí, že auto splňuje minimální bezpečnostní a ekologické normy.
    • Nedodržení těchto předpisů může mít za následek pokuty nebo dokonce odebrání registračního dokladu.

Udržování dobrého technického stavu vozidla není pouze povinností, nicméně také investicí do bezpečnosti a spolehlivosti na silnicích. Pravidelná údržba vozidla pomůže snížit riziko nehod, ušetřit peníze, chránit životní prostředí a prodloužit životnost vozidla. Prevence je vždy lepší než oprava.

Doplňková výbava

Pro zimní měsíce se kromě povinné výbavy vyplatí vozit s sebou také doporučenou výbavu, která má řidiče lépe připravit na případné řešení problémů spojených s nízkými teplotami:

  • škrabka na sklo v případě námrazy
  • smetáček na sníh (nevozte na střeše sníh, může se během jízdy uvolnit a ohrozit řidiče za vámi)
  • řetězy na pneumatiky
  • rozmrazovače skla
  • gumové pásy a podložky pro případ zapadnutí do hlubokého sněhu
  • startovací kabely
  • náhradní nemrznoucí kapalina
  • deka, teplé oblečení
  • powerbanka, nabíječka na mobilní telefon

S dodržováním těchto tipů se může maximalizovat bezpečnost a pohodlí během cestování autem v zimě. Preventivní opatření jsou klíčem k úspěšnému překonání zimních silničních podmínek.

Příprava před jízdou

Než člověk vyjede, měl by si zjistit na internetu či ze zpravodajství situaci na silnicích. Náhlé uzavírky či nehody mohou velmi zkomplikovat cestu. Využívat dopravního zpravodajství, které online vysílají místní rádia a pro jistotu mít vždy nabitý mobilní telefon. Pokud má řidič GPS, měla by mu vzniklé komplikace hlásit automaticky.

Před jízdou je nutné vždy důkladně očistit vozidlo od sněhu a ledu. To zahrnuje střechu, kapotu, okna a světla. Led na střeše může spadnout na přední sklo během jízdy, což může způsobit nebezpečnou situaci.

Bezpečná jízda

Náledí, sníh a mokrá vozovka není jediným strůjcem neštěstí. Také řidiči by měli mít na paměti, že mohou přecenit svoje schopnosti:

  • jezdit tak, aby byl řidič schopen svůj vůz ovládat
  • být opatrný a nedělat zkratkovitá rozhodnutí, jízdu promýšlet
  • pokud je očividné, že je vozovka v horším stavu, nejezdit zbytečně rychle
  • brzdit plynule, dát řidičům vzadu čas reagovat
  • dodržovat dvojnásobnou vzdálenost mezi vozidly
  • sledovat provoz kolem sebe
  • předjíždět zodpovědně, nenaléhat na ostatní řidiče
  • pokud je to nutné, zastavit na odpočívadlech nebo benzínkách

Dalším dobrým tipem je zapnout světla, pokud je viditelnost omezena sněhem nebo mlhou. Světla zvýší viditelnost auta pro ostatní řidiče a zlepší bezpečnost na silnici.

Pokud se řidič ocitne v náročných situacích na silnici, musí zachovat chladnou hlavu. Než začne něco dělat, měl by si pečlivě rozmyslet své akce a snažit se minimalizovat riziko. Pokud se necítí bezpečně, nebát se počkat na lepší podmínky nebo zavolat o pomoc.