Povinné ručení auta

Povinné ručení se neustále mění a novelizuje. Jaká je situace nyní, si stručně povíme na následujících řádcích. Na úvod si řekněme, že povinné ručení je dané zákonem. Nejedná se tedy o žádný rozmar či doporučení, ale o zákonné nařízení. Kde se dá získat nejvýhodnější povinné ručení?

Konkrétním zákonem, který povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla definuje, je zákon č. 168/1999 Sb.

Pro koho je povinné ručení povinné

Povinné ručení je určené všem motorovým vozidlům. Nejčastěji se hovoří o povinném ručení pro osobní automobily, ale tato povinnost se týká také motocyklů, elektromobilů, nákladních vozidel, pracovních strojů, autobusů, přípojných vozíků a dokonce i aut veteránů.

Všichni majitelé motorových vozidel, kteří se najdou ve zmiňovaném zákoně, musí mít sjednané povinné ručení po dobu, po kterou vozidlo vlastní a provozují jej na veřejných komunikacích.

Povinné ručení auta nabízí pojišťovny, které vlastní příslušnou licenci. To se týká víceméně všech známých českých pojišťoven, jejichž aktuální seznam najdete například na stránkách České kanceláře pojistitelů. Jednotlivé nabídky však nejsou totožné a pojišťovny nabízí různé rozsahy, pojistné limity a především různé ceny pojištění.

Díky porovnání ušetříte

Právě díky rozdílným podmínkám se vyplatí porovnat si více konkurenčních nabídek. Dozvíte se, které pojišťovny jsou levné, a které naopak drahé. Na základě výsledku porovnání si snadno vyberete povinné ručení, které bude odpovídat vašim představám i finančním možnostem.

Povinné ručení je zkrátka povinnou pojišťovací službou, která je uzákoněna pro motorová vozidla a jejímž účelem je nahradit škody způsobené jiným vozidlům či předmětům v důsledku nehody.

V České republice je toto pojištění povinné pro všechna motorová vozidla. Povinné ručení se skládá ze dvou částí: pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění odpovědnosti za ujmy na zdraví.

První část se vztahuje k náhradě finančních škod způsobených nehodou, zatímco druhá část se vztahuje k poskytnutí finanční náhrady za újmy na zdraví v důsledku nehody. V České republice je povinné ručení regulováno zákonem o pojišťovnictví. Toto pojištění je dostupné většinou pojišťovacích společností a jeho cena se liší v závislosti na typu vozidla, jeho hmotnosti, počtu ujetých kilometrů a dalších faktorech.