Jak se připravit na zimu?

Každý řidič přemýšlí nad tím, jak zabezpečí své auto na zimu. V zimním období je daleko více příležitostí k dopravní nehodě, nejdůležitější je se nenechat zaskočit.

Zima je obdobím, kdy je zabezpečení automobilu klíčové. Nízké teploty, sníh a led mohou mít negativní dopad na výkon vozu, a mohou také zvýšit riziko havárie.

Během období zimy a sněhu se eviduje daleko více nehod než v jakémkoliv jiném období. Řidičům se doporučuje nenechávat své auto v zimě na letních pneumatikách či sjetém vzorku a jezdit dvakrát tak opatrně.

I když jsou řidiči na silnicích dost opatrní, nemusí se ani jim dopravní nehoda vyhnout. Proto by měli mít své auto dobře pojištěné.

Aby se snížilo riziko problémů v zimních měsících, existuje několik praktických tipů a rad, jak ochránit své auto. Zde jsou některé z nich:

  1. Kontrola baterie: Baterie automobilu je v zimě vystavována extrémně nízkým teplotám, což může snížit její výkon. Před nastupující zimou se doporučuje nechat si provést kontrolu stavu baterie v autorizovaném servisu a zajistit tak její správnou funkci. Pokud je baterie starší nebo oslabená, může se vyměnit za novou.
  2. Kontrola chladící kapaliny: Chladicí kapalina je důležitá pro udržení optimální teploty motoru. Je vhodné ověřit, zda je v nádrži dostatek čerstvé kapaliny a jedná se nemrznoucí variantu, protože jinak může vést k zamrznutí chladicího systému a vážným problémům s motorem.
  3. Kontrola pneumatik: Správné zimní pneumatiky jsou pro zabezpečení auta na zimních silnicích nezbytné. Základním parametrem, který se kontroluje je hloubka dezénu a stav pneumatik. Pneumatiky s nízkou dezénovou hloubkou ztrácí svou schopnost zajistit dobrý záběr a odvádění sněhu a vody. Zimní pneumatiky jsou vhodné pro sněhové a ledové podmínky.
  4. Příprava zimní výbavy: Mít s sebou zimní výbavu v autě je moudré rozhodnutí. Tato výbava by měla obsahovat lopatku na sníh, posypový materiál (písek nebo popel), škrabku na led, startovací kabely, náhradní žárovky a další důležité vybavení.
  5. Ochrana proti korozi: Zima může zvýšit riziko korozního poškození vozu. Pravidelné mytí auta a ochrana laku pomocí vosku může pomoci minimalizovat účinky soli a chemikálií používaných na odstraňování sněhu a ledu z vozovek.
  6. Zimní příprava interiéru: Pořízení podložek na podlahu pro minimalizaci vlhkosti a špíny. Jako doplňková výbava se také může zvážit použití speciálních ochranných krytů na sedadla a volant, aby nedocházelo k jejich zamrznutí.
  7. Kontrola světel: Zimní období mívá kratší dny a delší noci, takže funkční světla jsou klíčová pro řidičovu bezpečnost i viditelnost ostatních řidičů. Pravidelně kontrolovat funkčnost všech světel, včetně blinkrů, brzdových a zadních světel.
  8. Pravidelná údržba: Zimní období představuje náročnější podmínky pro automobil, takže pravidelná údržba je zásadní. Dbát na správné intervaly výměny oleje, filtry, brzdovou soustavu a další součástky. Pravidelný servis pomůže minimalizovat riziko neočekávaných poruch.

Zabezpečení auta na zimu je důležité nejen pro bezpečnost řidiče, nicméně také pro dlouhodobou životnost samotného vozu. Pravidelná údržba a dodržování zimních příprav umožní mít klidnou mysl a snáze zvládat nástrahy zimních silnic.

S těmito praktickými tipy bude každý připraven čelit i těm nejtvrdším mrazům a sněhovým bouřím.

Asistenční služby

Většina pojišťoven má i možnost využití asistenční služby. Není dobré uzavírat první pojištění, které se naskytne jako první a opravdu porovnávat nejen cenu, avšak i služby v rámci povinného ručení. Pokud člověk uvízne například v závěji, pak asistenční službu zajisté uvítá.

Asistenční služby pro automobily jsou specializované služby, které poskytují pomoc a podporu motoristům v případě potíží nebo havárie na silnici. Tyto služby jsou obvykle provozovány pojišťovnami a jsou dostupné jako součást pojistných produktů.

Hlavním cílem asistenčních služeb je zajištění bezpečnosti, pohodlí a mobility motoristů v různých situacích. Zde jsou některé z nejběžnějších asistenčních služeb, které jsou poskytovány:

  1. Pomoc na silnici: Tato služba zahrnuje pomoc při mechanických problémech na silnici, jako je startování automobilu, oprava defektu, doplnění paliva nebo výměna pneumatiky. V případě, že řidič nemůže pokračovat v jízdě, vozidlo bývá odtaženo do nejbližšího autoservisu.
  2. Pojištění proti nárazu s divokou zvěří: Některé asistenční služby zahrnují i ochranu proti nárazu s divokou zvěří, což může být zvláště užitečné v oblastech s vyšším výskytem zvěře na silnicích.
  3. Odtah vozidla: V případě, že se automobil nachází v místě, kde není možné ho opravit, asistenční služba zajistí jeho odtah na určené místo, jako je autoservis nebo řidičem zvolená destinace.
  4. Náhradní vozidlo: Některé služby nabízejí náhradní vozidlo, pokud auto nemůže být opraveno okamžitě, a člověk potřebuje mobilní řešení.
  5. Pomoc v případě nehody: Asistenční služby mohou také pomoci s organizací a řešením formálních náležitostí v případě dopravní nehody.
  6. Pomoc na dálku: Některé asistenční služby poskytují telefonickou podporu a rady v případě drobných problémů, jako je porucha baterie nebo uzamčení klíčů v autě.
  7. Pokrytí v zahraničí: Některé asistenční služby poskytují pokrytí i v zahraničí, což je užitečné pro řidiče, kteří často cestují přes hranice.

Je důležité před uzavřením smlouvy o asistenčních službách pečlivě zvážit rozsah a podmínky poskytovaného pokrytí. Rozdíly mezi různými pojistkami mohou být značné, a také je dobré zkontrolovat recenze a hodnocení služeb od ostatních uživatelů.

Asistenční služby mohou být pro motoristy velmi užitečné a mohou poskytnout klidné vědomí, že jsou chráněni a že jim bude poskytnuta pomoc v případě potřeby.

Povinné ručení

Spousta řidičů si říká, že své auto na zimu raději odstaví a vyjede zase až v přívětivějším počasí. Pak nebude muset povinné ručení řešit. OMYL. Každý, kdo vlastní registrační značku, je povinen ze zákona povinné ručení platit. Avšak nemusí platit zbytečně moc!

Pokud kdokoliv hledá levné povinné ručení pro své vozidlo, je důležité zvážit několik kroků, aby našel optimální a cenově výhodnou nabídku. Níže jsou uvedeny tipy, které pomohou najít levné povinné ručení:

  1. Porovnávat nabídky: Internetové srovnávače cen pojištění. Tyto webové stránky umožní rychle porovnat nabídky od různých pojišťoven a najít tak nejlevnější variantu. Také se podívat na recenze a hodnocení pojišťoven.
  2. Zvážit různé pojistné limity: Pojistné limity ovlivňují cenu povinného ručení. Čím vyšší limity pojištění zvolíte, tím více se zaplatí za pojistku. Zvážit, jakou úroveň krytí dotyčný potřebuje, aby jeho pojistné ručení bylo dostatečné, a vybrat odpovídající limity.
  3. Zkontrolovat slevy a bonusy: Některé pojišťovny nabízejí různé slevy a bonusy, které mohou snížit cenu pojištění. Například, pokud je člověk dlouhodobým bezúhonným řidičem, může mít nárok na slevu za bezúhonnost.
  4. Využít speciální nabídky: Některé pojišťovny nabízejí speciální akční nabídky nebo slevy pro nové klienty. Cíleně vyhledávat takové nabídky pomůže ušetřit spoustu peněz.
  5. Vyhledat pojištění online: Pojišťovny mohou nabízet lepší ceny pro uzavření online pojištění. Zvážit možnost uzavřít povinné ručení přes internet.
  6. Věk a historie řidiče: Některé pojišťovny berou v úvahu věk řidiče a historii jeho jízd při určování ceny pojištění. Pokud je člověk mladý řidič nebo nemá dlouhou bezúhonnost, může to mít vliv na cenu.
  7. Možnost volby spoluúčasti: Pokud je majitel vozu ochoten nést určitou část nákladů na škodu, může si vybrat pojištění s volitelnou spoluúčastí, což mu může snížit cenu pojistky.
  8. Ověřit kvalitu a spolehlivost pojišťovny: Při hledání levného povinného ručení nezapomínat zkontrolovat také spolehlivost a reputaci pojišťovny. Je důležité, aby pojišťovna byla schopna poskytnout podporu a rychlou pomoc v případě požadavku na úhradu škody.

Nejlevnější povinné ručení nemusí být vždy ta nejlepší volba, a je důležité zvážit také kvalitu služeb a podmínky pojištění. Srovnávat nabídky od různých pojišťoven a vybírat takovou, která poskytne dostatečnou ochranu za férovou cenu, to je prioritou číslo jedna.