Povinné ručení Beroun

Povinné ručení je zákonné pojištění pro každého vlastníka motorového vozidla v České republice. Jedná se o pojištění odpovědnosti za škody způsobené dalším osobám na jejich zdraví či majetku.

Povinné ručení Beroun a nejen tam slouží ke krytí škod na zdraví i majetku, které pojištěný způsobí provozem svého vozidla dalším účastníkům provozu. Pokud vlastník vozidla nemá vozidlo pojištěné, porušuje zákon a může mu být udělena pokuta od 5 do 40 tisíc korun.

Kromě toho však bude muset zaplatit veškerou způsobenou škodu z vlastní kapsy. A to může vyjít pěkně draho. Jezdit bez povinného ručení se tedy nevyplácí.

Co kryje povinné ručení?

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, mezi lidmi známé jako povinné ručení, kryje:

  • úhradu škody způsobené na zdraví nebo usmrcením,
  • úhradu škody vzniklé poškozením, zničením nebo ztrátou věci,
  • úhradu škod, majících povahu ušlého zisku,
  • úhradu účelně vynaložených nákladů spojených s právním zastoupením při uplatňování nároků z povinného ručení, a to v případě prodlení pojistitele nebo neoprávněného odmítnutí či krácení pojistného plnění pojišťovnou.

Kolik musí pojišťovna zaplatit? Minimální zákonem stanovený limit pojistného plnění je 35 mil. Kč na každého zraněného nebo usmrceného a 35 mil. Kč na majetkovou škodu pro všechny poškozené.

V praxi to znamená, že v případě nehody zaplatí pojišťovna za viníka nehody poškozenému skutečnou škodu, jejíž výši poškozený prokáže, avšak maximálně do výše stanovených limitů.

Cena povinného ručení

Cena povinného ručení zajímá každého motoristu. Ovšem není jednoduché říci, jaká je cena povinného ručení. Závisí totiž na několika dalších faktorech.

V první řadě se cena povinného ručení odvíjí od typu vozidla, které se pojišťuje. Automobily s vyšší cenou a vyšší hodnotou mají pojištění dražší. Také typ motoru a jeho výkon se může podílet na konečné ceně pojištění.

Dalšími faktory, které ovlivňují cenu povinného ručení, je věková skupina. Senioři a naopak řidiči mladší 25 let jsou často považováni za rizikovější, proto mají povinné ručení dražší.

Také místo, kde motorista žije, hraje roli. Menší města mají nižší pojistné, větší města naopak dražší. Konečně i historie řízení významně ovlivňuje cenu povinného ručení.

Pokud měl motorista v posledních letech nějaké nehody, bude platit vyšší pojistné. Naopak v podobě bonusů odměňuje pojišťovna ty, kteří nebourají.

Ať už má člověk jakýkoliv typ vozidla, porovnání cen mezi různými pojišťovnami mu pomůže najít nejvýhodnější povinné ručení. Je důležité si uvědomit, že i když je konkrétní cena důležitá, ještě důležitější je zjistit, zda pojišťovna poskytuje odpovídající úroveň ochrany.

Porovnání povinného ručení online a rychle

Je zcela jedno, zda člověk shání povinné ručení v Berouně nebo hledá povinné ručení Zlín. Dnes je totiž mnohem snazší sehnat nejlevnější povinné ručení online. Není nutné obcházet jednotlivé pobočky pojišťoven osobně.

Povinné ručení si každý mnohem snáze a hlavně v klidu kompletně sjedná přes internet. Stačí mít po ruce technický průkaz vozidla a doklad totožnosti. Do srovnávače povinného ručení se zadají základní informace o vozidle a systém vygeneruje nabídku jednotlivých pojišťoven.

Je dobré nabídky povinného ručení Beroun porovnávat nejen podle cen, nýbrž i nabízených služeb. Pokud zájemce některá z nabídek zaujme, může povinné ručení rovnou sjednat online. Veškeré dokumenty pak přijdou na mail.

Jak sjednat povinné ručení Beroun?

Uzavření smlouvy na povinné ručení je jednoduché. Není třeba chodit na pobočku pojišťovny, vše lze zařídit z pohodlí domova nebo kanceláře. Při využití srovnání povinného ručení je potřeba jenom velký technický průkaz vozidla a osobní údaje vlastníka.

Do online srovnávače povinného ručení Beroun se zadávají tyto údaje o vozidle:

  • typ (osobní, užitkové, motocykl)
  • značka a modelová řada
  • motorizace
  • způsob užití (provoz, taxi, rozvoz zboží)

Kdo chce získat přesnou cenu povinného ručení, vyplní také rok výroby vozidla, svůj věkbydliště a délku bezeškodního období (systém bonus/malus). Všechny tyto faktory totiž mají vliv na cenu povinného ručení.

Po vyplnění formuláře se objeví porovnání povinného ručení od všech dostupných pojišťoven. Pak už si lze vybrat nejvýhodnější pojištění auta vzhledem k jeho ceně i rozsahu služeb. Za online sjednání povinného ručení je většinou nabízena sleva.

Pár slov o Berouně

Na soutoku dvou řek Berounky a Litavky se na cestě mezi Prahou a Plzní nachází malebné české městečko Beroun. Beroun byl založený na konci 11. století a o dvě století později se Beroun stal významným královským městem.

Hlavními historickými památkami jsou zachovalé městské hradby, novorenesanční Duslovský zámek z 19. století a novobarokní radnice z roku 1903.