Jak na nejlevnější povinné ručení

Každý motorista chce mít co nejlevnější povinné ručení, které zároveň nabízí dostatečné krytí. Jenže cenu povinného ručení ovlivňuje mnoho faktorů. Které to jsou? A jak získat nejlevnější povinné ručení?

Pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, mezi lidmi známé spíše jako povinné ručení, musí mít každé vozidlo, které je zapsané v registru silničních vozidel a je provozované na veřejných komunikacích.

Tato povinnost se týká i motorek, autobusů a přívěsných vozíků. Zkrátka každý motorista musí mít povinné ručení sjednané, jinak mu hrozí pokuta a také vyřazení vozidla z provozu, pokud by neměl povinné ručení déle jak 14 dní.

Vzhledem k tomu, že povinnému ručení se nejde vyhnout, každý pochopitelně řeší cenu povinného ručení. Nikdo přece nechce platit víc, než musí. Kolik povinné ručení stojí? A kde najít nejlevnější povinné ručení?

Pojistka na auto

Některému pojištění auta se nelze vyhnout ze zákona, jiné je dobrovolné. Jaké jsou druhy pojistky na auto a k čemu slouží?

Jak už bylo uvedeno, povinné ručení musí mít každé vozidlo. Povinné ručení chrání oběti nehod před náklady na odstraňování následků nehody, kterou způsobil někdo jiný. To znamená, že pokud někdo způsobí dopravní nehodu, pojišťovna za něj z povinného ručení nahradí vzniklou škodu na jiných vozidlech a újmu vzniklou zraněným nebo usmrceným osobám a pozůstalým.

Pokud by viník nehody povinné ručení sjednané neměl, musel by veškerou škodu vzniklou poškozeným platit sám. Každý si jistě dokáže představit, že by to mohlo zruinovat jeho rozpočet. Vyjíždět bez povinného ručení se tedy nevyplácí.

Druhým typem pojistky na auto je havarijní pojištění. To je dobrovolné a mnoho motoristů ho sjednané nemá. Havarijní pojištění kryje škody vzniklé na vlastním vozidle. Pokud řidiči do cesty skočí srnka, přijdou kroupy nebo mu auto poškodí vandal, škodu zaplatí pojišťovna z havarijního pojištění.

Havarijní pojištění je tak vhodným doplňkem povinného ručení. Obzvlášť u nových vozidel se vyplatí obě pojistky na auto mít.

Levnou a zároveň kvalitní pojistku na auto chce získat každý motorista.

Nejlevnější povinné ručení – na čem závisí cena?

Každý motorista usiluje o pojistku na auto, která bude kvalitní a zároveň levná. Ne každý ovšem na takové pojištění auta opravdu dosáhne a ne každý může mít nejlevnější povinné ručení. Jeho cenu totiž ovlivňuje řada faktorů. Které to jsou?

Následující faktory ovlivňují, jestli motorista šanci nejlevnější povinné ručení získat:

  • věk pojistníka
  • trvalý pobyt
  • bonus/malus
  • objem a výkon motoru
  • stáří a vybavení vozidla

Věk pojistníka je jedním z nejdůležitějších ukazatelů pro konečnou cenu povinného ručení. Jinou cenu povinného ručení bude mít řidič s čerstvým řidičákem oproti tomu, kdo jezdí 15 let. Mladí a nezkušení řidiči zpravidla do 21 let a senioři nad 75 let můžou na nejlevnější povinné ručení zapomenout. Ti budou naopak platit nejvíc.

Důležitou roli také hraje trvalé bydliště pojistníka. Řidiči z Prahy, Brna nebo třeba Plzne musí počítat s podstatně dražším povinným ručením než lidé z Loun, Rokycan nebo třeba z Čáslavy.

Pojišťovny posuzují i řidičskou historii a odměňují či naopak trestají pojistníky systémem bonus a malus. Platí jednoduché pravidlo, kdo málo bourá, platí nižší pojistku a naopak.

Cenu povinného ručení pak pochopitelně ovlivňují i parametry vozidla. Auta s vyšším výkonem platí vyšší pojistné. U silnějších aut je totiž riziko vážnějších nehod s mnohem většími škodami, což pojišťovny zohledňují i ve výši pojistného. Stejně tak může výši pojistného ovlivnit i účel vozidla, povinné ručení pro autoškoly bude dražší než pojištění auta pro osobní provoz.

Jak získat nejlevnější povinné ručení?

Nejlevnější povinné ručení mají šanci získat řidiči:

  • ve středním věku
  • s bydlištěm v menším městě či na vesnici
  • s novým autem s menším výkonem a moderními asistenčními prvky
  • dlouhodobě jezdící bez nehod

Je jasné, že každý nemůže uvedené parametry splnit. Přesto není třeba zoufat. I jiní řidiči mají šanci získat co nejlevnější povinné ručení. Jak na to se lze dozvědět dále v článku.

Srovnávač pojištění vozidel – jak na porovnání pojištění auta

I když člověk nesplňuje výše uvedené parametry pro to, aby měl to nejlevnější povinné ručení, neznamená to, že nemůže levnou pojistku na auto získat. Stačí, když použije srovnávač pojištění vozidel. Díky němu si nejlevnější povinné ručení v rámci jeho možností dokáže najít naprosto každý.

Porovnání pojištění auta funguje jednoduše a rychle. Zájemce získá prostřednictvím srovnávače pojištění vozidel cenu povinného ručení na míru a najde levné a zároveň kvalitní pojištění auta.

Porovnání pojištění auta po vložení základních údajů ukáže, kolik toho daná pojistka obsahuje, jaké má pojistné limity, počet rizik v základu pojistky a někdy třeba i hodnocení spokojenosti s průběhem likvidací pojistných událostí. Pochopitelně je na prvním místě uváděna i cena.

Pokud motorista využije srovnávač pojištění vozidel, může výrazně ušetřit. Je však dobré si uvědomit, že ne vždy je nejlevnější povinné ručení nejlepší volbou.

Povinné ručení – kalkulačka

Nejrychlejší, nejjednodušší a také nejlevnější způsob, jak vybrat nejlepší povinné ručení, nabízí kalkulačka povinného ručení. Jedná se o nástroj, který je dostupný online a především zdarma. Stačí do ní zadat pár základních údajů o vozidle a pojistníkovi.

Během pár minut porovná kalkulačka povinného ručení veškeré nabídky pojišťoven a zobrazí jednotlivé parametry současně s aktuální cenou dané pojistky. Koho některá z nabídek zaujme, může si hned povinné ručení sjednat.