Auto mladší 5 let – pozor na zloděje

Zloději mají spadeno především na auta mladší pěti let. Pokud rovnou neodcizí vozidlo celé, vezmou za vděk také moderními navigacemi, airbagy, celými řídícími jednotkami a také xenonovými světlomety. Nejvíce se vozidla a jejich vybavení tradičně „ztrácí“ ve Středočeském kraji a v Praze.

V dnešní době je ochrana majetku velmi důležitá, a to platí i v případě automobilů. Zloději se neustále zdokonalují ve svém oboru a vymýšlejí nové způsoby, jak odcizit cizí vozidla. Pokud člověk vlastní auto, které je mladší než 5 let, je dobré být obezřetný a přijmout opatření k minimalizaci rizika krádeže.

Jaká jsou nejdůležitější opatření chránící vozidlo:

  1. Zamykat dveře a okna: To se může zdát jako samozřejmost, avšak mnoho lidí stále nezamyká svá auta pořádně. Nezapomenout zkontrolovat, zda jsou všechna okna a dveře zajištěna předtím, než se opustí vozidlo. To platí i tehdy, když je řidič na chvíli mimo auto, například při nakupování nebo tankování.
  2. Využívat alarm: Moderní automobily mají často zabudovaný alarm, který je schopen detekovat neautorizovaný přístup k vozidlu. Ujistit se, že je alarm aktivován vždy, když se opouští auto. Mnoho zlodějů se vyhýbá automobilům s alarmem, protože to zvyšuje riziko odhalení.
  3. Používat ochranná zařízení: Kromě zabudovaného alarmu existuje mnoho dalších ochranných zařízení, která se mohou použít. Například řadicí zámky, volantové zámky, bezpečnostní šrouby na kola nebo sledovací systémy. Tyto přídavné ochranné prvky mohou zloděje odradit nebo jim znepříjemnit krádež.
  4. Parkovat na bezpečných místech: Když se parkuje auto, měla by se vybírat dobře osvětlená a frekventovaná místa. Zlodějům se nelíbí, když jsou ve středu pozornosti. Vyhnout se opuštěným částem města nebo temným ulicím. Pokud je možnost, mělo by se využít hlídané parkoviště.
  5. Neukazovat cennosti: Vždy si před odchodem z auta zkontrolovat, zda řidič nezanechává cennosti na viditelných místech, jako jsou telefony, GPS navigace, peněženky nebo tašky. Tyto předměty mohou přitáhnout pozornost zlodějů a vést k pokusu o krádež.
  6. Zabezpečit klíče: Zloději často využívají techniky, jako je skenování klíčů nebo jejich replikace. Ujistit se, že klíč je bezpečně uložen a neocitne se v rukou neznámých osob. Pokud je to možné, používat technologie s bezkontaktním přístupem, jako je klíč s kódem nebo otiskem prstu.
  7. Sledovat trh se součástkami: Pokud se v dané lokalitě zvyšuje počet krádeží aut nebo jejich součástí, je důležité být obezřetný a sledovat místní zpravodajství, aby byl člověk informován o aktuálních trendech v oblasti krádeží vozidel. To člověku umožní přizpůsobit své bezpečnostní opatření podle aktuální situace.

Více než 50 % zjištěných odcizených vozů bylo vyrobeno v letech 2014 až 2019. „Nejoblíbenější“ vozidla zlodějů byla vyrobena v roce 2017 (9,7 % všech odcizených vozidel) a jednalo se o značky: Mercedes-Benz (14,7 % všech odcizených vozidel), BMW (14,4 %), Audi (10,4 %), Ford (7,8 %) a Volkswagen (6,8 %).

Krádeže vozidel a jejich součástek v letech 2015 až 2020:

Krádeže201520162017201820192020
Dvoustopých motorových vozidel6 2924 9203 5943 0523 0332 526
Jednostopých motorových vozidel594427428417524472
Věcí z vozidel18 45714 51313 12112 25011 8629 695
Součástek motorových vozidel5 0363 8144 1913 5583 1123 089
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Nejoblíbenějšími vozy jsou BMW řady 3, Volkswagen Golf, BMW řady 5, Volkswagen Passat a Audi A4. Nejoblíbenějšími barvami prověřovaných vozů byly černá (24,6 % všech vozů), šedá (20,3 %), bílá (14,2 %), a modrá (10,3 %).

Krádeže dvoustopých motorových vozidel představovaly v letech 2011 – 2016 více než 90 % všech odcizených motorových vozidel, v roce 2020 to bylo 84 %.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Vývoj v oblasti krádeží dvoustopých motorových vozidel za posledních 10 let vykazuje (s výjimkou roku 2013) dlouhodobě klesající trend. V roce 2020 byl meziroční pokles krádeží dvoustopých vozidel 17 %.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

jednostopých vozidel se jedná o pokles za posledních 10 let o 37 %. V roce 2020 bylo odcizeno meziročně o 10 % méně jednostopých vozidel.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

K meziročnímu poklesu došlo i u krádeží věcí z automobilů (o 18 %). Počet odcizených součástek motorových vozidel meziročně klesl o necelé 1 %.

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Mezi nejrizikovější kraje České republiky v roce 2020 patřily:
– hlavní město Praha (v Praze bylo v roce 2020 odcizeno 23 % dvoustopých vozidel odcizených v České republice)
– Středočeský kraj (nejvíce územní odbor Policie ČR Kladno – 17 % dvoustopých vozidel odcizených ve Středočeském kraji)
– Moravskoslezský kraj (zejména Ostrava – 39 % dvoustopých vozidel odcizených v Moravskoslezském kraji; Karviná 21,5 %)
– Ústecký kraj (zejména Chomutov – 18 % dvoustopých vozidel odcizených v Ústeckém kraji)
– Plzeňský kraj (zejména Plzeň – 43 % dvoustopých vozidel odcizených v Plzeňském kraji)
– Jihomoravský kraj (zejména Brno-město – 38 % dvoustopých vozidel odcizených v Jihomoravském kraji)

V některých výše jmenovaných krajích došlo meziročně k poklesu krádeží motorových vozidel dvoustopých (nejvíce v Praze o 30 %, v Jihomoravském kraji o 25 % a ve Středočeském kraji o 14 %), naopak např. v Plzeňském kraji byl zaznamenán meziroční nárůst o 12 %.

Krádeže motorových vozidel dvoustopých v ČR rok 2020 ve srovnání s rokem 2019

Zloději nemají respekt ani před denním světlem

O zlodějích kolují mylné představy, že kradou pouze v noci. Je sice pravda, že k největšímu počtu dochází v nočních hodinách, avšak ani krádeže za denního světla nejsou neobvyklé. V noci mají zloději větší “klid” a na práci se mohou lépe soustředit.

Krádeže jsou tak provedené čistěji a s menšími následky v podobě rozbitých okýnek, rozřezaných výplní dveří či poškrábaných palubních desek.

Denní škody jsou velmi často provázené horšími následky v podobě poničeného interiéru i exteriéru vozidla.

Jediným možným řešením, jak předejít finančním důsledkům možné krádeže či vykradení vozidla, je kvalitní havarijní pojištění. To platí zejména pro nová vozidla. Hradit případnou opravu vozidla ze svého může, jak je z uvedeného příběhu vidno, být velmi drahé.

Vozidlo není trezor

U stovek případů má svůj podíl na krádeži sám majitel či uživatel vozidla. Nedbají na prevenci a vozidlo považují za trezor. Není tak neobvyklé, že v zavazadlovém prostoru a někdy i na zadních sedadlech (kde je vše vidět) nechají s klidným svědomím kabelky, batohy i drahou elektroniku. A který zloděj by takovému lákadlu odolal?

Prevence je tedy velmi důležitá a v mnoha případech tak lze vykradení předejít úplně. Základem je vždy uzamčené vozidlo a zavřená okénka. V interiéru vozidla nenechávat žádné osobní věci.

Ve chvíli, kdy majitel zjistí vykradení vozidla, měl by ihned kontaktovat Policii ČR a asistenční služby své pojišťovny. Poradí mu, jak nejlépe postupovat, aby byla pojistná událost vyřešená rychle a ku spokojenosti klienta pojišťovny.

Vlastnictví auta mladšího 5 let může být potenciálním lákadlem pro zloděje, proto je důležité přijmout opatření k jeho ochraně. Sledování základních bezpečnostních opatření a používání moderních technologií může výrazně snížit riziko krádeže. Být pečlivý a chránit svůj majetek – to je životní krédo.