Povinné ručení pro traktor

Mezi pojištěními najdeme i taková, jejichž povinnost uzavření určují zákony. Jedním z typických představitelů je povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Je nutné mít pojištěný i traktor?

Toto povinné ručení není určené pouze osobním vozidlům, ale je povinné také pro nákladní vozidla, motocykly a další jednostopá motorová vozidla, pracovní stroje, traktory, přípojná vozidla, autobusy, skútry, sanity, tahače, obytné automobily a další.

Traktor a povinné ručení

Mezi vozidla, pro která povinnost povinného ručení platí také, patří i traktory. Přidělené registrační značky má většina z nich, stejně jako technický průkaz. A vzhledem k tomu, že nejezdí pouze po poli, ale tu a sem musí využívat veřejné komunikace, musí být pojištění pro případ způsobení škody jiným osobám na jejich majetku či zdraví.

Traktor je obecně velmi užitečný stroj a slouží pro různé účely. Je to motorizované zemědělské vozidlo, které slouží k přepravě nákladu, zemědělským pracím a kpořezávání polí.

Díky svým silným motorům a odpovídajícímu výkonu jsou traktory velmi populární a často se využívají nejen v zemědělství, ale také v lesnictví a stavebnictví.

Povinné ručení pro traktor dělíme do tří různých kategoriích:

  • Jednonápravový kultivační traktor
  • Traktor bez přidělené SPZ
  • Traktor s SPZ

Jak vidno, existují i traktory, které registrační značky přidělené nemají. Ty využívají veřejné komunikace minimálně, a povinné ručení je v jejich případně výrazně levnější. Nejdražší povinné ručení pro traktor se týká poslední kategorie. Ta využívá silnice poměrně často a riziko škody je zde logicky vyšší.

Při výběru povinného ručení pro traktory si nezapomeňte porovnat více nabídek. Díky porovnání máte větší šanci najít opravdu kvalitní pojištění za rozumnou cenu.