Povinné ručení pro Škoda

Pokud jde o ikonické výrobce automobilů, jen málokteré jméno vyvolává stejný pocit dědictví a inovace jako ŠKODA AUTO. S více než stoletou historií se ŠKODA AUTO etablovala jako významný hráč v celosvětovém automobilovém průmyslu a trvale dodává vozy, které jsou ztělesněním kvality, výkonu a nejmodernějších technologií.

I Česká republika se může pochlubit významnou automobilkou, jejíž historie je stejně zajímavá a dlouhá.

Kořeny společnosti ŠKODA AUTO sahají až do konce 19. století, kdy dva přátelé Václav Klement a Václav Laurin se v roce 1895 rozhodli založit společnost na výrobu jízdních kol Laurin & Klement. Jejich zájem se však brzy přesunul k novému fenoménu, kterým byla výroba motocyklů a později i automobilů.

V roce 1905 přešla společnost na výrobu automobilů, což znamenalo začátek její cesty v automobilovém průmyslu. Společně uvedli na trh první automobil značky Laurin & Klement, kterým byl model Voiturette. Šlo o velmi úspěšný vůz, který společnost rychle dostal na špici.

ŠKODA vždy stála v čele inovací a představila řadu technologických vymožeností, které změnily podobu automobilového průmyslu. Jedním z výrazných úspěchů je představení vozu „Voiturette A“ v roce 1905, inovativního vozidla, které kombinovalo lehkou konstrukci s působivým výkonem a stanovilo nová měřítka v tomto odvětví.

Historie začíná…

Po první světové válce nastaly ve společnosti rozsáhlé změny a společnost své aktivity rozšířila také o výroby nákladních automobilů a leteckých motorů. Slibný rozvoj přerušil požár továrny, který společnosti způsobil velké finanční problémy.

Proto si Klement s Laurinem našli silného partnera v podobě české strojírenského podniku Škoda. Ke spojení dochází v roce 1925.

Díky společné spolupráci se jim podařilo krizi nejen překonat, nicméně ještě dosáhnout velkých úspěchů, které přerušila až druhá světová válka a německá okupace. V této době byla Škoda nucená vyrábět vojenskou techniku.

Ihned po skočení války se Škoda vrací k výrobě automobilů. Následují roky pod státním vedením. Ke změně dochází až po revoluci v roce 1991, kdy se Škoda stala součástí světového koncernu Volkswagen. Vývoj a výroba automobilů se výrazně rozšířila a dokonce byla zahájená úspěšná expanze do zahraničí.

Závazek společnosti k dokonalému designu je patrný i v její moderní modelové řadě. Ve vozech ŠKODA se dokonale snoubí estetická přitažlivost s funkčností a vznikají tak vozy, které splňují přání řidičů i jejich praktické potřeby. Výrazná maska chladiče, čisté linie a smysl pro detail přispívají k nezaměnitelné identitě značky.

Globální přítomnost

V průběhu desetiletí ŠKODA postupně rozšiřovala svou nabídku a získala si pověst spolehlivých a robustních vozů.

Působnost značky ŠKODA sahá daleko za její český původ. Společnost je nyní součástí koncernu Volkswagen, jednoho z největších a nejvlivnějších automobilových konglomerátů na světě.

Díky tomuto partnerství získala ŠKODA přístup ke špičkovým technologiím, zdrojům a odborným znalostem, což značce umožňuje vyvíjet vozy, které splňují neustále se vyvíjející požadavky trhu.

V posledních letech se ŠKODA AUTO, stejně jako mnoho dalších automobilek, zaměřila na udržitelnost a elektromobilitu. Se zřetelem na obavy o životní prostředí a měnící se preference zákazníků představila společnost své plány pro udržitelnější budoucnost.

Představení elektrických a hybridních modelů, stejně jako pokroky v ekologických výrobních procesech, demonstrují odhodlání značky ŠKODA snižovat svou uhlíkovou stopu.

Závazek společnosti ŠKODA AUTO v oblasti inovací přesahuje rámec její nabídky vozů. Společnost aktivně spolupracuje s komunitami a podporuje kreativitu prostřednictvím iniciativ, jako je například „ŠKODA AUTO DigiLab“, který se zaměřuje na vývoj digitálních řešení výzev v oblasti mobility.

Tento přístup nejen podtrhuje odhodlání společnosti ŠKODA AUTO rozvíjet tento obor, avšak také ukazuje její snahu zlepšovat životy svých zákazníků.

Modely vozidel Škoda

  • Škoda Fabia
  • Škoda Favorit
  • Škoda Felicia
  • Škoda Forman
  • Škoda Joyster
  • Škoda Octavia
  • Škoda Praktit
  • Škoda Roomster
  • Škoda Superb
  • Škoda Yeti
  • Škoda Citigo

Cesta společnosti ŠKODA AUTO od výrobce jízdních kol k mezinárodní automobilové velmoci je důkazem jejího neochvějného odhodlání v oblasti kvality, inovací a designu.

Díky bohaté historii, globálnímu působení a zaměření na udržitelnost ŠKODA AUTO nadále utváří automobilové prostředí a nabízí vozy, které oslovují širokou škálu řidičů a zároveň přijímají výzvy a příležitosti budoucnosti.

S tím, jak se automobilový průmysl vyvíjí, zůstává dědictví dokonalosti značky ŠKODA zářným příkladem toho, jak může společnost prosperovat díky oddanosti svým základním hodnotám a ochotě přijímat změny.

Povinné ručení pro Škoda

V České republice jezdí největší počet vozidel značky Škoda. Tato česká automobilka je mezi Čechy skutečně oblíbená. Aby řidič se svou “škodovkou” mohl vyrazit na silnice a dálnice, musí mít uzavřené povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla.

Toto pojištění v současné době poskytuje celkem třináct českých pojišťoven. Jejich nabídka se již několik let může porovnat online na různých webových stránkách specializovaných na pojištění vozidel.

Povinné ručení kryje náklady spojené s poškozením zdraví a majetku třetích osob, které byly postiženy dopravní nehodou, ve které byl řidič daného vozidla viníkem. To zahrnuje léčebné náklady, odškodné za trvalé následky úrazu, škody na majetku a další náklady spojené s nehodou.

Povinné ručení však obvykle nekryje škody na vlastním vozidle řidiče ani náklady na jeho opravu.

Aby bylo povinné ručení pro vozidlo platné, musí se uzavřít smlouva s pojišťovací společností, která poskytne požadovanou ochranu. Pojišťovací společnosti stanoví cenu povinného ručení na základě různých faktorů, včetně typu vozidla, jeho výkonu, umístění, věku řidiče a dalších relevantních informací.

Je důležité si uvědomit, že nedodržení povinnosti mít platné povinné ručení může mít závažné právní a finanční následky. V případě nehody by viník mohl být nucen nést veškeré náklady spojené s poškozením třetích osob a jejich majetku. Proto je nezbytné zajistit si povinné ručení v souladu s platnými právními předpisy.