Povinné ručení Písek

Než si člověk zaregistruje vozidlo v Písku nebo jiném českém městě, musí uzavřít povinné ručení. K čemu slouží? A kde najít nejlevnější povinné ručení?

Pojištění odpovědnosti za škody způsobené motorovými vozidly, známé jako povinné ručení, je dle zákona č. 168/1999 Sb. povinné pro všechny majitele motorových vozidel, které mají přidělené registrační značky a jsou provozovány na veřejných komunikacích.

Majitelé vozidel, která pojištěná nejsou, porušují výše uvedený zákon a musí zaplatit pokutu ve výši do 40 tisíc korun. Nepojištěné vozidlo bude zároveň vyřazeno z registru.

Největším postihem však je, že v případě nepojištění vozidla budou veškerou vzniklou škodu platit z vlastní kapsy. A to se může pěkně prodražit. Jezdit bez povinné ručení se tak nevyplácí.

Co kryje povinné ručení Písek?

Účelem povinného ručení nejen v Písku je nahradit škodu na vozidle nebo újmu na zdraví vzniklou jinému účastníkovi silničního provozu. To znamená, že každý pojištěný, který způsobí havárii, má právo, aby za něj pojišťovna zaplatila škodu všem, kterým ji havárií způsobil.

Povinné ručení platí po celé České republice, ve státech Evropské unie a dalších vybraných státech. Kde přesně sjednané povinné ručení platí, lze najít na zadní straně zelené karty.

V rámci povinného ručení zaplatí pojišťovna za viníka dopravní nehody následující:

  • újmu na zdraví,
  • ušlý zisk vzniklý následkem havárie,
  • škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou vozidla,
  • náklady na zdravotní péči, která byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění,
  • náklady spojené s právním zastoupením v případě prodlení pojišťovny s výplatou pojistného plnění nebo jeho neoprávněného odmítnutí či krácení.

Mít sjednané povinné ručení je povinné pro motoristy ze zákona. Na druhou stranu jsou zákonem stanoveny i povinnosti pojišťovny. Zejména rozsah povinného ručení je dán zákonem.

To znamená, že pojišťovny mají zákonem stanovené limity, které musí z povinného ručení vyplatit. Minimálním limitem je částka 35 mil Kč za každého zraněného nebo usmrceného a 35 mil Kč za poškození vozidla a ušlý zisk pro všechny poškozené.

Povinné ručení za pár minut

Sjednat si povinné ručení v dnešní době jde velmi snadno a zabere pouze pár minut času. Díky tzv. online srovnávačům pojištění si lze mezi sebou porovnat více nabídek a vybrat si nejvýhodnější povinné ručení během jediného dne.

Ať už má zájemce jakýkoliv typ vozidla, porovnání cen mezi různými pojišťovnami mu pomůže najít nejvýhodnější povinné ručení. Je důležité si uvědomit, že i když je konkrétní cena důležitá, ještě důležitější je zjistit, zda je pojištěno všechno, co člověk potřebuje.

Při výběru povinného ručení je tak vhodné kromě ceny pojištění sledovat také rozsah a výši pojistných limitů.

Jak sjednat povinné ručení?

Sjednání povinného ručení je jednoduché. Není třeba nikam chodit, vše lze vyřídit online z pohodlí domova. Při využití srovnání povinného ručení online je potřeba jenom velký technický průkaz vozidla a osobní údaje vlastníka.

Do online srovnávače povinného ručení se zadávají následující údaje o vozidle:

  • typ (osobní, užitkové, motocykl)
  • značka a model
  • motorizace
  • způsob užití (provoz, taxi, rozvoz zboží)

Pro získání přesné ceny povinného ručení se vyplní i rok výroby vozidla, věkbydliště a délka bezeškodního období. Všechny tyto faktory totiž ovlivňují cenu povinného ručení

Pak už stačí jen některou z nabídek vybrat a povinné ručení sjednat. Veškeré doklady pak přijdou mailem.

Pár slov o Písku

Jihočeské město Písek leží v údolí řeky Otavy. V okolí se nachází Písecké hory a také velké množství umělých rybníků. Písek je také rovněž známý díky nejstaršímu kamennému mostu v Čechách, který byl postavený na konci 13. století.

K dalším historickým památkám patří královský hrad. Významnou technickou památkou je Křižíková vodní elektrárna z konce 19. století.