Povinné ručení Nový Jičín

Mezi povinnosti vlastníka motorového vozidla patří sjednání zákonného pojištění. Bez platného pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinné ručení) nelze vozidlo zaregistrovat a provozovat na veřejných komunikacích.

Povinné ručení je zákonem dané pojištění, které je platné pro všechny majitele registrovaných a provozovaných motorových vozidel. Je jedno, jestli je motorista z Nového Jičína nebo Brna, povinné ručení sjednané mít musí.

V případě, že vlastník povinné ručení sjednané nemá, vystavuje se riziku finanční pokuty až do výše 40 tisíc korun a vyřazení vozidla z registru.

Navíc v případě zavinění nehody bude muset platit škodu vzniklou ostatním účastníkům nehody z vlastní kapsy. A to se může pořádně prodražit.

Co kryje povinné ručení?

Povinné ručení se vztahuje na škody, které vlastník motorového vozidla způsobí provozem pojištěného vozidla na zdraví, životě nebo majetku třetích osob. Z povinného ručení jsou všechny způsobené škody uhrazené až do výše sjednaného limitu.

Tento limit je daný zákonem. Limit pojistného plnění při ublížení na zdraví nebo usmrcení je stanovený na částku 35 milionů Kč, a to na každého poškozeného. Limit pro škody na věci nebo ušlém zisku je 35 milionů Kč bez ohledu na počet poškozených.

Pojištěný má právo, aby za něj pojišťovna zaplatila poškozeným:

  • škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci,
  • ušlý zisk,
  • újmu vzniklou ublížením na zdraví nebo usmrcením,
  • náklady spojené s právním zastoupením při uplatňování nároků v případě marného uplynutí lhůty nebo neoprávněného odmítnutí či krácení pojistného plnění pojišťovnou.

Pokud tedy motorista způsobí dopravní nehodu a má sjednané povinné ručení, má jistotu, že veškerou škodu zaplatí pojišťovna. V opačném případě by škodu musel platit z vlastní kapsy.

Povinné ručení do 5 minut

Povinné ručení si lze samozřejmě sjednat osobně na kterékoliv pobočce pojišťoven. Pokud však chce člověk šetřit svůj čas i peníze, je mnohem jednodušší a rychlejší najít si povinné ručení online.

V online srovnávačích si lze nabídky povinného ručení velmi snadno porovnat a do pár minut zjistit, která z pojišťoven nabízí nejlevnější a přitom kvalitní povinné ručení.

Ať už se jedná o povinné ručení Nový Jičín nebo povinné ručení Zlín, díky online srovnávači může povinné ručení sjednat kdokoliv odkudkoliv. Za online sjednání pojišťovny navíc nabízejí slevy.

Co je třeba ke sjednání povinného ručení?

Uzavření pojistné smlouvy o povinném ručení je jednoduché. Při využití srovnání povinného ručení je potřeba jenom velký technický průkaz vozidla a osobní údaje vlastníka.

Do online srovnávače povinného ručení se zadávají následující údaje o vozidle:

  • typ (osobní, užitkové, motocykl)
  • značka a modelová řada
  • motorizace
  • způsob užití (provoz, taxi, rozvoz zboží)

Kdo chce získat přesnou cenu povinného ručení, pak vyplní také rok výroby vozidla, svůj věkbydliště a délku bezeškodního období (systém bonus/malus). Všechny tyto faktory totiž mají vliv na cenu povinného ručení

Pak už stačí jen některou z nabídek vybrat a povinné ručení sjednat. Veškeré doklady pak přijdou mailem.

Pár slov o Novém Jičíně

Severomoravské město Nový Jičín leží na březích řeky Jičínky u přírodního parku Pobeskydí a Poodří. Jedná se o velmi vyhledávané turistické místo, a proto se zde nachází řada zajímavých cyklo-turistických tras.

Město je také vyhlášené svým pozitivním vztahem ke koním. Existuje zde řada rančů, které nabízí jízdu na koních. Mezi významné městské památky patří Žerotínský zámek, barokní kostel a barokní domy na náměstí.