Povinné ručení na kamion

Provoz motorových vozidel není v žádném případě levnou záležitostí. A to se nebavíme pouze o jejich údržbě či stále dražších pohonných hmotách. Důležité je zmínit také škody, k nimž dochází na českých silnicích každý den. Proto je důležité mít sjednané povinné ručení, jak na něj?

Velmi často se jedná o tisícové až milionové škody způsobované na majetku a bohužel i lidském zdraví, je zákonnou povinností každého vlastníka motorového vozidla mít sjednané pojištění odpovědnosti za škody způsobené motorovým vozidlem.

Bez povinného ručení nesmí kamion na silnice

Kamiony jsou nepostradatelnou součástí moderní dopravy. Bez nich by bylo mnohem obtížnější přepravovat zboží z místa na místo. Kamiony jsou vybaveny velkými nákladními prostory, které mohou nést až několik tun zboží v jednou a poskytují velkou flexibilitu při přepravě.

Kamiony jsou také vybaveny špičkovou technologií, která pomáhá řidičům při řízení. Například mohou mít palubní počítač, který jim poskytuje informace o trase a místu, kde se právě nacházejí. Díky tomu mohou snadno najít cestu k cíli, bez ohledu na vzdálenost.

Kromě toho jsou kamiony také vybaveny moderními bezpečnostními prvky, které řidičům pomáhají udržet bezpečnou rychlost, zabránit nehodám nebo se vyhnout překážkám. Tyto prvky zahrnují brzdové systémy, které sníží rychlost kamionu, když to situace vyžaduje, nebo systémy, které zabraňují nekontrolovanému otáčení, což může způsobit nehodu.

Přesto je důležité nepodceňovat povinné ručení u kamionu a samozřejmě ani u dodávek, autobusů a dalších dopravních prostředků.

Tato zákona povinnost se týká všech motorových vozidel od mopedů, motocyklů, přes osobní a nákladní vozidla, až po ohromné kamiony, které brázdí silnice 24 hodin denně. Kamiony sice (a a naštěstí) nejsou častými viníky nehod, pokud ale k nějaké dojde, následky jsou často obrovské.

Při dopravní nehodě způsobené právě kamionem se škody na majetku a někdy i zdraví či dokonce životě vyšplhají do výše až několika desítek či stovek milionů.

Pozor na nízké limity

Zejména vlastníci kamionů by si proto měli dávat velký pozor na příliš nízké limity. Zákonem stanovené částky na 35 milionech korun pro případ škody na zdraví či majetku jsou v jejich případě velice nízké. Pokud by totiž škoda byla vyšší, než činí pojistný limit u sjednaného pojištění, museli by zbývající škodu uhradit ze svého.

Vždy je lepší zaplatit na povinném ručení více o pár set korun ročně, než po zbytek svého života splácet několikamilionový dluh.