Povinné ručení Mladá Boleslav

Zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidel, nařizuje všem vlastníkům registrovaných a provozovaných vozidel, aby měli řádně uzavřené platné pojištění odpovědnosti neboli povinné ručení. Jak sjednat povinné ručení Mladá Boleslav?

Toto pojištění se vztahuje na škody, které pojištěný může způsobit dalším osobám, a to na jejich zdraví či majetku. Nový občanský zákoník výrazně navýšil platby odškodného, a proto se vyplatí volit povinné ručení s vyššími limity pojistného plnění.

Povinné ručení Mladá Boleslav slouží ke krytí škod na zdraví i majetku, které pojištěný způsobí provozem svého vozidla dalším účastníkům provozu (poškozeným). Pokud vlastník vozidla nemá sjednané povinné ručení, porušuje zákon a může mu být udělena pokuta od 5 do 40 tisíc korun.

Především však bude muset zaplatit veškerou způsobenou škodu z vlastní kapsy. A to může vyjít pěkně draho. Jezdit bez povinného ručení se tedy nevyplácí.

Co kryje povinné ručení?

Zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, mezi lidmi známé jako povinné ručení, kryje následující:

  • škodu způsobenou na zdraví nebo usmrcením,
  • škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci,
  • ušlý zisk,
  • náklady spojené s právním zastoupením při uplatňování nároků z povinného ručení v případě prodlení pojistitele nebo neoprávněného odmítnutí či krácení pojistného plnění pojišťovnou.

Jak správně vybrat povinné ručení

Vybrat si povinné ručení správně vyžaduje v ideálním případě porovnání více konkurenčních nabídek. Kromě ceny je třeba si porovnat také rozsah pojištění a výši pojistných limitů.

Kolik musí pojišťovna zaplatit? Minimální zákonem stanovený limit pojistného plnění je 35 mil. Kč na každého zraněného nebo usmrceného a 35 mil. Kč na majetkovou škodu pro všechny poškozené.

To znamená, že v případě nehody zaplatí pojišťovna za viníka nehody poškozenému skutečnou škodu, jejíž výši poškozený prokáže, avšak maximálně do výše stanovených limitů. Možná se tyto částky zdají jako vysoké, ovšem když dojde k vážným zraněním více osob, může se újma vyšplhat do závratných výšin.

Je vhodné volit spíše vyšší varianty než minimální, kterou nařizuje zákon. Nemělo by se zapomínat také na porovnání asistenčních služeb. Menší rozdíl v ceně může totiž znamenat zásadní rozdíl ve kvalitě pojištění.

Jak sjednat povinné ručení Mladá Boleslav?

Sjednání povinného ručení je dnes jednoduché. Není třeba chodit na pobočku pojišťovny, vše lze zařídit z pohodlí domova nebo kanceláře. Při využití srovnání povinného ručení je potřeba jenom velký technický průkaz vozidla a osobní údaje vlastníka.

Do online srovnávače povinného ručení Mladá Boleslav se zadávají tyto údaje o vozidle:

  • typ (osobní, užitkové, motocykl)
  • značka a modelová řada
  • motorizace
  • způsob užití (provoz, taxi, rozvoz zboží)

Kdo chce získat přesnou cenu povinného ručení, vyplní také rok výroby vozidla, bydliště, věk a délku bezeškodního období (systém bonus/malus). Všechny tyto faktory ovlivňují cenu povinného ručení.

Po vyplnění formuláře se objeví porovnání povinného ručení od všech pojišťoven. Pak už si lze vybrat nejvýhodnější pojištění auta vzhledem k jeho ceně i rozsahu služeb. Za online sjednání povinného ručení je většinou nabízena sleva.

Sleva je také nabízena, pokud si člověk zároveň sjedná havarijní pojištění.

Pár slov o Mladé Boleslavi

U Jizerské tabule se nachází středočeské město Mladá Boleslav, která je známá zejména díky výrobě vozidel světově známé značky Škoda.

Kromě toho Mladá Boleslav nabízí řadu historických i kulturních zajímavostí a památek. Mezi ty nejdůležitější patří například renesanční radnice, secesní divadlo či mariánský sloup.