Nenechat se překvapit dražším povinným ručením

Novela občanského zákoníku, která je už platná několik let, obsahuje velké množství změn. Některé z nich také ovlivňují cenu povinného ručení. Na základě tohoto faktu většina pojišťoven nabízené povinné ručení zdražila. Koho se zdražení dotklo nejvíce a jak to bude vypadat v budoucnu?

Nový občanský zákoník zavedl povinný příspěvek hasičům za každou hodinu jejich zásahu a to ve výši přes 5 000 korun. Náklady pojišťoven tím vzrostly o miliardy korun, které nejsou schopny pokrýt.

Proto je část rozložena mezi klienty, kterým tak narostla cena za povinné ručení. Pojišťovny zároveň poukazovaly na doposud nízké ceny, které se pojišťovnám vůbec nevyplácely.

Povinné ručení

Povinné ručení (pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla) je zákonnou povinností každého vlastníka motorového vozidla. Bez povinného ručení nesmí s vozidlem vyjet na veřejnou komunikaci. Platné povinné ručení se dokládá tzv. zelenou kartou (nyní má bílou barvu).

Pojištění odpovědnosti se týká nejen na osobní auto, nicméně také na nákladní automobil nebo motocykl (čtyřkolku, tříkolku, skútr či moped).

Povinné ručení kryje škody, které viník způsobí svým vozidlem na zdraví a majetku ostatních účastníků dopravní nehody, příp. třetích osob či na veřejném prostranství. Naopak nekryje škody na jeho vlastním vozidle. Ke krytí škod na vlastním vozidle slouží havarijní pojištění.

Povinné ručení kryje tyto škody:

  • na cizím vozidle
  • na zdraví (vč. trvalých následků) nebo usmrcení osob
  • způsobené na silnici, svodidlech, plotě nebo soukromém pozemku
  • ekologickou havárii apod.

a nekryje tyto škody:

  • na vlastním vozidle při nehodě
  • způsobené přírodními živly, zvířetem, vandalismem
  • krádež vlastního vozidla

K povinnému ručení auta lze snadno sjednat také havarijní pojištění, které kryje škody na vlastním vozidle.

Jaké faktory mají vliv na cenu povinného ručení

Na cenu povinného ručení auta má vliv řada parametrů, které lze rozdělit na dvě skupiny – podle typu vozidla a podle pojistníka. Z toho důvodu se cena pro každého řidiče liší.

Odlišný je i přístup pojišťoven k výpočtu ceny povinného ručení – neexistuje žádný jednotný ceník povinného ručení. Každá pojišťovna si určuje své vlastní parametry, které cenu ovlivňují. Vychází přitom ze statistik nehodovosti.

Cenu povinného ručení na auto ovliňuje:

  • věk pojistníka
  • bydliště pojistníka
  • značka a model vozidla
  • objem motoru
  • rok výroby
  • cena zvolené výše pojistné částky
  • nehodovost
  • různá připojištění
  • bonusy a ceny

Velký vliv mají také bonusy a malusy, které pojistník nasbíral za dobu svého pojištění. Uplatnění bonusů je velmi důležité, protože může zlevnit povinné ručení až o polovinu.

Pokud klient používá auto jen sezónně, může uzavřít krátkodobé povinné ručení, které vychází levněji.

Zdražení pocítí zejména problematičtí řidiči

Vyšší ceny povinného ručení se netýkají všech řidičů stejně. Nejvíce zdražení pocítili problematičtí řidiči, kteří bourají často, a také ti méně zkušení, u kterých je vina na dopravní nehodě pravděpodobnější. Vzorní řidiči by navýšení neměli pocítit nijak výrazně.

Možností, jak ušetřit na povinném ručení, je tak změna pojišťovny. Není nic jednoduššího, než si porovnat aktuální nabídky, a v případě lepší nabídky opustit stávající méně výhodnou smlouvu.

Nesouhlasí-li klient s navýšením ceny, může smlouvu ukončit

Pojišťovna je povinna klienty o změně ceny informovat písemně a v dostatečném předstihu. Pokud klient s navýšením nesouhlasí, má právo odstoupit od smlouvy do 30 dnů od oznámení změny. Bohužel však některé pojišťovny zasílají oznámení pozdě a klienti nestihnou na danou situaci včas zareagovat.

„Smlouvu sice může dotyčný vypovědět do měsíce od oznámení nové ceny povinného ručení, často ale rozhodnutí nechá na poslední chvíli. A pak už nemusí být na případnou změnu pojišťovny dostatek času. A tak člověk platí dál a vyšší částky,“ uvedl odborník z portálu Sfinance.

Nejlevnější povinné ručení

Při vlastnictví motorového vozidla je v mnoha zemích, včetně České republiky, povinností sjednat povinné ručení. Při hledání povinného ručení se mnozí snaží najít nejlevnější možnost, která splňuje zákonné požadavky.

Jak najít cenově dostupné povinné ručení:

  • Srovnávací webové stránky

V dnešní digitální době je velmi snadné využít srovnávacích webových stránek, které porovnávají nabídky různých pojišťoven. Tyto stránky umožní rychle a snadno porovnat ceny povinného ručení od různých poskytovatelů.

Stačí zadat potřebné údaje o vozidle a kontaktní informace, a vyjede seznam pojišťoven s jejich cenami. Srovnávací nástroje také mohou poskytnout podrobné informace o jednotlivých pojistných podmínkách, aby se mohla vybrat ta nejvhodnější varianta.

  • Komunikace s pojišťovnami

Dalším způsobem, jak najít levné povinné ručení, je přímá komunikace s jednotlivými pojišťovnami. Kontaktování různých pojišťoven a požádat je o nabídku. Někdy mohou mít speciální akční nabídky nebo slevy, které nejsou zahrnuté ve srovnávacích nástrojích.

Osobní komunikace také umožní položit otázky ohledně konkrétních podmínek a zjistit další důležité informace.

Nejlevnější povinné ručení se dá najít jedině online. Během pár minut se na jednom místě dají porovnat nabídky od několika pojišťoven. Ceny povinného ručení u jednotlivých pojišťoven se liší i o několik tisíc korun.

Díky přehlednému porovnání povinného ručení si každý snadno vybere nejvýhodnější nabídku, která bude vyhovovat jeho potřebám.

Sjednání povinného ručení lze zvládnout kompletně z pohodlí domova. Smlouva se uzavře online, kopii zelené karty o obratem do e-mailu a originál pak poštou. Povinné ručení na auto lze dát klidně uzavřít na poslední chvíli. Sjednat pojištění online nikdy nebylo jednodušší!

Najít nejlevnější povinné ručení vyžaduje trochu času a úsilí, avšak může se to vyplatit. Použitím srovnávacích webových stránek, komunikací s pojišťovnami a zvážením volitelného pokrytí a pojistného plnění se může najít cenově dostupné pojištění automobilu.

Nezapomenout také zjišťovat bonusy a slevy, které mohou snížit celkovou cenu.

Je důležité najít rovnováhu mezi cenou a poskytovanými službami, aby se získalo pojištění, které odpovídá potřebám a zároveň je dostupné pro rodinný rozpočet.

Do ceny povinného ručení se promítá také výše pojistných limitů. Levné povinné ručení s nízkými limity nemusí dostatečně ochránit v případě zavinění velké škody, například když řidič způsobí hromadnou dopravní nehodu. Z tohoto důvodu by se neměla brát v úvahu pouze cena.

Nejlepší povinné ručení je takové, které poskytne kvalitní pojistnou ochranu za přiměřenou cenu.

Srovnání povinného ručení

Výběr nejlevnějšího povinného ručení online lze uskutečnit prostřednictvím kalkulačky pojištění. Je to jednoduché, rychlé a přehledné. Na internetu je hned několik srovnávačů, stačí si vybrat.

V prvním kroku se většinou zadají základní údaje o vozidle a pak se zvolí kalkulace. Do pár desítek sekund je k vidění přehledné porovnání povinného ručení a zájemce si může vybrat z pojišťoven, které spolupracují s konkrétním srovnávačem.

V dalším kroku již stačí vybrat v tabulce kalkulačky tu nejlepší nabídku povinného ručení. Je zde online připraveno nejlevnější povinné ručení a porovnání dle ceny od nejlevnější až po nejdražší variantu. Pro objednání povinného ručení online se následně vyplní krátký formulář.