Nízké ceny povinného ručení a zdražování

Jako každý rok, tak i v roce 2024 ceny kolísají. V polovině letních prázdnin dokonce cena povinného ručení meziměsíčně klesla okolo 60 korun. Jak je dobře známo, pokud přichází pokles, objeví se zase i růst, který lze očekávat do konce roku.

Povinné ručení (také známé jako pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorových vozidel) je pojištění, které majitelé vozidel musí mít, aby byli schopni uhradit škody způsobené třetím osobám v případě dopravní nehody.

Ceny povinného ručení se mohou lišit v závislosti na různých faktorech:

  1. Statistika nehod: Pokud se v určitém regionu zvýší počet dopravních nehod nebo vznikají závažnější škody, může to vést k nárůstu cen povinného ručení. Pojišťovny berou v potaz statistiky nehod a závažnost škod, aby určily riziko a stanovily vhodné ceny.
  2. Náklady oprav: Zvyšující se náklady na opravy po nehodách mohou také přispět ke zdražování povinného ručení. Moderní automobily mají často složitou elektroniku a technologii, což může zvýšit náklady na opravy.
  3. Změny v legislativě: Změny v dopravních zákonech a požadavcích na pojištění mohou ovlivnit ceny povinného ručení. Pokud se zákony změní tak, že pojišťovny musí poskytovat vyšší pokrytí nebo zvýšit minimální pojištění, mohou se promítnout do vyšších cen pro zákazníky.
  4. Konkurence na trhu: Přítomnost více pojišťovacích společností na trhu může vést ke konkurenčním cenám. Pokud je v daném regionu nebo zemi mnoho pojišťovacích společností, může to pomoci udržet ceny povinného ručení na relativně nízké úrovni.
  5. Inflace: Obecná inflace může také ovlivnit ceny pojištění, včetně povinného ručení.

Pokud jde o zdražování, je důležité sledovat ekonomické a tržní trendy, aby bylo možné pochopit, jak se ceny mohou vyvíjet v budoucnosti. Opět, mohou na to mít vliv faktory, jako je inflace, změny na trhu pojištění a místní ekonomické podmínky.

Vývoj cen povinného ručení do roku 2021

Do září 2021 se v některých zemích vyskytly změny v cenách povinného ručení, které byly ovlivněny různými faktory (inflace, změny na trhu pojištění a místní ekonomické podmínky). Nicméně, každá země má svůj vlastní trh s pojištěním a různé mechanismy, které mohou ovlivnit ceny povinného ručení.

Vývoj cen povinného ručení do roku 2021 byl v některých zemích charakterizován nárůstem. Tento trend může vysvětlit několik důvodů:

  • statistika nehod
  • zvýšené náklady na opravy
  • inflace
  • změny v legislativě
  • ekonomická situace

Změny cen povinného ručení jsou specifické pro každou zemi a mohou se lišit v závislosti na místních podmínkách, konkurenci na trhu, legislativních aspektech a dalších faktorech.

Ceny kolísají

Další pravděpodobný vývoj povinného ručení bude takový, že ceny nadále lehce porostou, a pojišťovny začnou lákat zákazníky na výhodnější služby nebo balíčky zdarma. V takovém případě se jedná o necenovou konkurenci.

Ceny povinného ručení začaly stoupat od roku 2018. V roce 2019 činila průměrná pojistka 2 969 Kč. V roce 2022 byla průměrná cena povinného ručení 4 298 Kč pro osobní auta. Jde o průměrnou cenu všech sjednaných pojistek v daném roce na Top-Pojištění.cz.

JménoLukášJaroslav
Věk20 let45 let
BydlištěPraha – KarlínBabice
VozidloŠkoda OctaviaŠkoda Octavia
Bonusy (měsíce)0120
Cena od7 448 Kč1 327 Kč
Pojištění vozidel kalkulováno pro Škoda Octavia 1.5 TSI (1 498 cm3, 110 kW, 1842 kg, 2022). Uvedeny jsou nejnižší nabízené cenové nabídky ve srovnání pro roční platbu a nižší variantu krytí. Ilustrační příklady.

Důvod pro zdražení povinného ručení je jednoduchý – nehod přibývá a finanční náročnost škod roste. V současnosti se navíc přidávají drahé energie, které rovněž zdražují výrobu i provoz autoservisů.

Cena se odvíjí i v rámci různých skupin řidičů. Nejrizikovější jsou mladí majitelé vozů nebo ti, kteří způsobili více dopravních nehod.

Zdražuje se i kvůli státu

Pojišťovny pravděpodobně nejsou ze zdražování povinného ručení nadšené, nic jiného jim však nezbylo. Ve vládě se odhlasovalo zavedení povinného odvodu z předepsaného pojistného. Tyto peníze by měly jít hasičům a ostatním záchranným složkám.

V praxi to funguje tak, že byl vytvořen Fond zábrany škod, do kterého budou pojišťovny odvádět část pojistného. Velmi pravděpodobně poskytovatelé povinného ručení zvýší spotřebitelskou cenu a předhodí tak celý problém na klienta. Pojišťovny již nyní totiž dobrovolně hradí zásahy při dopravních nehodách.

Srovnání cen povinného ručení

Výpočet povinného ručení je velmi složitý proces –⁠ každá pojišťovna si určuje vlastní parametry pro kalkulaci pojištění auta. Záleží nejen na vozidle (např. značka, stáří, výkon, palivo), avšak také na pojistníkovi (např. věk, bydliště).

Je tak v podstatě nemožné, aby si člověk udělal srovnání cen povinného ručení podle nějakého ceníku pojišťovny –⁠ ke každému řidiči se přistupuje individuálně.

VozidloNižší krytíVyšší krytí
Škoda Citigo (999 cm3, 44 kW, 1 364 kg, 2018)969 Kč1 289 Kč
Škoda Fabia Combi 1.2 TSI (1 197 cm3, 66 kW, 1 880 kg, 2017)1 166 Kč1 550 Kč
Škoda Octavia 1.5 TSI (1 498 cm3, 110 kW, 1 842 kg, 2022)1 352 Kč1 530 Kč
Ford Focus Automat 1.5 (1 498 cm3, 110 kW, 1 950 kg, 2022)1 360 Kč1 621 Kč
Ford Mondeo 2.0 TDCI (1 997 cm3, 132 kW, 1 980 kg, 2019)1 554 Kč1 921 Kč
Pojištění vozidel kalkulováno pro pojistníka Marka ve věku 48 let, který bydlí ve Švihově u Klatov a má 150 měsíců bez nehody. Nižší krytí odpovídá limitům 35/35 milionů, vyšší 200/200 milionů. Jde o minimální plnění. Uvedeny jsou nejnižší nabízené cenové nabídky ve srovnání pro roční platbu. Jedná se o ilustrační příklady.

Majitelé motocyklů mají povinné ručení levnější, než ostatní uživatelé motorových vozidel. Minulý rok byla průměrná cena pojištění motocyklu 970 Kč. Jedná se o průměrnou cena všech sjednaných povinných ručení pro motocykly v roce 2022 na Top-Pojištění.cz.

Povinné ručení pro motocykly je stejně důležité, jako pro řidiče osobních a služebních vozů. Míra rizika nehody není malá, řidič motocyklu je mnohem náchylnější ke zranění. Kvalitní pojištění by se nemělo podceňovat.

Povinné ručení pro přívěsný vozík, nákladní vůz i autobus

Každý přívěsný vozík je zaevidován v registru vozidel, má svou vlastní SPZ a tedy i své vlastní pojištění. Součástí registrace je velký technický průkaz a zelená karta jako potvrzení o uzavření povinného ručení.

Povinné ručení je rozděleno podle zátěže, pod nebo nad 750 kg. Další kategorií je návěs k tahači. Zde cenu ovlivňuje velikost a hmotnost přívěsu.

Povinné ručení u nákladního auta je dražší než u osobních vozidel do 3,5 tuny. Větší hmotnost, objem motoru, rozměry a také vyšší riziko nehody jsou důvody, proč tomu tak je. Případné škody jsou také mnohem vyšší a tak je potřeba mít vyšší limity pojistného plnění.

Průměrná cena povinného ručení pro nákladní vozy dělala v roce 2022 17 434 Kč.

Autobusy do i nad 5 000 kg, podobně jako nákladní vozy, počítají s vyšším rizikem nehodovosti a s vyššími limity pojistného plněníVysoké riziko újmy hrozí nejen řidičům ostatních vozidel, které se do střetu s autobusem dostanou, nicméně také pasažérům, kteří v autobuse sedí.

Velmi často padají limity pojistného plnění až 300 milionů korun na škody na majetku a zdraví. Cena pojištění je tak poměrně vysoká a málokdy klesá pod 31 000 Kč za roční platbu.