Havarijní pojištění pro Saab

Vozy Saab se proslavily svým výjimečným designem, vynikajícím výkonem a nekompromisní bezpečností. Po celá desetiletí tato ikonická švédská značka nadále udává směr v automobilovém průmyslu. Proč je dobré sjednat havarijní pojištění pro Saab?

Kromě vnějšího designu mají vozy Saab také dobrou pověst z hlediska bezpečnosti. Vozy Saab jsou v testech trvale považovány za jedny z nejbezpečnějších vozidel na silnicích.

Je to díky standardním bezpečnostním prvkům, které Saab nabízí, jako je protiblokovací systém brzd, adaptivní tempomat, varování před vybočením z jízdního pruhu a mnoho dalších. Řidiči se tak mohou za volantem svého vozu Saab cítit klidně a jistě.

Povinné ručení je zákonné pojištění, které chrání jiná vozidla a účastníky dopravní nehody. Kdo chce mít své vozidlo Saab opravdu dobře pojištěné, pak by neměl zapomínat také na havarijní pojištění.

To kryje veškeré škody, na které se nevztahuje povinné ručení. Ve stručnosti se jedná o škody způsobené při haváriích, živelnými událostmi, vandaly a krádež. Podrobnosti o havarijním pojištění lze najít dále v tomto článku nebo na stránkách www.ePojistka.cz.

Havarijní pojištění, nebo povinné ručení?

Co se týká autopojištění, existují dva typy pojištění, o kterých by měl každý motorista vědět. Jaké to jsou?

Havarijní pojištění je dobrovolné pojištění, které chrání vlastní vozidlo před škodami vzniklými v důsledku odcizení vozidla, havárie, vandalismu, neoprávněného užití vozidla nebo v případě živelných pohrom jako jsou kroupy nebo povodeň.

Z havarijního pojištění škodu uhradí pojišťovna škodu vzniklou na vlastním vozidle. Havarijní pojištění je tak ideálním doplněním povinného ručení, které kryje škody vzniklé na vozidlech třetích osob. Navíc povinné ručení není dobrovolné, nýbrž ze zákona ho musí mít každé vozidlo.

Co kryje havarijní pojištění?

Havarijní pojištění pro Saab kryje tato základní čtyři rizika:

  • havárie – zaviněná nehoda
  • odcizení – krádež vozidla nebo jeho částí
  • živel – poškození nebo zničení vozidla živly (povodeň, kroupy, blesk)
  • vandalismus – škoda způsobená zásahem cizí osoby

Lze sjednat i různé kombinace pojištění jako havárie + živel či odcizení + živel. Dále lze sjednat různá připojištění např. čelního skla, mimořádné výbavy nebo úrazové pojištění cestujících. Nejvýhodnější, ovšem také nejdražší, je sjednat tzv. havarijní pojištění All Risk zahrnující všechna základní rizika.

Jak sjednat havarijní pojištění pro Saab

V dnešní době je nejrychlejší a nejlevnější sjednat havarijní pojištění pro Saab online. Pro uzavření havarijního pojištění stačí vozidlo pro doložení jeho aktuálního stavu nafotit a fotky poslat pojišťovně.

Dále je potřeba mít k dispozici velký technický průkaz a občanský průkaz. Ke sjednání havarijního pojištění pro Saab je nejvýhodnější využít kalkulačku či srovnávač havarijního pojištění. Po zadání základních údajů o vozidle a pojistníkovi systém vygeneruje nabídku všech pojišťoven řazenou podle cen.

Kdo si z nabídky vybere, může havarijní pojištění rovnou sjednat online. Následně přijdou veškeré informace a doklady na zadaný email. Výhodou online sjednání havarijního pojištění je úspora času i peněz.

Cena havarijního pojištění

Cena havarijního pojištění pro Saab je důležitá pro každého zájemce o toto pojištění. Hraje zde roli celá řada proměnných, která má vliv na to, jaká bude výsledná cena havarijní pojištění auta.

Cena havarijního pojištění nejen pro Saab se odvíjí, podobně jako u povinného ručení, od technických parametrů vozidla a osobního profilu řidiče. Výši ceny havarijního pojištění ovlivňují zejména tyto faktory:

  • cena vozidla
  • stáří vozidla (celkový technický stav)
  • objem motoru
  • úroveň zabezpečení vozidla
  • věk či bydliště řidiče

Čím starší a levnější vůz je, tím nižší bude výše ceny havarijního pojištění. Pokud má člověk starší vozidlo, jehož tržní cena není příliš vysoká, pak se nevyplatí do havarijního pojištění investovat. To se vyplatí zejména u dražších a novějších vozidel jako je třeba Porsche nebo Jeep.

Cenu havarijního pojištění ovlivňuje také výše spoluúčasti. Jedná se o procento, které si ze škody bude hradit pojištěný sám. Zpravidla se pohybuje od 5 do 20 %.

Nicméně cena havarijního pojištění by neměla být hlavním kritériem pro výběr pojištění. Každý by měl nejprve pečlivě zvážit, co všechno potřebuje mít pojištěno a jestli jsou dané služby v pojištění zahrnuty.

O značce Saab

Švédská automobilová značka byla založená v roce 1937 tím, že došlo ke sloučení dvou značek SAAB a ASJA. K přejmenování na SAAB došlo v roce 1950. Původně se SAAB zabývala výrobou letadel a od konce 40. let rozšířila své aktivity také o výrobu automobilů.

Prvním vyrobeným modelem byl Saab 92001 v roce 1947. Automobily značky SAAB si rychle získali pověst bezpečných a spolehlivých vozů.

V druhé světové válce společnost vyráběla především armádní automobily. Zbylo jí tolik zelené barvy, že i po skončení války celé tři roky vyráběla pouze automobily v zelené barvě.

V 60. letech byl název upraven na Saab AB. Zároveň dochází ke sloučení s další automobilkou Scania-Vabis, která vyráběla nákladní automobily. Společně fungovali pod názvem Saab-Scania AB až do konce roku 1990.

Poté bylo 51 procent odkoupeno koncernem General Motors, která v následujících letech koupila i zbytek společnosti. V roce 2009 hrozil koncernu a tedy i společnosti Saab zánik. Řešením měl být prodej značky společnosti Koenigsegg, k němuž nakonec nedošlo. Krize byla naštěstí překonána prodejem jiné automobilce Spyker, která vyrábí luxusní automobily.

Nejvýznamnějšími modely značky Saab jsou roadster s dvoudobým válcem Saab Sonett, kabriolet 900 a model Saab 99. Kabriolet 900 byl populární především ve Spojených státech amerických, kde čekací doba činila dokonce dva roky.

Modely vozidel Saab

  • Saab 9-3 (sedan, kombi, kabriolet)
  • Saab 9-5 (sedan, kombi)

Ti, kteří hledají klasický, stylový automobil s jemností moderní techniky, komfortem a bezpečností, se nemohou poohlédnout po jiných vozech než po vozech Saab. Tato ikonická švédská značka nepřestává poutat pozornost svým odvážným a stylovým designem, technickou dokonalostí a ekologickými vozy.

Působivá historie a impozantní výsledky značky Saab z ní i nadále činí jednu z nejvyhledávanějších automobilových značek na světě.