Jak uzavřít povinné ručení

Každý dospělý člověk musí v životě platit určité poplatky, které se týkají například zdravotního pojištění, sociálního pojištění, elektřiny, vody nebo také povinného ručení. Povinné ručení ale musíte platit až v případě, že se stanete majitelem nějakého motorového vozidla. Jestliže netušíte, jak se takové povinné ručení sjednává, může vám pomoci tento článek.

Velký výběr pojišťoven na trhu

Ať už se koukáte pravidelně na televizi, posloucháte rádio nebo prohlížíte různé internetové stránky, pravděpodobně se čas od času setkáte s nějakou reklamou na pojišťovnu, která nabízí klientům povinné ručení. Takových pojišťoven je vcelku velké množství a pro lidi bývá problém si vybrat jednu jedinou společnost. Velkou pojišťovnou je například Generali Česká pojišťovna, která nabízí i mnoho dalších druhů pojištění a pro každého zákazníka je připravena Generali klientská zóna, ve které si můžete zjistit všechny odpovědi na vaše dotazy. Velký přehled pojišťoven, které nabízejí povinné ručení naleznete i na Tipli, kde si o každé společnosti můžete přečíst více informací a poté si vybrat tu, jež splňuje vaše požadavky. V momentě, kdy byste měli vybráno, vyzkoušejte si nakoupit přes tento cashbackový portál. Při nakupování přes Tipli lze získávat cashbacky a ušetřit nějaké peníze.

Nezapomeňte na povinné ručení při koupi auta

Když se stanete majitelem motorového vozidla, máte povinnost uzavřít povinné ručení. Tato skutečnosti platí pro každého majitele motorového vozidla, jelikož povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu vozidla) kryje tyto náležitosti: 

  • škoda na majetku způsobená při provozu vašeho motorového vozidla
  • škoda na zdraví
  • asistence při nehodě, defektu a jiných potížích

Na povinné ručení se ale nespoléhejte, pokud budete řídit pod vlivem alkoholu nebo drog. Dále se povinné ručení nevztahuje na situace, v nichž jste vozidlo používali nevhodně. Pokud budete mít v domácnosti 2 auta, obě budou psaná na jednoho člena rodiny a došlo by ke středu těchto 2 vozidel, tak se na takovou situaci také nevztahuje pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. V poslední řadě si hlídejte také kontroly na STK, protože pokud vaše vozidlo nebude splňovat normy STK, nespoléhejte se na povinné ručení.

Jak postupovat při sjednání povinného ručení

K uzavření povinného ručení budete potřebovat několik údajů. Až budete mít vybranou společnost, jež odpovídá vašim požadavkům, můžete u ní uzavřít povinné ručení buď online nebo osobně na pobočce. Pokud si nejste jistí, zda jste si vybrali dobře, využijte ještě ePojisteni.cz, což je největší srovnávač pojištění a prodejce pojištění v ČR.

Na stránce můžete sjednat ePojisteni.cz povinné ručení, pojištění auta, cestovní pojištění a mnoho dalších druhů pojištění. Až se budete chystat uzavřít smlouvu, připravte si občanský průkaz, malý technický průkaz od vozidla a velký technický průkaz od vozidla. Z nich vyčtete veškeré informace, které budete muset vyplnit ve formuláři. Jakmile zaplatíte za nově sjednané povinné ručení, dostanete e-mailem nebo osobně pojistnou smlouvu a zelenou kartu.