Přepis vozidla krok za krokem

Přepis vozidla čeká každého, kdo si chce koupit nebo naopak prodat auto. Naštěstí už není třeba trávit na úřadě půl dne. Jak přepis vozidla funguje? A kde se přepis vozidla provádí?

Přepis vozidla býval časově i administrativně náročný. To už naštěstí neplatí a není třeba se bát, že člověk bude muset kvůli přepisu vozidla jezdit přes půl republiky.

Samotné přihlášení vozidla není složitým úkonem a každý ho zvládne bez větších obtíží. V některých případech ale může zajistit přepis vozidla i prodejce, například Carvago Česko. Tento článek přináší jednoduchý návod, jak postupovat při přepisu auta. 

Odhlášení vozidla – je třeba?

Do roku 2015 bylo při převodu vozidla nutné nejprve provést odhlášení vozidla prodávajícím a až následně ho mohl kupující přihlásit. Dobrou zprávou je, že tento zbytečný úkon již odpadnul a celý proces přepisu vozidla se zjednodušil. Odhlášení vozidla už tedy není nutné provádět.

Odhlášení a přihlášení vozidla se dnes provádí jako jeden úkon. Přepis vozidla lze tedy vyřídit při jedné návštěvě úřadu, kde jsou buď přítomni prodávající i kupující, nebo jen jeden z nich s ověřenou plnou mocí od druhého.

Odhlášení vozidla už dnes není třeba provádět.

Přepis vozidla – kde se provádí?

Dnes již není nutné pro přepis vozidla navštívit konkrétní úřad. I v tomto se proces přepisu vozidla zjednodušil. Prodávající a kupující můžou navštívit jakýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností, kde na odboru dopravy provedou přepis vozidla. Správně řečeno požádají o změnu vlastníka v registru motorových vozidel. 

Lhůta pro přepis vozidla

Lhůtu pro přepis vozidla je potřeba si pohlídat. Za její nedodržení totiž hrozí pokuta. Kupující je povinen provést změnu vlastníka v registru do 10 dní od převodu vlastnického práva k vozidlu, tzn. 10 dní od podpisu kupní smlouvy.

Ovšem pokud kupující tuto povinnost nesplní, pokuta až do 50 000 korun hrozí prodávajícímu. Doporučuje se tedy, aby prodávající nedával kupujícímu plnou moc k přepisu vozidla nespoléhal na něj, že přepis skutečně zařídí.

Vždy je lepší, aby se prodávající i kupující na úřad dostavili společně. Nebo aby dal plnou moc kupující prodávajícímu, ne naopak. Pokud jedna ze stran uděluje plnou moc k přepisu vozidla, je třeba pamatovat na to, že podpisy musí být vždy úředně ověřeny.

Co je třeba k přepisu vozidla?

Na obecní úřad musí jedna ze stran přinést následující dokumenty:

  • kupní smlouvu
  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz
  • ověřenou plnou moc (je-li třeba)
  • občanský průkaz
  • protokol o evidenční kontrole
  • potvrzení o sjednaném povinném ručení (zelenou kartu)
  • žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla

Co se týká protokolu o evidenční kontrole, tento nesmí být starší než 30 dní. Evidenční kontrola se provede na stanici technické kontroly a na tuto kontrolu se může dostavit jak prodávající, tak kupující nebo kdokoliv jiný. Podstatné je vozidlo, nikoliv ten, kdo s ním přijede.

Vzor žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla lze stáhnout na internetu a všechno si tak v klidu připravit doma. Tato žádost je samozřejmě k dispozici i na samotném úřadě. Avšak pokud si žadatel stáhne vzor žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele silničního vozidla předem, celý proces značně urychlí.

Kolik stojí přepis vozidla?

Samotný přepis vozidla stojí 800 Kč. K tomu je třeba připočítat evidenční kontrolu za 400 Kč a příp. ověření podpisů na plné moci.

Kdo si kupuje starší ojetý vůz, musí počítat s platbou ekologické daně, pokud auto patří do skupiny EURO 0,1,2. Výše ekologické daně je stanovena dle emisní normy kupovaného auta. V případě EURO 0 (tedy auto nesplňuje žádnou normu) činí poplatek 10 000 Kč, u EURO 1 je to 5 000 Kč a EURO 2 jsou to 3 000 Kč.

Za auto, které splňuje emisní normu EURO 3, EURO 4 a EURO 5, se neplatí žádný ekologický poplatek.

Další užitečné tipy a rady ohledně koupě a prodeje vozidel nebo třeba pojištění aut lze najít na portále Vpojisteni.cz.