Povinné ručení pro tahač

Žádné vozidlo nesmí vyjet bez uzavřeného a platného pojištění odpovědnosti na silnice. To platí na území České republiky a také ve většině zemích po celém světě. Platí tato povinnost i pro tzv. tahač, tedy nákladní automobil?

Pojištění slouží k ochraně všech účastníků silničního provozu, respektive jim poskytuje odpovídající finanční odškodné v případě pojistné události, kterou nezavinili.

Povinné ručení

Přesněji se jedná o pojištění odpovědnosti za škody způsobeném provozem motorových vozidel, které je známé pod zkráceným názvem povinné ručení.

Povinné ručení je definováno zákonem č. 168/1999 Sb., v němž se píše, pro koho je povinné ručení povinné, za jakých podmínek, a jaké tresty hrozí v případě porušení tohoto zákona.

Povinné ručení není pouze pro osobní automobily

Nejčastěji se o povinném ručení mluví v souvislosti s osobními automobily. Povinné ručení je však povinné nejen pro ně, ale také pro motocykly, skútry, čtyřkolky, tříkolky, nákladní automobily, autobusy, přípojná vozidla, obytné automobily, traktory, pracovní stroje a také pro tahače.

Povinné ručení pro tahač není vůbec levnou záležitostí. Důvodem je fakt, že se jedná o nejvýkonnější motorové vozidlo. To sebou nese také poměrně velké riziko a především jimi způsobené škody jsou závratně vysoké.

Cena pro povinného ručení pro tahač se tak pohybuje v řadu několika desítek tisíc korun ročně. Nezapomeňte si tedy povinné ručení důkladně porovnat, abyste neplatili více, než je nutné.