Povinné ručení pro nákladní vozy

Stejně jako osobní automobily, i nákladní automobily musí mít uzavřené povinné ručení. Povinné ručení pro nákladní vozy se však vyznačuje určitými specifiky. Z jakých důvodů?

V první řadě jsou pro veřejné komunikace i životní prostředí daleko větší zátěží. Za druhé škody způsobené nákladními vozidly bývají obvykle závažnější.

Zákonné limity nestačí

Pro běžné řidiče zákon stanovuje základní pojistný limit ve výši 35 milionů korun pro škody na zdraví a životě a stejnou částku pro majetkové škody. To je pro řidiče nákladních vozidel příliš nízké, a proto by měli vždy volit limity vyšší.

Povinné ručení pro nákladní vozy přitom rozlišujeme dle váhy na povinné ručení pro:

  • nákladní automobil do 3,5 tuny
  • nákladní automobil od 3,5 tuny do 12 tun
  • nákladní automobil nad 12 tun

Podobná situace platí i pro další pracovní vozidla, mezi která patří například traktory, autobusy, sanity, obytné automobily, tahače, přípojná vozidla a další.

Porovnání povinného ručení pro nákladní vozy

Řidiči nákladních vozidel jsou viníky nižšího počtu dopravních nehod než řidiči osobních vozidel. Průměrné škody jimi způsobené však dosahují výrazně vyšších částek.

Proto je nutné zvolit takové povinné ručení, které poškozeným zaručí, že dostanou stanovené odškodné, a vinný řidič nebude ze své kapsy platit ani korunu navíc.

Nákladní vozidla zpravidla slouží k přepravování nákladu. Firmy, které vozidla vlastní, by si kromě povinného ručení měli uzavřít také pojištění odpovědnosti za škodu silničního dopravce, které se vztahuje na škody vzniklé:

  • při nakládce a vykládce
  • na přepravovaném zboží
  • na přepravovaných strojích a zařízeních či nadrozměrných nákladech
  • na přepravovaném zboží v důsledku prodlení

Kamiony jsou tak nezbytnou součástí naší ekonomiky. Jsou základem pro doručování materiálu a zboží po celém světě. Každý den na naší silnicích vidíme mnoho kamionů. Kamiony jsou velké a robustní vozidla, která jsou vybavena silným motorem a obrovskou nákladní kabinou. V nákladní kabině mohou být uloženy různé druhy nákladu, od potravin po nábytek. Nákladní kabina je dostatečně velká, aby pojmula až 80 tun nákladu.