Proč mít havarijní pojištění?

Havarijní pojištění slouží k ochraně vlastního vozu a také zdraví pojištěnce. Na rozdíl od povinného ručení se nejedná o povinné pojištění ze zákona a záleží jen na každém majiteli vozu, zda si havarijní pojištění sjedná a za jakých podmínek. Existuje celá řada důvodů, proč mít havarijní pojištění. Jaké to jsou a kde sjednat to nejlevnější havarijní pojištění?

Nemusí být vždy všechno povinné, aby se pro to člověk rozhodl. Existuje celá řada dobrovolných záležitostí, které se zkrátka vyplatí mít. Mezi ně samozřejmě patří i havarijní pojištění, protože na rozdíl od povinného ručení, které hradí náhradu škody zejména druhé straně, tak havarijní pojištění kryje majitele vozu i samotný vůz.

Havarijní pojištění

V případě, že se člověk rozhodne pro zřízení havarijního pojištění, samozřejmě hledá to nejlepší havarijní pojištění, které pokryje škody na vozidle, které vznikly havárií, odcizením, vandalismem, anebo třeba i srážkou se zvěří.

Havarijní pojištění lze sjednat online z pohodlí domova během pár minut. Pro nejlepší nabídku dobře poslouží kalkulace havarijního pojištění. U hledání nejvýhodnější nabídky je nutné většinou vyplnit formulář se základními údaji. Jedná se zejména o věk řidiče, získané bonusy, bydliště a také technické parametry vozu včetně jeho ceny a stáří.

Velmi často cenu pojištění také ovlivňuje počet najetých kilometrů ročně. Řidiči s menším počtem ujetých kilometrů ročně zaplatí nižší částku než řidiči, kteří jezdí dennodenně několik desítek kilometrů.

Jednou z hlavních pojišťoven, u kterých se sjednává havarijní pojištění je Kooperativa. V ceně nabízí asistenční službu a také je možné si připojistit čelné sklo. Občas stačí jen malý kamínek a na skle se může objevit veliká pavučina.

Kooperativa také nabízí připojištění za tzv. výmol. To znamená, že v případě, kdy řidič najede do výmolu/díry a kvůli tomu dojde k poškození vozu, oprava se uhradí z pojistky. Je možné si pojistit osobní automobil, nákladní automobil, motorku a také ostatní věci, mezi které například patří vozík za auto.

Havarijní pojistka kryje:

  • havárií – poškození nebo zničení auta při střetu s jiným vozidlem, překážkou si zvířetem
  • odcizení – ať už celého vozu, nebo jeho části (např. ukradnutí autorádia, navigace,…)
  • živelné pohromy – kapotu například zničí kroupy, na auto spadne strom,…
  • vandalismus – poškození, poškrábání a jiné zničení auta v následku vandalismu

Jedná se o okolnosti, které nehradí povinné ručení, a proto je lepší si je připojistit v rámci havarijního pojištění a to zejména v případě, kdy se jedná o velmi používaný vůz, případně nové a drahé auto, u kterého i obyčejná výměna skla se může pěkně prodražit.

U každého havarijního pojištění je i spoluúčast, která je známá dopředu a je zahrnuta v pojistné smlouvě. Většinou se jedná o fixní či procentuální spoluúčast.

Havarijní pojištění se vyplatí především u nových a dražších aut, u kterých bývají opravy a náhradní díly velmi drahé.

Například v některých případech je fixní spoluúčast 5 000 Kč a nezáleží, o jak velkou škodu jde. V jiném případě se může jednat o procentuální, kdy spoluúčast je například 5 %, avšak minimálně 5 000 Kč.

Vždy je důležité se řádně seznámit s pojistnou smlouvou, aby člověk věděl, jakou konkrétní havarijní pojistku uzavírá.

Cena havarijního pojištění se může lišit dle řidiče a vozu. Dokáže ji ovlivnit několik základních informací. V případě, že řidič jezdí bez nehod, může získat slevu až 50 %. Pokud má člověk u dané pojišťovny, může získat další slevu, která se zpravidla pohybuje od 2 % do 10 %.

Co ovlivňuje cenu havarijního pojištění:

  • značka a model vozidla
  • stáří vozidla a jeho aktuální cena
  • věk majitele vozu a jeho místo trvalého bydliště
  • předchozí pojistná doba řidiče a jeho škodní historie
  • zvolené spoluúčasti a rozsahu pojištění

U každé smlouvy je vždy řádně rozepsáno, na co přesně se pojistka vztahuje a v jaké výši. Dobré je také nezapomínat na zajištění asistenční služby a v případě potřeby některé pojišťovny rovnou také nabízí náhradní vozidlo.

V případě, že člověk stále váhá, zda se mu havarijní pojištění vyplatí, může se podívat na zajímavé nabídky na webu www.123ruceni.cz

Kromě pojištění by člověk neměl zapomínat ani na další důležité věci, které souvisí s autem. Spousta řidičů opomíjí povinnou výbavu auta, do které patří mimo jiné i autolékárnička.

Povinná výbava auta 2024:

  • autolékárnička
  • výstražný trojúhelník
  • reflexní vesta (jejich počet je stejný jako počet cestujících)
  • rezervní kolo nebo prostředky na opravu pneumatika

Při cestování mimo území České republiky je dobré si vždy zkontrolovat povinnou výbavu daného státu, může se lišit. Určitě je dobré mít v autě i další věci, které nejsou součástí povinné výbavy, ovšem mohou se v některých případech hodit.

Někteří řidiči s sebou vozí i hasící přístroj, náhradní žárovky a pojistky, startovací kabely, tažné lano a v zimě je velmi potřebná škrabka na sklo a případně také smetáček na ometení vozu.