Pojištění vozidla a na co nezapomenout

Vozidlo je na území České republiky možné pojistit 2 způsoby. Jedná se o povinné ručení, které je dle zákona povinné – o čemž napovídá i samotný název a druhým pojištěním je havarijní. Co tato pojištění obsahují a kde získat to nejlevnější pojištění na vůz?

Při pořízení zcela nového auta i ojetého vozu z autobazaru je vždy nutné nezapomínat na pojištění. U obou nákupů je většinou kupujícímu nabídnuto vyřízení jak povinného ručení, tak i toho havarijního a také různá další připojištění. Velkou výhodou je, že dnes se dá snadno vyřešit pojištění auta online.

Na pojištění vozidla by neměl zapomenout žádný majitel vozu. Protože povinnost mít sjednanou pojistku na auto stanovuje zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Tento zákon mj. stanoví, že auto pojištění musí být uzavřeno pro každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci.

Povinné ručení

Úplně každý majitel vozu musí mít uzavřené povinné ručení na svůj vůz. Jedná se o pojištění, které je ze zákona povinné. Bez tohoto pojištění auto nemůže vyjet na veřejnou komunikaci.

Povinné ručení kryje primárně škody, které byly vozidlem způsoby druhé straně – nejčastěji se jedná o poškození druhého vozu při autonehodě. Povinné ručení také kryje poškození jiného majetku, například poškození plotu, sloupků, svodidel,… a dále kryje újmy na zdraví.

V případě, že člověk nemá sjednané povinné ručení, může mu hrozit pokuta až do výše 40 000 Kč, proto je důležité na pojištění nezapomínat. Jako osvědčení o platném pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tj. povinné ručení) slouží zelená karta. Každý řidič u sebe vždy musí mít zelenou kartu.

Neplacení povinného ručení se občas může stát každému. Zapomenout je lidské. V takovém případě člověk nemusí panikařit, každá pojišťovna posílá minimálně jednu upomínku, že k platbě nedošlo a pojištění i v této době ještě běží. Jakmile majitel vozu pojištění zaplatí, je vše zase v pořádku, ale za upomínku mu může přijít zaplatit ještě poplatek.

U vozu je zkrátka důležité si hlídat všechny potřebné platby, konec technické a konec platnosti dálniční známku. Ověření platnosti dálniční známky lze i online.

Přehled o výhodách povinného ručení a další užitečné tipy přináší www.vpojisteni.cz

Při sjednání online pojištění může člověk dostat výhodnější nabídku a ušetřit peníze, než kdyby pojištění uzavíral osobně na některé pobočce.

Jak zrušit povinné ručení

Je několik případů, kdy člověk chce zrušit smlouvu o povinném ručení. Ideální je ukončit smlouvu výpovědí před koncem pojistného období, existuje ovšem více způsobů, jak povinné ručení zrušit.

Způsoby zrušení povinného ručení:

  • výpověď povinného ručení ke konci pojistného období
  • výpověď povinného ručení u nové smlouvy
  • výpověď povinného ručení po vzniku nějaké pojistné události
  • prodej vozidla nebo změna vlastníka vozidla
  • výpověď povinného ručení z důvodu vyřazení vozidla z evidence
  • výpověď povinného ručení z důvodu zvýšení pojistného
  • ukončení povinného ručení bez udání důvodu

Výpověď povinného ručení se nejčastěji řeší při prodeji vozu, kdy se majitelem stává jiná osoba, která je povinná uzavřít povinné ručení na své jméno.

Havarijní pojištění

Jedná se o nepovinné pojištění, které je ovšem dobré mít pro svůj vůz uzavřeno. Havarijní pojištění chrání vůz před škodami, které mohou vzniknout v důsledku jeho odcizení, havárie, vandalismu, neoprávněného užití a poškození, které zapříčiní živelné pohromy.

Jaká rizika kryje havarijní pojištění:

  • havárie – zaviněná autonehoda
  • odcizení – krádež vozidla nebo jeho částí
  • živel – poškození nebo úplné zničení vozidla živelnými vlivy
  • vandalismus – škoda způsobená zásahem cizí osoby nebo vandalismem
  • srážka se zvěří

Havarijní pojištění lze snadno vyřešit online. Pojišťovny nabízí havarijní pojištění již velmi často rovnou k povinnému pojištění, kdy je možné získat slevu a obě pojištění sjednaná dohromady tak vychází výhodněji.

Zásadní u každého pojištění je kvalita pojištění, asistenční služby a rychlost řešení pojistných událostí. Výši ceny havarijní pojištění ovlivňuje několik parametrů. Jedná se především o typ, cenu a stáří vozidla

Havarijní pojištění není povinné a je jen na každém majiteli, zda se rozhodně pro jeho sjednání. Dříve se využívalo především pro nové auta, v dnešní době je dobré investovat do pojištění i vozů starších.

Protože hodnota auta každým rokem klesá, je dobré si pojištění pravidelně aktualizovat – klesá tím i celková cena pojištění.

U každého pojištění je dobré si řádně prostudovat smlouvu. Vždy existují výluky, na které se případná pojistná událost nevztahuje. Nejčastěji se jedná o případy, kdy viník odjede od nehody, nebo má v krvi alkohol a další návykové látky.