Havarijní pojištění pro Tatra

Vozy Tatra patří k nejikoničtějším vozidlům v historii automobilismu. Vyráběla je československá firma Tatra a dnes jsou velmi vyhledávaným sběratelským artiklem. Dnes Tatra vyrábí nákladní automobily po celé Evropě. Pro vozidla Tatra se doporučuje mít sjednané kvalitní havarijní pojištění.

Vozy Tatra byly oceněny mnoha kritiky designu a automobilovými historiky. Jsou proslulé svými aerodynamickými tvary, díky nimž dosahovaly a dosahují úžasných výkonů v oblasti technické účinnosti ve srovnání s automobily stejné doby.

Jedním z prvních vozů Tatra byla Tatra 11, která byla prvním evropským sériově vyráběným vozem s motorem umístěným vzadu, z něhož se dodnes zachovaly pouhé dva kusy. Tento vůz navrhl v roce 1930 novinář a automobilový inženýr Hans Ledwinka.

Riziko poškození vozidla je velmi vysoké. Stačí menší autonehoda, padající kroupy, požár či vandalové a škoda je tu. Oprava již tak rychlá není a především stojí dost peněz. Aby člověk podobné škody nemusel platit ze své peněženky, vyplatí se mít uzavřené havarijní pojištění.

To může krýt tyto škody i například krádež či střet se zvěří. Kdo se chce o havarijním pojištění dozvědět více, ať čte dále nebo navštíví stránky o pojištění vozidel www.ePojistka.cz.

Co je havarijní pojištění?

Havarijní pojištění je určeno k ochraně vlastního vozidla Tatra před škodami na tomto vozidle vzniklými. Havarijní pojištění, často nazývané kasko, je dobrovolné smluvní pojištění vozidla. V rámci havarijního pojištění auta je tedy chráněn majetek pojištěného.

Naproti tomu povinné ručení je zákonné pojištění, takže se mu nikdo nevyhne. Toto pojištění zaručuje, že pojišťovna nahradí škodu na majetku nebo zdraví vzniklou třetím osobám.

Jak sjednat havarijní pojištění pro Tatra

Nejrychlejší a nejlevnější je sjednat havarijní pojištění pro Tatra online. Je potřeba mít k dispozici velký technický průkaz a občanský průkaz. Některé pojišťovny vyžadují osobní prohlídku vozidla před sjednáním pojištění, některým stačí aktuální stav vozidla nafotit a poslat online.

Ke sjednání havarijního pojištění pro Tatra je nejlepší využít kalkulačku či srovnávač havarijního pojištění. Po zadání údajů o vozidle a pojistníkovi systém vygeneruje nabídku všech pojišťoven řazenou podle cen.

Kdo si z nabídky vybere, může havarijní pojištění rovnou sjednat. Po sjednání přijdou veškeré informace a doklady na zadaný email. V případě vozidel Tatra by cena havarijního pojištění neměla hrát zásadní roli. Důležitější je totiž rozsah poskytovaných služeb, včetně asistence.

Co kryje havarijní pojištění pro Tatra?

Základní havarijní pojištění pro Tatra i další vozidla kryje tato čtyři rizika:

  • havárie – zaviněná nehoda
  • odcizení – krádež vozidla nebo jeho částí
  • živel – poškození nebo zničení vozidla živly (povodeň, kroupy, blesk)
  • vandalismus – škoda způsobená zásahem cizí osoby

Pojišťovny nabízejí různé kombinace základních rizik a každý si může vybrat, proti kterým rizikům se chce pojistit. Lze sjednat i různé kombinace pojištění jako havárie + živel či odcizení + živel. Nejvýhodnější je sjednat tzv. havarijní pojištění All Risk zahrnující všechna základní rizika. Tato varianta ovšem bývá nejdražší.

O značce Tatra

Až do poloviny 19. století sahá historie české automobilové společnosti Tatra. Tehdy Ignác Šustala založil rodinnou společnost pod názvem Tatra, která vyráběla kočáry a bryčky. S příchodem výroby automobilů a jiných tehdejších moderních dopravních prostředků se také Tatra rozhodla své aktivity rozšířit.

Na konci 19. století se již podílela na výrobě železničních vagónů a nákladních automobilů. V roce 1897 na trh uvedla také svůj první osobní automobil.

Společnost Tatra se stala úspěšnou společností, vyrábějící automobily, letadla a železniční vozy. Během druhé světové války dodávala německé armádě nákladní automobily. Tehdejším konstruktérem byl Hans Ledwinka, který je tvůrcem konceptu podvozku s centrální rourou a kyvnými nápravami, který je využíván v moderní podobě stále. Nejvíce využívaným modelem za druhé světové války byly Tatra 111.

Po druhé světové válce došlo ke znárodnění Tatry. Až do revoluce se zde vyráběli těžké nákladní automobily i luxusní limuzíny pro vedoucí pracovníky a stranické funkcionáře. Jednalo se o model Tatra 603.

Po roce 1989 se Tatra potýkala s problémy, kterým nepřispěla ani dlouhá privatizace ani nízká poptávka po nákladních automobilech. Naštěstí se však společnosti podařilo získat velkou armádní zakázku na výrobu 1000 kusů automobilů pro SAE.

Díky tomu se krizi podařilo překonat a začít z expanzí. Do roku 2006 byla Tatra součástí americké společnosti Terex Corporation. Dnes Tatra vyrábí a vyvaří nákladní automobily po celé Evropě.

Tatra a Rallye Dakar

Značka Tatra je také známá díky své účasti v nejtěžší rallye světa – Rallye Dakar. Soutěž se koná každým rokem a Tatra do této soutěže vysílá svá speciální auta již od roku 1986. Nejslavnější českou posádku vedl Karel Loprais, který Rallye Dakar vyhrál dokonce šestkrát.

Modely vozidel Tatra

  • Tatra 158 Phoenix
  • Tatra 163
  • Tatra 810
  • Tatra 813
  • Tatra 815
  • Tatra 817

Vozy Tatra mají v historii automobilismu jedinečné místo a jejich stylový a inovativní design dodnes udivuje a inspiruje. Zájemci, kteří se chtějí o těchto neuvěřitelných vozidlech dozvědět více, by si měli prohlédnout rozsáhlou nabídku knih a zdrojů, které jsou pro nadšence k dispozici.