Havarijní pojištění pro Seat

Vozy Seat nabízejí funkčnost a styl v kombinaci s nejvyšší úrovní výkonu. Rychle se staly oblíbenými mezi kupujícími, kteří u vozů hledají pohodlí a solidnost. Jak sjednat havarijní pojištění pro Seat?

Havarijní pojištění je pojištění motorových vozidel, které slouží ke krytí škod na vlastním vozidle. Způsobí-li někdo škodu pojištěnému, bude mu škoda vyplacena z povinného ručení toho, kdo škodu způsobil. To je základní rozdíl mezi havarijním pojištěním a povinným ručením.

Vždy záleží na tom, jakou variantu havarijního pojištění člověk zvolí. Může chránit své vozidlo před všemi riziky, nebo vybrat jen některá (např. kombinaci havárie a živelní pohromy). Od zvolené kombinace rizik se pak odvíjí i výsledná cena havarijního pojištění.

Jak na sjednání havarijního pojištění pro Seat?

Havarijní pojištění pro Seat

Havarijní pojištění, často zvané kasko, je nepovinné pojištění, které chrání vlastní vozidlo před škodami vzniklými v důsledku odcizení vozidla, havárie, vandalismu, neoprávněného užití vozidla nebo v případě živelných pohrom.

Havarijní pojištění je ideálním doplněním povinného ručení, které kryje škody na vozidlech a zdraví ostatních.

Nabídka havarijního pojištění nejen pro Seat je na českém trhu bohatá. U některých pojišťoven jsou balíčky havarijního pojištění pevně dané a lze přidávat jen další připojištění. Jiné pojišťovny naopak dávají volnou ruku a každý si může havarijní pojištění snadno přizpůsobit obrazu svému.

Pro sjednání havarijního pojištění se proto doporučuje používat srovnávače havarijního pojištění, které vygenerují nabídku všech pojišťoven podle ceny a zároveň rozsahu nabízených služeb.

Na co se vztahuje havarijní pojištění?

Základní havarijní pojištění kryje tato rizika:

  • havárie – zaviněná autonehoda
  • odcizení – krádež vozidla nebo jeho částí
  • živel – poškození nebo zničení vozidla živly (povodeň, kroupy, blesk)
  • vandalismus – škoda způsobená zásahem cizí osoby nebo vandalismem

Pojišťovny nabízejí různé kombinace základních rizik a každý se může rozhodnout, proti kterým se chce pojistit. Nejvýhodnější je sjednat tzv. havarijní pojištění All Risk zahrnující všechna základní rizika. Tato varianta ovšem bývá nejdražší.

Důležité je vědět, na co se havarijní pojištění nevztahuje. Z pojištění je vždy vyloučena škoda způsobená pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Pakliže se prokáže užití návykové látky před jízdou, i přes platné havarijní pojištění pojišťovna odmítne vyplatit škody.

Cena havarijního pojištění

Pojišťovny nabízejí u havarijního pojištění různé varianty pojištění rizik. Cena havarijního pojištění by neměla být hlavním kritériem pro posouzení pojištění. Zásadní je především kvalita pojištění, asistenčních služeb a rychlost likvidace.

Výši pojistného havarijního pojištění ovlivňuje celá řada parametrů, jako je cena vozidla, jeho stáří, míra spoluúčasti a úroveň zabezpečení.

Platí, že čím starší a levnější vůz je, tím nižší bude výše ceny havarijního pojištění. Pokud má někdo starší vozidlo, pak se nevyplatí do havarijního pojištění investovat. To se vyplatí zejména u dražších a novějších vozidel.

Hodnota vozidla navíc každým rokem klesá, tím pádem i samotná pojistka bude každým rokem levnější. Z tohoto důvodu by si měl každý pojistnou smlouvu pravidelně aktualizovat, aby neplatil víc, než musí.

Nejlevnější havarijní pojištění

Výslednou cenu havarijního pojištění ovlivňuje celá řada faktorů. Některé faktory člověk neovlivní, ovšem najde se pár možností, jak za havarijní pojištění platit méně.

Hodnota vozidla časem klesá, proto se doporučuje průběžně kontrolovat pojistnou hodnotu vozidla. V případě havarijního pojištění je nesmyslné cenu vozidla nadhodnocovat. Pojišťovna v případě totální škody nebo krádeže stejně vyplatí jen aktuální cenu vozidla.

Pojišťovny také nabízejí lepší cenu havarijního pojištění, pokud už u nich má klient sjednané také povinné ručení.

Vyšší spoluúčast u havarijního pojištění snižuje výslednou cenu pojištění. Na druhou stranu v případě pojistné události platí pojištěný ze svého víc. Musí si tak sám zvážit, co je pro něj lepší.

Dalším možností, jak snížit cenu havarijního pojištění, je využití bonusu z povinného ručení. Konkrétní bonus vychází z počtu měsíců, na které bylo sjednané povinné ručení, a počtu dopravních nehod, které pojištěný v tomto období způsobil. 

O značce Seat

V roce 1950 byla na základě dohody mezi španělskou vládou a italskou automobilkou Fiat založená španělská automobilka Seat pod původním názvem Sociedad Espoanola de Automoviles de Turismo, S.A., z něhož se nakonec ujala pouze lépe zapamatovatelná zkratka.

První továrna byla postavená v místě Zona Franca, kde byl také vyroben první model Seat 1400 A. Revolučním modelem bylo “miniautíčko” Seat 600, který vznikla na základě modelu Fiat 600. Španělé si jej velmi oblíbili.

V 60. letech byla automobilka a její vozy ve Španělsku nejvíce prodávanými, a proto se Seat rozhodl zahájit expanzi i do dalších zemí. V polovině 60. letech začali vyvážet automobily až do Kolumbie. 70. léta byla pro Seat velmi úspěšná a automobilka se zařadila mezi deset nejúspěšnějších automobilových výrobců.

Poté došlo k uzavření dohody s koncernem Volkswagen, který se v roce 1990 stal stoprocentním vlastníkem Seatu, který byl přejmenován na současným název SEAT, S.A. Prvním modelem vyrobeným v rámci nové koncepce společnosti byl slavný Seat Toledo.

I dnes patří Seat k největším evropským automobilovým výrobcům a denně vyrobí přes 2000 automobilů. Více než dvě třetiny jdou na evropský trh.

Modely vozidel Seat:

  • Seat Alhambra
  • Seat Altea
  • Seat Arosa
  • Seat Cordoba
  • Seat Exeo
  • Seat Ibiza
  • Seat Inca
  • Seat Leon
  • Seat Malaga
  • Seat Marbella
  • Seat Toledo

Nabídka vozů Seat je rozmanitá, od malých hatchbacků až po velké sedany. V nabídce si vybere každý řidič, od těch, kteří hledají levný základní model, až po vysoce výkonné vozy.

Modely Seat jsou navíc vybaveny pokročilými bezpečnostními prvky inspirovanými dědictvím motorsportu. Vozy jsou silné a dobře stavěné, což z nich činí vynikající dlouhodobou investici.