ČKP stále stíhá řidiče, kteří nic nedluží

Uplynulo pár týdnů od doby, kdy Česká kancelář pojistitelů veřejnost ujišťovala, že vyřešila problémy s předáváním dat mezi systémy ČKP a registrem vozidel. Podle jejího tvrzení by tedy už nemělo docházet k obtěžování řidičů, kteří na povinném ručení nic nedluží. Realita však ukazuje pravý opak.

Řidiči naopak potvrzují, že tato praxe pokračuje dál. Vymahači a najatí advokáti České kanceláře pojistitelů stále pronásledují i ty řidiče, kteří žádné dluhy nemají. A to i přes to, že před několika týdny tvrdila, že k pochybením již docházet nebude. Stále přitom platí, že obviněný řidič nemá téměř žádnou šanci se obhájit.

Názorným příkladem je případ paní Bohumily S. z Hradce Králové, po které Česká kancelář pojistitelů požaduje uhrazení dluhu ve výši 6 350 korun. Podle údajů se jedná o nezaplacené povinné ručení u nákladního auta Mercedes za období od února do března 2011. V této době byl však vlastníkem někdo jiný, což jasně vyplývá z technického průkazu. 

Její tvrzení potvrdilo také  ministerstvo dopravy. „Váš případ jsme prověřili a v Centrálním registru vozidel nejste vedena jako vlastník nebo provozovatel předmětného vozidla,“ napsal paní Bohumile S. ředitel odboru provozu silničních vozidel na ministerstvu dopravy Josef Pokorný. Ani to však nepomohlo. Paní Bohumila S. celkem třikrát poslala na Českou kancelář pojistitelů vysvětlující dopis. Tento dopis také poslala advokátovi i inkasní agentuře a to několikrát. Avšak bez úspěchu. Nová výzva k úhradě dluhu přišla paní Bohumile S. opět letos 6. května.

Prokázání neviny je na straně postižených řidičů. Bohužel, jak je vidět, ani to České kanceláři pojistitelů nestačí. Postižení řidiči, ke kterým patří také paní Bohumila S., nemají mnoho způsobů, jak se vůči neoprávněným výzvám bránit. Pomoci by mohla až novela zákona o povinném ručení. Podle této novely by mělo dokazování viny připadnout České kanceláři pojistitelů. Zároveň by také mohli požadovat dluh nejdéle za tři roky. Pokud by však dlužníka obeslali déle než tři měsíce po zjištění dluhu, jejich nárok by propadl.