Koupě auta – pozor na podvodné ojetiny

Každým rokem si podvodnou ojetinu koupí na sto tisíc Čechů. Vozidla mají stočený tachometr, jsou po těžkých bouračkách nebo dokonce skrývají exekuci. Noví majitele nemají o skutečném stavu “nového” vozidla zdání a po několika dnech či týdnech užívání bývají velmi nemile překvapeni.

V České republice se každým rokem prodá kolem sto tisíc vadných ojetých aut. Běžnou praktikou je stáčení tachometru, což není stále trestné. To samé platí pro vozidla po těžkých haváriích, které majitele nechají opravit, a poté se je snaží prodat nic netušícím zájemcům. Proti tomu bojují vybrané české bazary, zatím však neúspěšně. Například druhý největší autobazar v Česku Auto Esa se snažil prosadit zveřejnění identifikačních čísel odmítnutých vozidel na internetu. Bohužel to bylo zamítnuté Úřadem pro ochranu osobních údajů, který VIN prohlásil za osobní údaj.

„Přetáčení tachometrů u nás není trestné. Na internetu nabízí přetočení desítky subjektů. Z obvinění z trestného činu podvodu se snadno vykroutí. Ale když chceme zveřejnit deset tisíc vadných ojetin, na které každoročně narazíme, tak nám zákon hrozí miliónovými pokutami,“ řekl Pavel Foltýn, ředitel rozvoje v autobazaru Auto Esa.

„Jen my odmítáme na výkupu po technické prohlídce 70 procent ojetin nabízených jejich majiteli. Jsou po těžkých nehodách, mají stočené tachometry, nejasný původ, visí na nich dluhy. Úhrnem se jen za náš bazar jedná o deset tisíc aut ročně. Všechna se ale vrací na trh, ať už jako individuální inzeráty, nebo je vykoupí jinde,“ dodal Pavel Foltýn.

Vybraný ojetý vůz si důkladně prohlédněte

Při koupi ojetého vozidla se nenechte snadno přesvědčit lákavou nabídkou a zdánlivě bezvadným stavem prodávaného vozidla. Pečlivě si jej prohlédněte a ideálně si sebou vezměte odborníka. Především je důležité provést kontrolu stavu tachometru.

Autobazary totiž nemají zákonnou povinnost vozy důkladně kontrolovat a někteří z nich toho zneužívají. Nezbývá, než doufat, že naši zákonodárci podrazům s ojetinami konečně učiní přítrž.

Často se také objevují podvody, kdy kupující nabízí prodávajícímu zastoupení při převodu vlastníka prostřednictvím plné moci na přepis auta. Vždy je třeba určitá míra opatrnosti, protože následky podvodu mohou být velice nepříjemné.