Útěk od nehody – zkratkovité jednání i stres

Každoročně od nehody utečou nebo ujedou stovky řidičů. Policii se většinou podaří řidičovu totožnost odhalit a najít. Řidič poté hrozí odebrání bodů a finanční pokuta. I přesto počet útěku od nehody roste. Policisté říkají, že za to může stres a zkratkovité jednání.

Například v Adamově projel plotem zahrádkářské kolonie řidič Hondy Civic, který od nehody uprchl. Auto tam však zanechal, a tak policisté velmi snadno a rychle zjistili jeho totožnost. K nehodě došlo v polovině března. K podobné škodě došlo ve Spešově, kde řidič Jeepu Grand Cherokéé naboural do garáže rodinné domu. „Z dosud nezjištěných příčin musel jet autem přes pole. Proto případ neřešíme jako klasickou dopravní nehodu, ale viníkovi hrozí obvinění z trestného činu poškození cizí věci,“ uvedla Iva Šebková, policejní mluvčí.

Často se nejedná se o závažné škody, ale i tak je potřeba viníka najít a potrestat, aby nedocházelo k opakování přestupku. Lidé by za své činy měli nést odpovědnost. “Sice se jedná převážně o drobné nárazy do okolních aut u supermarketů, ale celkově podobných událostí řešíme desítky ročně. Jakmile člověk z místa činu uteče, automaticky mu hrozí pokuta až pět tisíc korun a přičtení sedmi bodů. Jakmile se podobného jednání dopustí opakovaně, může přijít o řidičský průkaz,“ upozornila Iva Šebková.

Majitel auta nemusí být vždy viníkem

Najít viníka nehody není vždy tak jednoduché i přesto, když zná SPZ nebo kód VIN. „Majitel má ze zákona povinnost nám v případě, že sám nehodu nezpůsobil, prozradit, kdo další mohl vůz řídit. Rozhodně to nebereme tak, že majitel auta musí být zákonitě zároveň pachatelem. Podobně to koneckonců funguje také v případě, že někdo uprchne od havarovaného firemního auta, které používá několik zaměstnanců,“ řekla dále Iva Šebková.

Za útěkem je stres a zkratkovité jednání

Lidé se domnívají, že většina těch, kteří od nehody uprchnou, tak činí v opilosti. To však není úplně pravda a policisté tvrdí opak. „Rozhodně to není pouze o alkoholu. Jeho požití navíc pachatelům mnohdy dokážeme i zpětně. Důvodem útěku je často spíš stres a zkratkovité jednání. Jedná se o značně vyhrocenou situaci,“ vysvětlila nám mluvčí.