Jak zvládnout strach z řízení – osvědčené rady a tipy

Řízení může být nervy drásající zážitek, zejména pokud člověk nikdy předtím neseděl za volantem nebo pokud měl v minulosti s řízením špatnou zkušenost. Jak zvládnout strach z řízení?

Řízení je považováno za jednu z nejčastějších činností, které vyvolávají paniku a strach. Tato fobie je důsledkem přetrvávajícího a extrémního strachu z řízení nebo jízdy v dopravním prostředku a ztráty kontroly nad ním.

Řízení by však mělo člověka bavit a neměl by se ho bát. Strach z řízení lze snadno překonat, když člověk ví, jak na to. Tento článek přináší několik tipů, jak se se strachem z řízení auta vypořádat a znovu se vydat na silnici.

Co je amaxofobie?

Amaxofobie je iracionální strach z jízdy v autě, obvykle způsobený traumatickým zážitkem z auta nebo jiného motorového vozidla. Jedinci trpící amaxofobií zažívají při pomyšlení na řízení nebo spolujízdu v autě širokou škálu fyzických a psychických potíží.

Osoby trpící touto poruchou často pociťují dočasné nebo dokonce dlouhodobé záchvaty paniky, když jsou vystaveny myšlence na řízení nebo jízdu v autě.

Nejzákladnějším příznakem amaxofobie je intenzivní pocit strachu nebo paniky při pokusu nastoupit nebo jet v autě. Mezi další fyzické příznaky patří nadměrné pocení, třes a chvění, zvýšená srdeční frekvence, potíže s dýcháním a/nebo bolest na hrudi.

Mohou se také objevit pocity bušení v hlavě a zvonění v uších. Někteří jedinci mohou při kontaktu s automobilem upadnout do šoku nebo dokonce omdlít.

Psychické příznaky amaxofobie mohou zahrnovat strach ze ztráty kontroly nad vozem nebo ze způsobení nehody. Lidé trpící amaxofobií mohou mít při řízení nebo jízdě ve vozidle pocit strachu a obav. Nejčastěji se jedná o lidi, kteří byli účastníky dopravní nehody.

Léčba amaxofobie obvykle zahrnuje kognitivně-behaviorální terapii, při níž se jedinec učí převádět strach do zvládnutelnější podoby. Součástí této terapie může být také vystavení obávanému podnětu, takže si osoba postupně zvykne na jízdu v autě.

K převzetí kontroly nad úzkostí může pomoci i přeučení mysli na relaxaci a meditaci v době paniky. K překonání této fobie musí jedinec získat pohodlí a jistotu při představě jízdy v autě.

Příčiny strachu z řízení

Existují různé důvody, proč se řidiči bojí. Nejčastější příčinou je strach z panického záchvatu při řízení. Dalšími příčinami jsou např.:

  • osobní zkušenost s dopravní nehodou v minulosti
  • svědectví o tragických nehodách jiných automobilů nebo informace o dopravní nehodě, které se účastnil někdo z blízkých
  • problémy z minulosti během jízdy na několik hodin bez přístupu k pomoci
  • nezkušenost s hustým provozem
  • nedůvěra ve vlastní řidičské schopnosti

Překonat strach z řízení nebude snadné, avšak není to ani nemožné. Níže je několik tipů, jak lze překonat fobii z řízení a stát se sebevědomým řidičem.

6 kroků, jak zvládnout strach z řízení

1. Postupovat pomalu a klidně

Důležitým prvním krokem při řešení amaxofobie je nácvik relaxace. To znamená zklidnit svou mysl a tělo v očekávání jízdy autem nebo jiných výletů. Zavřít oči a zhluboka dýchat nebo zkusit řízenou meditaci, která pomůže se uvolnit.

Je normální, že při prvních jízdách člověk cítí úzkost, proto je důležité nespěchat a zachovat klid. Měl by začít jezdit ve známé a málo frekventované oblasti, například ve svém sousedství, aby si lépe osvojil základy řízení. Řízení není závod, takže není důvod spěchat.

2. Mít někoho s sebou

Pokud je někdo při řízení nervózní, nemusí to být tím, že je nervózní ze samotného řízení. Může být nervózní „jen“ z toho, že řídí sám a nemá oporu. Pokud se v prvních týdnech nebo dokonce měsících po získání řidičského oprávnění člověk stále bojí řídit, může zkusit podnikat krátké výlety s někým dalším ve vozidle.

Touto osobou nemusí být nutně jiný řidič s řidičským průkazem, stačí, když je to někdo, kdo řidičovi pomůže zůstat v klidu. Jakmile si na řízení více zvykne, může začít podnikat krátké výlety sám. Během nějaké doby se zbaví strachu a nebude potřebovat, aby s ním někdo jezdil.

2. Najít si instruktora

Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé bojí řídit, je to, že si nejsou jisti svými řidičskými schopnostmi. To platí jak pro nováčky, tak pro ty, kteří mají za volant usednout po delší době.

To je opravdu dobrý důvod, proč absolvovat kurz pro řidiče nebo kondiční jízdy. Tyto kurzy naučí lidi většinu věcí, které potřebují znát, aby byli dobrými řidiči.

Zkušený instruktor z autoškoly Kladno či jakékoliv jiné dokáže povzbudit a připravit řidiče na každou situaci, která může na silnicích nastat

3. Neřídit v noci

Pokud je někdo nový řidič nebo už dlouho neřídil a je nervózní, je dobré se snažit nejezdit nikam v noci. V noci má člověk větší obavy, protože lidé, zvířata a ostatní vozidla jsou mnohem hůře viditelná než za denního světla.

Ze začátku je nejlepší řídit ve dne, dokud si člověk na řízení nezvykne. Jakmile překoná obavy z řízení ve dne, může začít překonávat strach z noční jízdy.

4. Začít řídit co nejdříve po nehodě

Mnoho lidí zjistí, že po automobilové nehodě se bojí znovu nasednout do auta a sami ještě někdy někam jet. To není dobré. Vždy je dobré dbát na to, aby člověk nevyšel z praxe. Nikdy neví, kdy bude muset v případě nouze někam řídit.

Pokud se mu stane nehoda, neměl by váhat a ihned by měl nasednout zpět do vozidla a začít řídit. Čím déle bude čekat, tím víc se bude bát. Pokud se do toho ihned pustí, za chvíli zjistí, že už žádné obavy nemá a řízení si opět užívá.

5. Naučit se mít rád jízdu po dálnici

Mnoho lidí zjistí, že i když se nebojí řídit po místních silnicích, mají naprostou hrůzu z jízdy po dálnicích, zejména těch s více pruhy. Ano, může to být dost děsivé, zejména pokud je někdo začínající řidič.

Nejlepší je začít jízdou po méně používaných dálnicích či rychlostních silnicích a vybírat si méně frekventovanou denní dobu.

6. Poslech hudby

Někdo říká, že hudba rozptyluje pozornost a že by řidič neměl mít při řízení zapnuté rádio. To není tak docela pravda. Ano, hudba může velmi rozptylovat pozornost, avšak pouze v případě, že se jí člověk nechá rozptylovat a poslouchá ji při vysoké hlasitosti.

Pokud poslouchá relaxační hudbu při nízké hlasitosti, pomůže mu to udržet se při řízení v klidu.

Pokud žádný z uvedených tipů nepomůže a řidič se stále necítí dobře, měl by vyhledat odbornou pomoc.