Povinnost přezutí vozidla

Řidiči musí mít od 1. listopadu u svých vozidel přezuté pneumatiky. Řada řidičů však začala svá vozidla přezouvat nyní. Vystavují se tak riziku pokut a pokud navíc způsobí dopravní nehodu, pojišťovna má právo nejen odmítnout vyplatit pojistné plnění, ale také může požadovat uhrazení celé škody.

V minulosti řidiči svá vozidla přezouvali na základě vlastního rozhodnutí. Dnes je to však povinnost s platností od 1. listopadu do 31. března. Pokud řidič své vozidlo nepřezuje, vystavuje se riziku finanční pokuty ve výši do 2 500 korun, a také sankcí od pojišťovny, pokud by způsobil nehodu.

„Každý rok se bohužel setkáváme s desítkami škod, u kterých kvůli nevhodným gumám musíme po vinících nehody požadovat vyplacení náhrady poškozenému za způsobenou škodu. Klienti totiž stále podceňují fakt, že sjeté nebo nevhodné obutí může zásadně ovlivnit nejen samotný vznik škody, ale i rozsah jejích následků,“ uvedl Libor Beran z pojišťovny Allianz.

“Povinnost přezutí vozidel platí od 1. listopadu do 31. března!”

Nejde o nesmyslné zařízení, jezdit na letních gumách v zimě je nebezpečné

V první řadě je třeba si uvědomit, že nejde o nesmyslné nařízení. Vlastnosti zimních pneu jsou přizpůsobené podmínkách jízdy v zimě (nízké teploty pod sedm stupňů, námrazy, sníh na vozovce, apod.) na rozdíl od letních. S letními pneu řidiči ohrožují také zdraví a životy ostatních účastníků dopravního provozu.

Pokud řidič způsobí dopravní nehodu v zimě a na jeho vozidle jsou stále letní pneumatiky, pojišťovna může krátit pojistné plnění a zároveň řidiče potrestat povinnosti zaplacení náhrady poškozenému v plné výši.

Na povinnosti zimních pneu upozorňuje značka Zimní výbava

Na povinnost přezutí vozidel upozorňují značky Zimní výbava. U ní bývá doplňková tabulka, která přikazuje za jakého konkrétního stavu a počasí musí mít řidič nejen zimní pneu, ale také řetězy. Termín 30. březen může být v horských částech ČR prodloužen až do 30. dubna.