Povinné ručení pro užitková vozidla

Povinné ručení je jedním z typů pojištění, která jsou daná zákonem. Konkrétně povinného ručení se týká zákon č. 168/1999 Sb., který definuje, pro koho je povinné ručení “povinné”, jaké jsou práva a povinnosti pojištěného i pojistitele, jaké jsou sankce za nesjednané či neplatné pojištění, atd.

V případě, že majitel vozidla na uzavření povinného ručení jaksi “zapomene”, vystavuje se riziku finanční pokuty až do výše 40 000 Kč. Od 1. ledna 2015 již neplatí nepopulární povinnost zaplacení tzv. garančního příspěvku, který byl zrušen vládou.

Pro koho je povinné ručení povinné?

Podle výše zmiňovaného zákona je povinné ručení, celým názvem pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla, povinné pro všechna vozidla, která mají přidělené registrační značky, velký technický průkaz a jsou provozována na českých silnicích a dálnicích.

Konkrétně se tato povinnost týká majitelů a provozovatelů osobních vozidel, nákladních vozidel, užitkových vozidel, jednostopých motorových vozidel (motocykly, skútry, čtyřkolky, tříkolky, atd.), autobusů, přípojných vozidel, pracovních strojů, traktorů, sanit, tahačů a obytných automobilů.

Všichni majitelé užitkových vozidel musí mít tedy povinné ručení uzavřené také a to bez výjimky. Pokud chtějí ušetřit a najít si nejlevnější pojištění, vyplatí se jim porovnat si aktuální nabídky na povinné ručení pro užitková vozidla od více pojišťoven.

Užitkové vozy

Užitkové vozy jsou typy nákladních aut, které jsou konstruovány pro náročné aplikace. Jsou také známé jako dodávky, nákladní vozy nebo obecně jako pracovní vozy. Užitkové vozy se používají k přepravě nákladů a zboží, pracovních nástrojů a dalších potřebných předmětů.

Jsou obvykle řízeny jedním řidičem, který může přepravovat až několik tun zboží. Užitkové vozy jsou obecně velmi robustní a mají větší nosnost než osobní automobily. Jsou vhodné pro těžké terénní podmínky, jako jsou hluboké louky nebo hrbolaté silnice.

Dodávky jsou obecně vybaveny lepšími brzdami a závěsy, které zajišťují lepší ovládání na silnici, a robustními konstrukcemi, které umožňují přepravu těžkých nákladů.