Povinné ručení pro Saab

V České republice stejně jako ve většině evropských zemích existuje pro vlastníky motorových vozidel zákonná povinnost mít uzavřené povinné ručení neboli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Toto pojištění původně směla nabízet pouze Česká pojišťovna. To se však před pár lety změnilo a nyní je pouze na vlastníkovi vozidla, jakou pojišťovnu si vybere. Na stránkách www.ePojistka.cz si můžete pravidelně aktualizovanou nabídku pojišťoven jednoduše porovnat online.

Saab

Švédská automobilová značka byla založená v roce 1937 tím, že došlo ke sloučení dvou značek SAAB a ASJA. K přejmenování na SAAB došlo v roce 1950. Původně se SAAB zabývala výrobou letadel a od konce 40. let rozšířila své aktivity také o výrobu automobilů. Prvním vyrobeným modelem byl Saab 92001 v roce 1947. Automobily značky SAAB si rychle získali pověst bezpečných a spolehlivých vozů.

V druhé světové válce společnost vyráběla především armádní automobily. Zbylo jí tolik zelené barvy, že i po skončení války celé tři roky vyráběla pouze automobily v zelené barvě.

V 60. letech byl název upraven na Saab AB. Zároveň dochází ke sloučení s další automobilkou Scania-Vabis, která vyráběla nákladní automobily. Společně fungovali pod názvem Saab-Scania AB až do konce roku 1990. Poté bylo 51 procent odkoupeno koncernem General Motors, která v následujících letech koupila i zbytek společnosti. V roce 2009 hrozil koncernu a tedy i společnosti Saab zánik. Řešením měl být prodej značky společnosti Koenigsegg, k němuž nakonec nedošlo. Krize byla naštěstí překonána prodejem jiné automobilce Spyker, která vyrábí luxusní automobily.

Nejvýznamnějšími modely značky Saab jsou roadster s dvoudobým válcem Saab Sonett, kabriolet 900 a model Saab 99. Kabriolet 900 byl populární především ve Spojených státech amerických, kde čekací doba činila dokonce dva roky.

Modely vozidel Saab:

  • Saab 9-3 (sedan, kombi, kabriolet)
  • Saab 9-5 (sedan, kombi)