Povinné ručení pro Mini

Vozidlo značky Mini Cooper je velmi oblíbeným městským “autíčkem”. Nejlevnější povinné ručení pro Mini najdete na stránkách www.ePojistka.cz. Zde si můžete porovnat nabídky na povinné ručení od všech hlavních českých pojišťoven. Porovnání Vám zabere pouze pár minut a povinné ručení si sjednáte, aniž byste museli opustit svůj domov. Přesvědčte se i Vy, že za povinné ručení nemusíte platit příliš mnoho.

Mini

V 60. letech začíná světová ekonomická krize. Ceny ropy vzrostly a provoz automobilu zdaleka nebyl laciný. Logicky tak následovala poptávka po menším nenáročném vozidle vhodném pro městský provoz. Za tímto účelem došlo k výrobě malého autíčka, které zpočátku vzbudilo více rozpaků než nadšení. Byl jím Austin Rover Mini, který na trh uvedli značky Austin a Morris.

Za designem tohoto automobilu byl Řek Alec Issigonis. Říká se, že si prý zavolal čtyři robustní pivaře z místní továrny a posadil je na podlahu. Poté načrtl jejich obvod a na základě těchto rozměrů nechal vyrobil Mini. Takto malé auto muselo mít zcela odlišnou konstrukci, a proto byl náhon předních kol, motor a převodovka umístěny neobvykle v přední části. Díky tomu však mohlo vzniknout malé auto s dostatečným vnitřním prostorem.

Počáteční zájem byl velmi vlažný, ale netrvalo dlouho a Mini se stalo neskutečně populárním automobilem v 60. až 80. letech. A to nejen jako městský vůz, ale také v automobilových závodech. V Mini jezdili například James Hunt či Niki Lauda. Vzhledem ke své velikosti bylo Mini oblíbené zejména mezi ženami. Je celkem logické, že většina automobilů této značky vlastnily právě ony.

Výroba Mini byla ukončená v roce 2000 a dnes se již jedná o automobilovou lahůdku pro fandy této značky nebo sběratele. Celkem bylo vyrobeno na 5 387 862 kusů. V roce 2001 značku Mini převzal automobilový výrobce BMW, který začal vyrábět novou generaci Mini.

Závodní Mini Cooper S

Jak již bylo řečeno, Mini bylo také velmi úspěšným závodním automobilem. Tvůrcem sportovní verze byl John Cooper. Byl velmi přesvědčivý a vedení k výrobě nakonec svolilo. Mini Cooper S zvítězil ve stovkách závodech a mezi nejznámější řidiče patřili například Makinen, Aaltonen či Hopkirk.

Modely vozidel Mini:

  • Mini Clubman
  • Mini Cooper
  • Mini Coupé
  • Mini Countryman
  • Mini John Cooper Works
  • Mini New Mini
  • Mini One
  • Mini Roadster