Kdo jezdí rychle, zaplatí více! Povinné ručení podle stylu řízení

Řidiči, kteří jezdí riskantně stylem „brzda-plyn“, by za povinné ručení mohli už brzo platit více, než rozvážnější automobilisté s plynulou jízdou. Norský start-up Telemotix pracuje na chytrém zařízení, které v autě vyhodnocuje styl jízdy a pravděpodobnost nehody. O zařízení již projevily zájem také některé české pojišťovny.

Zařízení norské firmy Telemotix je umístěno v autě a sleduje nejen dodržování povolené rychlosti jízdy, ale také intenzitu akcelerace a brzdění. Na základě toho pak vyhodnocuje jak je řidičův styl řízení rizikový z hlediska možné dopravní nehody.

Data se pak mohou hodit právě pojišťovnám, které by do kalkulace cen povinného ručení nebo havarijního pojištění mohli zahrnout také řidičovo obvyklé chování na silnici.

Jezdíte plynule? Budete mít slevu na povinném ručení

Zatímco dnes pojišťovny u povinného ručení pracují hlavně s věkem řidiče a výkonem auta, v budoucnu by mohly brát v úvahu mnohem více parametrů. Podle norských odborníků vypovídá o řidičském umění a tedy i o pravděpodobnosti nehody hlavně počet najetých kilometrů nebo právě to, jak bezpečně se na silnici řidič chová.

A tyto faktory by se v cenách povinného ručení v budoucnosti mohly projevit. Vědci totiž na základě vyhodnocování dat zjistili, že rizikoví řidiči mají vyšší průměrnou rychlost a razantněji brzdí i zrychlují.

V praxi by vše zatím nejspíš probíhalo tak, že řidiči, kteří si podobné zařízení nechají do auta umístit a poskytnou data o své jízdě pojišťovně, by mohli při bezpečné jízdě dostávat třeba slevu na pojištění. Pokud by ve vzdálenější budoucnosti byla tato zařízení nasazována plošně, dala by se možná očekávat i penalizace za rizikovou jízdu.

Trend: Plať jak řídíš

Projekt sledování a vyhodnocování jízdních dat automobilu je zatím na počátku. Firma hledá partnera z řad pojišťoven, se kterým by provedla testovací studii a českými řidiči. Podle jejího vyjádření je o tuto technologii mezi pojišťovnami velký zájem.

Není se konec konců co divit, protože využití telemetrických dat z každodenních jízd řidiče by pojišťovnám umožnilo mnohem lepší cenotvorbu povinných ručení. A právě cena je v případě tohoto pojištění jedním z nejdůležitějších faktorů, podle kterých se zákazníci rozhodují.

Zařízení firmy Telemotix a velký zájem pojišťoven o tuto technologii je dokladem širšího trendu z názvem „PAYD“ – Pay As You Drive, tedy plať podle toho, jak řídíš. Pojišťovny v Evropě totiž do cen povinného ručení stále častěji započítávají i řidičův styl jízdy.

V Česku se zatím tento systém moc nevyužívá (když pomineme klasické bonusy a malusy), nejspíš také proto, že ceny povinného ručení zde jsou obecně docela nízké. Výjimkou je pojišťovna UNIQUA, která zákazníkům nabízí palubní jednotku s čidlem nárazu. Ta v případě nehody ihned odešle údaje na dispečink asistenční služby.