Novinky v povinném ručení – důvody pro rychlou změnu pojišťovny

Čeští řidiči nespokojeně hledi na nové platby za povinné ručení. Za stejnou smlouvu si připlatí si o pár desítek korun ti, kteří jezdí bezpečně, bez nehod a využívají maximální bonus za bezeškodní jízdu. Klidně až dvojnásobná cena se týká řidičů, kteří už nějakou nehodu zavinili. Hůře jsou na tom také řidiči spadající do rizikových skupin, což se týká především mladých motoristů a řidičů z velkých měst.

Pojišťovny se hájí. Zdražování už nebylo možné odkládat. V souvislosti s povinným ručením jim každý rok narůstají výdaje na odškodné a zvyšují se i ceny v autoservisech. Ty rovněž odmítají pracovat pod cenou. Pojišťovny rozhodně zlevňovat nebudou. To však neznamená, že za své peníze nemůžete obdržet lepší a kvalitnější služby než dosud.

Pojišťovny sází na mobilní aplikace a rychlé řešení škod

V rámci konkurenčního boje pojišťovny nesází na nízké ceny, ale lepší služby, praktické mobilní aplikace či vyšší pojistné limity už v základním balíčku, než nařizuje zákon. Nemůžete-li na povinném ušetření ušetřit, chtějte více. Nebojte se odejít za lepším, při pojistné události změnu oceníte. 

Například AXA pojišťovna zákazníkům nabízí šikovnou mobilní aplikaci při hlášení a řešení pojistných událostí. Od okamžiku nahlášení škody může mít poškozený peníze na svém účtu už do 24 hodin. Širší jsou i asistenční služby nabízející bezplatný odtah na území České a Slovenské republiky.

S podobnou aplikací přišla tak DIRECT pojišťovna. Také ona nabízí peníze do 24 hodin od nahlášení škody, pokud klient souhlasí s navrženým pojistným plněním. K dalším novinkám patří služba Garance ceny pro ojetá vozidla, kdy zákazník v případě totální škody obdrží původní kupní cenu. Zákazníci, kteří se při nehodě zraní, ocení nového Průvodce škodou na zdraví.

Pojišťovna Generali nabízí nové doplňkové pojištění v podobě poškození vlastního vozidla od 349 korun za rok. UNIQ zase nabízí komplexní poúrazovou asistenci pro osoby zraněné při dopravní nehodě. Allianz pojišťovna navýšila pojistné limity v základní variantě povinného ručení na dvojnásobek zákonného limitu a to 70/70 milionů.

3 situace, kdy můžete změnit pojišťovnu ihned

Povinné ručení je uzavíráno na jeden rok. Pokud se rozhodnete změnit pojišťovnu, máte právo ukončit smlouvu vždy k datu výročí (tj. den podpisu smlouvy). Existují však tři situace, kdy můžete ukončit smlouvu ještě v průběhu pojištění.

  • Zvýšení pojistného – dojde-li ke zdražení v průběhu platné smlouvy, můžete ji ukončit do jednoho měsíců od oznámení změny ceníku
  • Změna smluvních podmínek – změní-li pojistitel smluvní podmínky během pojistné doby, můžete ji vypovědět opět do jednoho měsíce od oznámení skutečnosti
  • Nespokojenost s pojistným plněním – nejste-li spokojeni s výší pojistného plnění máte možnost vypovědět povinné ručení 3 měsíce od nahlášení pojistné události