Povinné ručení na sanitu

Povinné ručení je povinné pro všechna vozidla, která se pohybují na silnicích a dálnicích. Tato povinnost se týká nejen soukromých osob, ale také drobných živnostníků, velkých firem i zdravotníků. Ani sanita, která každý den zachraňuje lidské životy, se nesmí na komunikacích pohybovat nepojištěná. Kdo toto pojištění má na starost?

Vzhledem k riskantním jízdám, které sanity musí často absolvovat, aby zachránily nejeden lidský život, je riziko nehody poměrně vysoké. Stačí malá nepozornost řidiče nebo špatná reakce jiného řidiče a nehoda je tu. Je přitom jedno, zda sanita jede k akutnímu případu, převáží pacienta či jede prázdná.

Porovnání povinného ručení na sanitu

Ani zdravotnická zařízení nemívají peněz nazbyt, a i ony se proto pečlivě rozhodují, které pojišťovně svá vozidla svěří do péče. Velmi často mívají speciální oddělení, která se pojištěním zabývají. V případě vozidel a tedy i sanit jsou pro ně vhodná flotilová neboli skupinová pojištění, která vychází výrazně levněji.

Každým rokem zdravotnická zařízení provádí výběrová řízení, jejichž cílem je přimět pojišťovny k tomu, aby jim nabídly povinné ručení na sanitu co nejlevněji, ale za výhodných podmínek. Kvalita pojištění, vysoké pojistné limity a široký rozsah je však vždy základem. Vzhledem k tomu, že sanita více než kterékoliv jiné vozidlo ovlivňuje lidské životy, jsou odškodné v případě nehody velmi vysoké.

Sanitka je zdravotnické vozidlo, které slouží k přepravě pacientů. Může být využito jako nouzová transportní služba pro lékařskou pomoc nebo pro přepravu pacientů mezi lékařskými zařízeními.

Sanitky jsou vybaveny vybavením a personálem, které je potřeba k poskytnutí první pomoci a ošetření pacienta. Sanitky jsou obvykle vybaveny lékařským vybavením jako je defibrilátor, obvazy, léky, sáčky na kyslík a další. Sanitka je také vybavena monitorovacími zařízeními.

Kvůli vysoké hodnotě sanitky je velmi často rovnou zřízeno i havarijní pojištění a různé doplňkové služby.