Povinné ručení Jablonec nad Nisou

Kdo je vlastníkem motorového vozidla, motorky či skútru, pak musí mít uzavřené zákonné pojištění odpovědnosti za škodu neboli povinné ručení. Jak toto pojištění sjednat a k čemu slouží?

Pokud pojištění motorista sjednané nemá, porušuje zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Za nesjednané povinné ručení hrozí vlastníkovi finanční pokuta ve správním řízení až do výše 40 000 korun a vyřazení vozidla z registru.

Především mu však hrozí, že bude veškerou způsobenou škodu platit ze svých finančních zdrojů. A taková škoda se může vyšplhat do závratných výšin.

Co kryje povinné ručení?

Účelem povinného ručení Jablonec nad Nisou i kdekoliv jinde je nahradit škodu na vozidle nebo újmu na zdraví vzniklou jinému účastníkovi silničního provozu. To znamená, že každý, kdo způsobí havárii a má sjednané povinné ručení, má právo, aby za něj pojišťovna zaplatila škodu všem, kterým ji havárií způsobil.

V rámci povinného ručení zaplatí pojišťovna za viníka dopravní nehody:

  • újmu na zdraví,
  • ušlý zisk vzniklý následkem havárie,
  • škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou vozidla,
  • náklady na zdravotní péči, která byla hrazena z veřejného zdravotního pojištění,
  • náklady spojené s právním zastoupením v případě prodlení pojišťovny s výplatou pojistného plnění nebo jeho neoprávněného odmítnutí či krácení.

Pojišťovny mají zákonem stanovené limity, které musí z povinného ručení vyplatit. Minimálním limitem je částka 35 mil Kč za každého zraněného nebo usmrceného a 35 mil Kč za poškození vozidla a ušlý zisk pro všechny poškozené.

Povinné ručení za pár minut

Povinné ručení lze uzavřít z pohodlí svého domova, a to za pár minut. Stačí se připojit na internet, vyhledat některý ze srovnávačů povinného ručení a porovnat si nabídky povinného ručení od konkurenčních pojišťoven. Porovnání online zabere pouze pár minut.

Do online srovnávače povinného ručení zadává zájemce údaje o vozidle:

  • typ (osobní, užitkové, motocykl)
  • užití (běžný provoz, taxi, rozvoz zboží)
  • motorizace
  • značka
  • modelová řada

Pro získání přesné ceny povinného ručení dále vyplní rok výroby vozidla, věkbydliště a délku bezeškodního období. To jsou faktory, které rovněž ovlivňují cenu povinného ručení.

Po vyplnění formuláře se objeví nabídky povinného ručení od všech pojišťoven. Pak už stačí vybrat nejvýhodnější povinné ručení a rovnou ho sjednat. Pokud si zájemce současně sjedná i havarijní pojištění, bude mít cenu levnější.

Následně stačí odeslat objednávku, zaplatit pojistné a pojistník obratem obdrží platnou zelenou kartu. Ihned poté může se svým vozidlem vyrazit do ulic.

Povinné ručení, nebo havarijní pojištění?

V oblasti pojištění vozidel se lze setkat se dvěma typy pojištění – povinné ručení a havarijní pojištění. Povinné ručení je pojištěním zákonným a musí ho mít sjednané všichni vlastníci vozidel. Havarijní pojištění je dobrovolné, takže se každý může rozhodnout, zda ho sjedná či nikoliv.

Cílem povinného ručení je zajistit, aby poškozeným byla nahrazena způsobená škoda, ať už na zdraví či na majetku. Zatímco z havarijního pojištění se nahrazuje škoda vzniklá na vlastním vozidle.

Pokud má někdo sjednané oba typy pojištění a zaviní dopravní nehodu, pak za něj pojišťovna z povinného ručení zaplatí škodu třetím osobám a z havarijního pojištění škodu na vlastním vozidle. Veškerá vzniklá škoda tak bude zaplacena. U havarijního pojištění musí jenom počítat se sjednanou spoluúčastí.

Pár slov o Jablonci nad Nisou

Pod vrcholky Jizerských hor najdeme severočeské městečko Jablonec nad Nisou, které se ve světě proslavilo výrobou kvalitní bižuterie. Okolní krajina je plná zajímavých méně či více náročných turistických i cyklistických tras.

Turisté sem rovněž jezdí trávit zimní dovolenou. Mezi nejvýznamnější historické památky patří radnice z 19. století a secesní divadlo z roku 1906.