Čeští řidiči ujíždějí z místa nehody

Procento řidičů, kteří způsobí dopravní nehodu, ale následně z místa činu ujedou, rok od roku roste. Je to sice protizákonné a v případě, že způsobí i škodu na zdraví a z místa nehody ujedou, se mohou dostat i do velkých potíží.

Nic to však nemění na tom, že mnohé škody zůstávají bez náhrady a vinici unikají potrestání stejně jako finančním sankcím. Uzavřít povinné ručení je sice nařízeno zákonem, ovšem havarijní pojištění už je dobrovolnou volbou každého řidiče. A stále je nemálo těch, kteří toto „připojištění“ podceňují. A přitom právě havarijní pojištění vám může v případě, že vám bude způsobena škoda a viník z místa nehody ujede, tzv. vytrhnout trn z paty.

Nemusíte být nutně žena řidička neznalá v oblasti motorových vozidel, abyste si pořádně nevšimli auta i (řidiče), které vás nabourá. S neurčitým popisem toho policie příliš nenadělá a vám tak mohou zbýt jen oči pro pláč.

Avšak i když havarijní pojištění máte, může vám takováto situace přinést nepříjemnosti. Pojišťovny totiž i v případě, že škodu sami nezaviníte, ale ony ji přesto prostřednictvím havarijního pojištění musí vyplatit, zvednou pojistné pro váš vůz. Řešením může být změna pojišťovny. Pomocníkem pak povinné ručení porovnání a porovnání havarijního pojištění.

Zřídit si havarijní pojištění není vůbec od věci, protože povinné ručení v případě, že je viník neznámý, škody na vozidle opravdu nepokrývá. „Havarijko“ vás nemusí vyjít na velké peníze. S ePojistka.cz máte možnost zřídit si nejen povinné ručení online za nejlepší cenu na trhu, ale také havarijní pojištění.

Vše potřebné lze zařídit prostřednictvím svého počítače a pak už vyrazit na silnice s větší mírou jistoty. Nikdy totiž nevíte, do jaké míry jsou řidiči řídící ostatní vozidla zodpovědní a féroví.

Odjetí od dopravní nehody

Když ujedete od místa dopravní nehody, může to mít závažné důsledky. To platí zejména v případě, že jste byli účastníkem nehody, nebo jste byli svědky, kteří viděli, co se stalo.

V případě, že jste účastníkem nehody, je povinností přivolat policii a poskytnout jim informace o události. Pokud ujedete, můžete být obviněni z trestného činu, který je známý jako nezákonné ujetí z místa dopravní nehody.

To znamená, že můžete být obviněni ze zločinu, který může vést až k vězení. Pokud jste svědkem dopravní nehody, měli byste také zůstat na místě. Jako svědek musíte poskytnout informace policii. Pokud ujedete, můžete být obviněni z porušení zákona, který stanoví, že svědci nehody mají povinnost zůstat na místě, dokud jejich přítomnost není potřeba.