Co dělat při nehodě v cizině

Léto je čas dovolených, a proto mnozí vyrazí strávit chvíle zaslouženého odpočinku za hranice. Pokud se chystáte na dovolenou vozem, myslete i na to, že se můžete připlést k dopravní nehodě. Je proto dobré vědět, jak v takovém případě postupovat. V České republice musí mít každý provozovatel motorového vozidla uhrazeno povinné ručení, které kryje jím zaviněné škody. Jeho platným dokladem je tzv. zelená karta, která má platnost i v zahraničí. Ovšem samozřejmě neplatí úplně všude, proto je dobré si předem ověřit, zda tam, kam zrovna vaše cesta směřuje, platí. Počítejte ale také s tím, že pokud se připletete v zahraničí k nějaké dopravní nehodě, vždy se posuzuje podle pravidel platných v této zemi.

Připlést se k dopravní nehodě je nepříjemné, připlést se k ní v zahraničí dvojnásob. Už jenom proto, že se můžete nakonec hodně divit, že ačkoli podle vašeho zdravého rozumu nejste vinni, místní úřady přiklepnou vinu přeci jen vám. Někdy si můžete i sami naběhnout, pokud podepíšete protokol v cizím jazyce a z obsahu sami nerozumíte ani slovo. Doma se pak můžete velice divit, že jste se přiznali k zavinění dopravní nehody, aniž by tomu tak ve skutečnosti bylo. Proto je pravidlem číslo jedna nepodepisovat nic, čemu nerozumíte, využít asistenční služby, a pokud jinak neumíte, napsat do protokolu své vyjádření v češtině.

Ještě než vůbec někam vyrazíte, ověřte si tedy jakou platnost má vaše povinné ručení i havarijní pojištění. Zda se tedy vztahuje i na cestu do zahraničí, kam zrovna míříte. To je první věc, kterou byste neměli opomenout. Mějte všechny doklady v pořádku, nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. To je v kostce to nejdůležitější, co byste měli vědět. Pokud jedete vlastním vozem do zahraničí prvně a hledáte pro něj to nejvýhodnější autopojištění, využijte povinné ručení porovnání, udělá totiž veškerou práci za vás.