Limity pojistného plnění u povinného ručení – jsou důležité

Všichni majitelé vozidel jsou si vědomi, že musí mít sjednané povinné ručení. Nařizuje jim to zákon. S ohledem na cenu pojištění se snaží ušetřit a uzavírají si nejlevnější a ne vždy kvalitní povinné ručení, aniž by se zamysleli nad jeho parametry. Ušetřených pár set korun ročně se totiž nemusí vyplatit.

Povinné ručení už několik let zdražuje každým rokem o 10 i více procent. Aktuálně se pohybuje na průměrné částce kolem 3 000 korun ročně. A právě výše pojistného bývá při uzavírání povinného ručení nejdůležitějším kritériem. Další parametry pojištění, jako je například rozsah pojištění, rozsah asistenčních služeb či výše pojistných limitů, je nechávají chladným. Neuvědomují si, že levné pojištění je sice uchrání před pokutou za nesjednané pojištění, nikoliv však před finančními následky vážných nehod.

Odškodnění vyplácené poškozeným při dopravních nehodách roste

Právě limity pojistného plnění bývají až na posledním místě a většina majitelů aut volí povinné ručení se základními limity, které stanovuje zákon. Ty v současnosti činí 35 milionů korun na újmy na zdraví a 35 milionů korun v případě majetkových škod. Jakkoliv se tato částka může zdát dostatečná, nemusí tomu tak být. Obzvláště od ledna 2014, kdy vešel v platnost nový občanský zákoník.

“Nový občanský zákoník významně rozšířil a zvýšil odškodnění při újmách na zdraví, které se projevilo i v povinném ručení. Zejména často jezdící klient by vždy měl zvolit vyšší limity plnění. Stokoruna či dvě ročně navíc za jistotu určitě není moc,” upozornil již před dvěma lety Václav Runštuk, ředitel pojištění motorových vozidel Kooperativy.

Občanský zákoník zrušil odškodnění vyplácené na základě tabulek a nově výši odškodného stanovuje soud. V případě závažných trvalých následků může konečná výše škod činit i několik desítek milionů korun. Odškodnění totiž zahrnuje nejen náklady vynaložené na léčbu, ale také bolestné, kompenzaci za ztížení společenské uplatnění, ztrátu na zisku apod.

„Řidiči by měli zohlednit především výši limitu plnění. Lidský život byl Nejvyšším soudem oceněn na deset miliónů korun. V některých případech proto zákonný minimální limit 35 miliónů na újmy na zdraví a na majetku nemusí stačit. Při velmi vážné nehodě může řidič způsobit jinému člověku zranění s doživotními následky. Pokud se jedná o mladého člověka, pojišťovny mu hradí peníze několik desetiletí. A to, co je nad limit, pak musí řidič doplatit ze své kapsy,“ upozornila Martina Kafková, specialistka finančně poradenské společnosti DataLife.

Rozdíl ve výši pojistného činí jen pár set korun

Nejhorší na tom je fakt, že motoristé si zvolí zákonný limit, a přitom ušetří jen pár set korun ročně. Pojišťovny přitom upozorňují, že k vyšším limitům pojistného plnění nabízí zdarma řadu výhod a užitečných připojištění, za které by jinak zaplatili výrazně vyšší částky. K vyšším limitům tak mohou získat pojištění střetu se zvěří, pojištění živelných událostí či krádeže nebo vyšší rozsah asistenčních služeb za nula korun.

Nejvyšší nabízené pojistné limity povinného ručení v roce 2016:

PojišťovnaNejvyšší limit pojistného plnění
Allianz pojišťovna200 mil. Kč
AXA pojišťovna140 mil. Kč
Česká pojišťovna150 mil. Kč
Česká podnikatelská pojišťovna111 mil. Kč
ČSOB pojišťovna200 mil. Kč
DIRECT pojišťovna250 mil. Kč
Generali pojišťovna200 mil. Kč
HVP pojišťovna100 mil. Kč
Kooperativa pojišťovna100 mil. Kč
Servisní pojišťovnanenabízí povinné ručení
Slavia pojišťovna100 mil. Kč
UNIQA pojišťovna150 mil. Kč
Wüstenrot pojišťovna70 mil. Kč

V rámci povinného ručení nabízí pojišťovny dvě až čtyři varianty dle výše pojistných limitů. Nejvyšší možné limity se pohybují až na částce 250 milionů korun pro újmy na zdraví a 250 milionů korun na majetkové škody (pouze DIRECT pojišťovna). Pojišťovny sice nabízí i nejnižší zákonnou variantu, samy však důrazně doporučují jako minimální pojistný limit 50 milionů korun a pro motoristy, které usedají za volant téměř každý den, i více.

Podle odborníků na pojištění vozidel by měl být dokonce minimální pojistný limit navýšený i zákonem. „S novým občanským zákoníkem a se současnou praxí zvyšování odškodného za ublížení na zdraví, resp. smrt začíná být základní povinný limit 35/35 miliónů těsný. Osobně se domnívám, že by základní povinný limit měl být navýšen na minimálně 50/50 miliónů,“ uvedl Štěpán Zmátlo z pojišťovací makléřské společnosti Insia.

Porovnávejte, vyjednávejte, smlouvejte

Mnoho motoristů si uzavře nějakou pojistku jenom proto, aby splnili svou zákonnou povinnost. Přitom uvedená cena nikdy není konečná. O ceně lze vyjednávat a to díky ohromné konkurenci, kterou nabízí existence dvanácti českých pojišťoven. Nechte si vypracovat nabídky od více pojišťoven a o ceně vyjednávejte s těmi nejlepšími. Nespěchejte a dejte si na čas. Tímto způsobem lze získat kvalitní povinné ručení za cenu levné pojistky s daleko menším rozsahem pojištění.

TIP: Povinné ručení si porovnáte během pár minut na ePojistka.cz!