Změna havarijního pojištění ušetří i tisíce korun ročně

Stále velký počet majitelů aut platí na havarijním pojištění více, než je nutné. Řešením je pravidelná aktualizace pojištění, díky které mohou ušetřit i tisíce korun ročně.

Výše pojistného se odvíjí od aktuální ceny vozu

Pojistné se v případě havarijního pojištění počítá z aktuální ceny vozu v době jeho uzavření. Jak je ale všeobecně známo, ceny vozidel neustále klesají, a to dokonce o 25 až 30 procent za první rok. A pokud Vám vozidlo odcizí, pojišťovna Vám uhradí pouze tržní cenu. Je tedy zbytečné platit vyšší pojistné.

„Například havarijní pojištění spolu s povinným ručením pro novou Škodu Fabii 1.2 HTP v ceně bezmála čtvrt miliónu korun pořídí průměrný řidič na internetu za 3 234 Kč za rok. Pojištění na pět let starý vůz ho pak bude stát zhruba o třetinu méně,“ uvedl specialista serveru Sfinance.

Odborníci tak doporučují aktualizovat pojistku v průměru každé dva roky. U nového vozidla první dva roky vždy po roce, protože v této době klesá hodnota vozu nejvýrazněji.

Náš tip: “Nejlevnější havarijní pojištění najdete na www.ePojistka.cz.”

Cena drahých aut klesá nejrychleji

Skutečná hodnota vozidla tedy každým rokem klesá a to by se mělo odrazit i na ceně havarijního pojištění. Aktualizaci si však musíte ohlídat sami, pojišťovna Vám sama od sebe cenu nesníží.

Největší pokles je zaznamenán u drahých a luxusních vozů, která za první rok klesnou i na poloviční hodnotu z původní ceny. Nejlépe si s cenou stojí naopak vozy nižší a střední třídy se základní výbavou.

„Pokud jde o značku, na českém trhu je největším držákem hodnoty Škodovka. Obecně se největší zůstatkovou hodnotou pyšní německé, francouzské a japonské značky, nejmenší korejská a italská auta,“ řekl Špaček.

Rozhodující je rok výroby a typ vozidla

Při stanovení výše pojistného se pojišťovna zajímá pouze o rok výroby a typ vozidla. Stav auta ani počet najetých kilometru pojišťovnu nezajímá. Chcete-li si udělat představu o aktuální tržní ceně svého vozu, poohlédněte se po bazarech a podobných serverech. Průměrnou cenu tak zjistíte velmi snadno.