Čeští řidiči za havarijní pojištění zaplatí o desítky tisíc korun více

Na počátku stojí nové, krásné vozidlo, jehož cena se pohybuje v řádu stovek tisíc korun. Je zcela logické, že také havarijní pojištění začíná na vyšších částkách. Čeští řidiči však zapomínají, že cena a hodnota vozidla velmi rychle klesá. Přesto za havarijní pojištění platí stejně vysokou částku.

Některé průzkumy uvádí, že až 90 procent českých řidičů zaplatí za havarijní pojištění o desítky tisíc korun každý rok více, než by museli. Důvodem je nepřizpůsobení pojistné smlouvy. S postupem let se totiž mění nejen cena vozidla, ale také cena a podmínky havarijního pojištění. Většina řidičů však roky platí stále stejnou částku, a přitom by díky pravidelné aktualizaci havarijního pojištění mohli ušetřit tisíce korun.

Hlídejte si aktualizaci pojistné smlouvy, pojišťovna to sama od sebe neudělá

Spoléhat se na pojišťovnu, že vás bude pravidelně informovat o změnách, a bude vám sama od sebe nabízet změnu pojistných podmínek a dokonce i snížení pojistného odpovídající aktuální ceně vozidla, je bohužel naivní představa. Toto si budete muset ohlídat sami a nejlépe každý rok.

Je to právě cena vozidla, která je určujícím kritériem pro výši pojistného u havarijního pojištění. Čím novější vozidlo, tím je havarijní pojištění dražší. Cena vozidla však klesá a nejvíce pak v prvních třech letech pojištění. Nechcete-li platit více, než je nutné, vyplatí se každý rok přehodnotit stávající pojištění. V opačném případě budete dávat pojišťovně peníze do kapsy, protože v případě pojistné události dostanete stejně pouze běžnou cenu.

Jak se určuje cena vozidla?

Běžné vozidlo ztratí během prvního roku průměrně čtvrtinu z původní hodnoty. Nejvíce si drží cenu vozidla ze střední a nižší třídy, nejvíce ztrácí luxusní vozidla. V jejich případě může cena vozidla po prvním roce skončit až na polovině. Pojišťovny se přitom nezajímají o aktuální stav, počet najetých kilometrů či servisní knížku. Podstatné je pouze stáří vozidla a jeho typ.

Na českém trhu si všeobecně nejlépe stojí vozidla značky Škoda. Nejvyšší zůstatkovou hodnotou se tradičně pyšní vozidla německých, francouzských a také japonských značek. Naopak nejméně si čeští motoristé cení italských a korejských vozidel.

Neplaťte více, než je nutné

V prvních dvou až třech letech se vyplatí aktualizovat havarijní pojištění každý rok. Nejprve si proveďte průzkum na trhu s prodejem vozidel a zjistěte, za kolik se obdobné vozidlo prodává v autobazarech. Vždy vycházejte z nižších nabídek, které spíše reflektují skutečný stav. Jakmile budete mít přibližnou představu, za kolik byste vozidlo prodali, vyžádejte si od své pojišťovny přepočítání havarijního pojištění.

Zároveň však oslovte konkurenční pojišťovny a nechte si od nich připravit nabídky na havarijní pojištění. Je více než pravděpodobné, že od konkurenčních pojišťoven získáte zajímavější a výhodnější nabídky s lepšími podmínkami a také za nižší cenu. Bude jen záležet na vás, zda zůstanete u osvědčené pojišťovny, nebo využijete nabídky konkurence.

Nezapomeňte taky, že starší vozidla mají jiná pravidla. Obvykle platí, že pro vozidla starší 10 let již havarijní pojištění neseženete. Některé pojišťovny však nabízí havarijní pojištění určené právě pro starší vozidla.

TIP: Výhodné havarijní pojištění za bezkonkurenční ceny seženete na ePojistka.cz. Zde si můžete snadno a rychle porovnat aktuální nabídky od všech pojišťoven a havarijní pojištění si okamžitě uzavřete on-line. Nebudete-li si vědět rady, poradíme vám.