Havarijní pojištění nejsou vyhozené peníze

Povinné ručení je dané zákonem, a tak většina motoristů neuvažuje nad tím, že by si jej neuzavřela. A ti co ano, si najde Česká kancelář pojistitelů a za porušení zákona jim naúčtuje několikatisícovou pokutu. Havarijní pojištění však povinné není a navíc stojí poměrně hodně peněz. Většina majitelů vozidel, zejména těch se starším rokem výroby, jej proto uzavřené nemá. Podle statistik má havarijní pojištění sjednané pouze 25 procent motoristů v ČR.

Nedoceněné havarijní pojištění

Havarijní pojištění je drahé a nemá smysl. Takový je přesně názor většiny motoristů a důvod, proč je nemá uzavřené více než tři čtvrtiny z nich. Ne každé pojištění je vskutku důležité, u havarijního pojištění se však jedná o neznalost. Ne každý motorista si uvědomuje, že povinné ručení není “všelék”. Vztahuje se pouze na škody, které motoristé způsobí provozem svého vozidla na majetku či zdraví jiných osob. Co se týká škod na vlastním vozidle, krádeže, vandalismu či škod způsobených živelnou událostí, zde je povinné ručení krátké. Ne však havarijní pojištění, které přesně tato rizika pokrývá.

Zásadní význam má havarijní pojištění při cestách v zahraničí. V současné době, kdy stovky Čechů vyráží strávit dovolenou za hranice republiky, je toto téma stále důležité. K nehodě může dojít také v zahraničí a právě tehdy oceníte sjednané havarijní pojištění nejvíce. K dispozici budete mít asistenční služby, které vám při řešení nehody ušetří nemálo peněz a starostí.

Infolinka pro řidiče 1224

Stane-li se Vám nehoda či porucha auta, zavolejte své pojišťovně. Číslo si však pamatovat nemusíte, protože si vystačíte s unikátní linkou 1224. Na této lince Vás dokáží během okamžiku spojit s jakoukoliv pojišťovnou v ČR.

Znáte rozsah asistenčních služeb v zahraničí?

Před cestou do zahraničí se seznamte s rozsahem služeb a limity plnění základních služeb u svého havarijního pojištění. Pokud Vám budou připadat nedostatečné, můžete si je jednoduše rozšířit či navýšit pojistné limity.

Standardní součástí základních asistenčních služeb je příjezd technika, který zhodnotí stav vozidla a závažnost poruchy či poškození. Vozidlo je možné na místě opravit, je-li to možné. V takovém případě většina pojišťoven uhradí škodu až do výše 150 až 185 EUR. Není-li možné vozidlo opravit na místě, zajistí pojišťovna odtah do nejbližšího možného servisu. I v tomto případě některé pojišťovny uhradí odtah do výše 110 až 185 EUR.

K dalším službám patří zajištění náhradního vozidla, ubytování řidiče a dalších členů posádky v případě nutnosti či tlumočení. Cena za tyto služby je uvedena v pojistných podmínkách. Některé pojišťovny je mají v ceně, jiné nikoliv. Mezi méně obvyklé služby patří zanechání vzkazu, finanční a právní pomoc. Ty jsou zpravidla zpoplatněny extra a nejsou běžnou součástí havarijního pojištění.

Všechny zmiňované služby nabízí v základu pouze UNIQA pojišťovna. U odtahu a opravy vozidla zaplatí až 150 EUR. Náhradní vozidlo svému klientovi zaplatí na jeden den a ubytování v ceně do 100 EUR zaplatí pro jednu noc. V ceně je tlumočení, zanechání vzkazu, právní pomoc i finanční pomoc do 1 500 EUR.

Také pojišťovna AXA má v základním balíčku havarijního pojištění opravu vozdila do 150 EUR, odtah vozidla též do 150 EUR, náhradní ubytování do 75 EUR za noc, telefonické tlumočení, zanechání vzkazu, finanční pomoc až do 2 000 EUR a právní pomoc. Klient si však plně uhradí náhradní vozidlo, je-li to nutné. Podobně ale s nižšími limity je na tom Hasičská vzájemná pojišťovna.

Podobně štědré jsou také pojišťovny Allianz a Česká podnikatelská pojišťovna, které u opravy vozidla na místě a odtahu uhradí dokonce až 185 EUR. Allianz má navíc v ceně také náhradní vozidlo a telefonické tlumočení.

Rozšířené povinné ručení

Pro ty, kteří nechtějí platit za havarijní pojištění, existuje řešení rozšíření pojistné ochrany v rámci povinné ručení. Některé pojišťovny nabízí nové typy připojištění, mezi která patří úrazové připojištění, připojištění zavazadel, připojištění odcizení, právní ochrana apod. Zjistěte si však předem celkovou cenu, abyste nakonec nezaplatili více než za samostatné havarijní pojištění.

TIP: Sjednejte se výhodné havarijní pojištění na ePojistka.cz. Zdarma získáte pneupojištění a pojištění dopravních pokut!