Havarijní pojištění GAP

Víte, co je pojištění GAP? Pojištění GAP je nabízeno jako doplňkové pojištění k havarijnímu pojištění a je určeno pro nová nebo novější vozidla. Jeho hlavním smyslem je zachování původní pořizovací hodnoty po dobu tří let provozu.

GAP pojištění, tedy Guaranteed Asset Protection, nabízí možnost si pořizovací cenu vozu pojistit. Přestože se nejedná o rozšířený druh pojištění, pojišťovny jej většinou nabízí jako připojištění při zřizování havarijního pojištění. Pojištění GAP zajišťuje neměnnou hodnotu automobilu po dobu tří let.

Proč je pojištění GAP důležité?

Tržní hodnota nového vozidla v prvních třech letech klesne až o 50 procent. Proto se pojištění GAP uzavírá na tři roky, a poté automatický zanikne. Některé pojišťovny jsou ochotné pojištění GAP prodloužit o další rok.

V případě, že v době uvedených tří let dojde k jeho totálnímu zničení v důsledku havárie nebo krádeži, pojišťovna hradí pouze aktuální cenu vozidla. Ta však může být výrazně nižší a nové vozidlo ve stejné hodnotě si za vyplacené pojistné plnění rozhodně nepořídíte. Zbývající částku budete muset doplatit ze svého.

GAP pokryje rozdíle mezi pořizovací a aktuální tržní cenou

Pokud tedy za nové vozidlo utratíte 500 tisíc korun a za dva roky vám jej ukradnou, pojišťovna vám uhradí například 300 tisíc korun.

Z této částky vám ještě navíc odečte spoluúčast, která se pohybuje kolem 10 procent, tj. dalších 30 tisíc korun. Nemáte-li GAP k havarijnímu pojištění sjednané, budete v případě pojistné události “chudší” o 230 tisíc korun. Pokud ale máte sjednané k havarijnímu pojištění i pojištění GAP, pojišťovna vám uhradí i těch zbývajících 230 tisíc korun včetně spoluúčasti.