Zničené silnice způsobují dopravní nehody

Zima byla poslední dva roky dlouhá a tuhá, to se vždy odrazí na stavu vozovek. Není proto divu, že jak v roce 2010, tak v dosavadních zimních měsících 2011 byla zaznamenána zvýšená nehodovost zapříčiněná špatným stavem silnic. V letošním roce je dokonce ještě vyšší. Navíc uváděná čísla nemusejí být vždy zcela přesná, protože mnohým nehodám, jejichž příčinou je špatný stav silnic, je připsán zcela jiný důvod vzniku – např. selhání řidiče, vysoká rychlost, nezvládnutí řízení atd. Špatná vozovka však může řidiči způsobit nemalé škody na vozidle. Uražená náprava a podobné „nehody“ nejsou ničím neobvyklým. Odškodnění lze získat buď od správce komunikace, anebo využít své havarijní pojištění.

Ne každý však havarijní pojištění má zřízeno. Většina řidičů se omezí pouze na splnění své zákonné povinnosti, tj., zřídí si povinné ručení. To ale nekryje jejich vlastní škody. Je však ještě jeden důvod, který řidiče odradí od pořízení havarijního pojištění – stáří vozidla. Obecně platí, že havarijní pojištění nejsou vyhozené peníze. Jasně, můžete několik let jezdit zcela bez nehody, ovšem člověk neví dne ani hodiny. Navíc zřízení povinného ručení spolu s havarijním pojištěním vás může vyjít levněji. Při výběru té nejlepší nabídky na trhu stačí využít povinné ručení porovnání.

Vedle zničených komunikací způsobují nemalé potíže i srážky se zvěří. Pořizujete-li si povinné ručení, některé pojišťovny nabízejí svým klientům zdarma či za menší úplatu jako bonus i pojištění střetu se zvěří. Je však třeba mít se na pozoru. Zejména pokud je nabídka „podezřele levná“. Pojištění takové situace, kdy zvěř narazí do vašeho stojícího auta, vám nejspíše nebude k ničemu. Proto je dobré si pečlivě přečíst, co je uvedeno v pojistné smlouvě.