Cestovní pojištění a terorismus: Které pojišťovny jej kryjí, a které nikoliv?

Nemusíte jezdit do rizikových oblastí, před jejichž návštěvou jsou turisté běžné varováni. K teroristickým útokům dochází také u nás v Evropě. Poslední útok prožil nedávno Londýn a jeho občané. Opět. Výsledkem jsou šokovaní a zranění lidé a bohužel i mrtví. Teroristické útoky se dějí stále častěji. Proto bychom měli lépe myslet na svou ochranu.

Při cestování je důležité bezpečí i v místech, která běžně riziková nejsou. Jak vidno, žádné opravdu bezpečné místo na zemi neexistuje a i v takové zemi, jako je Velká Británie může propuknout ohromné neštěstí. Podívali jsme se, jak se na riziko terorismu dívají naše pojišťovny. Víte vůbec, zda zrovna vaše oblíbené cestovní pojištění kryje rizika terorismu?

Terorismus mezi výlukami

Ačkoliv cestovní pojištění kryje rizika náhodných zranění a nemocí, terorismus některé pojišťovny zařazují mezi výluky. Aktuálně je situace taková, že většina pojišťoven kryje následky terorismu alespoň částečně. Osm pojišťoven kryje následky teroristických útoků kompletně až do výše pojistných limitů. Šest pojišťoven zaplatí alespoň léčebné výlohy, ale neuhradí odškodné v případě trvalých následku či dokonce úmrtí. Dvě pojišťovny mají terorismus uvedený ve výlukách.

Cestovní pojištění a terorismus:

Pojišťovna

Cestovní pojištění

Aegon

nenabízí

Allianz

jen pojištění léčebných výloh

Axa

ano

Česká podnikatelská pojišťovna

ano

Česká pojišťovna

ano

ČSOB Pojišťovna

jen pojištění léčebných výloh

Direct Pojišťovna

ano

Ergo

jen pojištění léčebných výloh

Evropská pojišťovna

ano

Generali

jen pojištění léčebných výloh

Hasičská vzájemná pojišťovna

ano (prodává pojištění od Pojišťovny VZP)

Komerční pojišťovna

jen pojištění léčebných výloh

Kooperativa

jen pojištění léčebných výloh

Maxima

ne

MetLife

nenabízí

NN

nenabízí

Pojišťovna Česká spořitelny

nenabízí

Pojišťovna VZP

ano

Slavia

jen pojištění léčebných výloh

Uniqa

ano

Wüstenrot

ne

Pozor si dávejte také na cestovní pojištění nabízené k platebním kartám. Dvě banky mají terorismus ve výlukách a léčebné výlohy hradí další tři banky. Plně riziko teroristického útoku kryje pouze cestovní pojištění u platebních karet Raiffeisenbank a mBank. Podmínky se neustále mění, pokud tedy plánujete cestu do zahraničí, vždy se ptejte na podmínky vašeho cestovního pojištění.

Sledujte doporučení ministerstva zahraničí

V některých případech nemusí pojištěný obdržet peníze ani v případě, že pojistka riziko terorismu kryje. Důvodem jsou aktuální doporučení vydaná ministerstvem zahraniční. Pokud český občan vycestuje do země či města, před kterou ministerstvo důrazně varovalo (např. z důvodů nedávných teroristických útoků), jedná tak úmyslně a vědomě riskuje své zdraví i život. V takovém případě pojišťovna může zamítnout vyplacení pojistného plnění.

Informace jsou platné k roku 2020.