Cenu povinného ručení ovlivní nová kritéria

Povinné ručení se nachází pod cenou, konstatují pojišťovny a přiznávají, že se budou muset uchýlit ke zdražení. Zvyšování pojistného se však nebude týkat všech řidičů stejně. Pojišťovny totiž mění pravidla při určování pojistného. Půjde například o podrobnější segmentování řidičů do skupin či změny v technických parametrech.

Připlatí si rizikoví řidiči

Pojišťovny stále častěji rozdělují řidiče do různých skupinu. Cenu povinného ručení tak například ovlivňuje to, zda je řidič v rizikové skupině, kde hrozí vyšší riziko zavinění dopravní nehody. Do této skupiny patří zejména mladí řidiči ve věku do 26 let a majitelé silných aut. Tyto parametry však nejsou jediné, které rozhodují o tom, zda je řidič rizikoví či není.

Pojišťovny například začínají hodnotit styl jízdy pomocí speciálních aplikaci. I mladému řidič, který jezdí zodpovědně, tak pojišťovny mohou nabídnout nižší cenu u povinného ručení. Tento způsob již využívá pojišťovna Axa a uvažují o něm i další pojišťovny.

Dalším kritériem, který má vliv na cenu povinného ručení, je počet najetých kilometrů. Levnější povinné ručení získají ti řidiči, kteří ujedou menší vzdálenost. Pojišťovny předpokládají, že s vyšším počtem najetých kilometrů roste i pravděpodobnost způsobení škody. S počtem ujetých kilometrů kalkulují například Allianz a Uniqa pojišťovna.

Pojišťovna Allianz nabízí slevu rodičům s dětmi, u kterých se předpokládá, že jezdí zodpovědněji. I toto kritérium bude mít v budoucnu na výši pojistného větší vliv než dosud.

Cenu povinného ručení ovlivní nejen objem, ale také výkon

V minulosti se povinné ručení řídilo zejména objemem motoru auta. Nyní se pojišťovny začínají zaměřovat také na výkon a hmotnost vozidla. S hmotností vozidla již nyní při tvorbě ceny počítá Hasičská vzájemná pojišťovna. Axa s tím počítá od března a uvažuje o tom také ČSOB pojišťovna.

Které parametry tedy nově ovlivní cenu povinného ručení?

  • Míra rizikovost řidiče podle věku
  • Styl jízdy
  • Počet najetých kilometrů za rok
  • Rodičovství
  • Výkon motoru
  • Hmotnost vozidla

Při výběru povinného ručení je tedy stále výhodnější porovnat si nabídky od konkurenčních pojišťoven. Ovlivnit cenu bude také možné již samotným nákupem vozidla. Je třeba počítat s tím, že dražší povinné ručení bude u výkonných a těžkých automobilů. Významnější roli také bude hrát výběr pojišťovny. Jezdíme-li méně, vyplatí se oslovit pojišťovnu, která nabízí levnější povinné ručení při nízkém nájezdu a podobně.