Autovraky zmizí z českých ulic

Ještě nedávno bylo běžnou praxí najít desítky nepojízdných aut, které zbytečně zabírají parkovací místa, i když již od pohledu je jasné, že s nimi jejich majitel nikam nepojede. Zdá se však, že se začíná blýskat na lepší časy, protože takovýchto automobilů začíná znatelně ubývat. Zlikvidovat je ekologickým způsobem je totiž mnohem levnější, než je tzv. udržovat při životě a zbytečně platit povinné ručení. Toto zákonné pojištění vozidel bylo zřízeno již před více než deseti lety a na rozdíl od jiných typů pojištění vozidel, jako je např. havarijní pojištění, je povinné pro každého provozovatele motorového vozidla. Největší úbytek autovraků zaznamenali v našem hlavním městě, tzn. v Praze.

Je to s podivem, ale i na auto, které na parkovišti stojí podložené cihlami, aby vůbec bylo schopno rovně stát, můžete mít uhrazeno povinné ručení. Není proto divu, že tato nefunkční vozidla zbytečně zabírající parkovací místa jsou solí v očích řidičům, kteří marně den co den hledají místo, kde by mohli „ustájit“ své vozidlo na přeplněných parkovištích. Za úbytkem vraků na českých, zejména pražských ulicích není, jak by se snad mohlo zdát, větší zodpovědnost českých řidičů, kteří si uvědomují, že autovraky by měly zmizet jak z praktických, tak z bezpečnostních důvodů, ale pouze peníze. Většina řidičů si totiž dobře spočítala, že pokud nezareagují na výzvu k likvidaci automobilu, je vůz sice stejně odtažen na vrakoviště, ovšem cesta k odhlášení auta je pak mnohem delší. A takový majitel musí platit povinné ručení zbytečně mnohem déle za vozidlo, které už v podstatě neexistuje.

Výpověď povinného ručení pak bude uskutečněna na základě dokladu o vyřazení automobilu z evidence vozidel. Pravdou je, že zrušení povinného ručení není až tak jednoduché jako jeho zřízení. Zatímco lze snadno sjednat povinné ručení online, výpověď musí být provedena písemně a doručena pojišťovně.