Blíží se éra autonomních aut. Změní se pojištění?

Konec spalovacích motorů se blíží. Bude sice pomalý a velice dlouhý, jednoho dne však na ulici nebude stát jediné auto jezdící na tradiční pohonné hmoty. Autonomní auta si rovněž vyžádají zcela odlišný přístup i v rámci pojištění. Například v sousedním Německou se pojišťovny na tuto zásadní změnu začínají pomalu připravovat.

Společnost Aon Risk Solutions, která má své zastoupení v řadě evropských zemích, zveřejnila studii  o vývoji na německém pojistném trhu. Mimo jiné se v ní zabývá trendem autonomních vozidel, které v budoucnosti nahradí tradiční motorová vozidla. Pojištění vozidel bude zcela odlišné a těžit by z něj měl údajně především zákazník.

Spalovací motory dříve či později zmizí

Podle vedení společnosti Aon Risk Solution se revoluce ve světě motorových vozidel blíží a zvítězí pouze ten, kdo bude na změnu připravený. „Často přichází revoluce tak rychle, že i etablovaní úspěšní tržní hráči nejsou schopni reagovat. Spalovací motory dříve, nebo později zmizí. A z dlouhodobého hlediska se prosadí autonomní auta.“ uvádí Hartmuth Kremer-Jensen, člen vrcholového vedení ve spoelčnosti Aon Risk Solutions Německo.

Z řidiče se stane pasažér

V Německu se diskutuje o výfukových plynech, v USA společnost Tesla prezentuje nové modely elektromobilů. Nástup autonomních vozidel je neodvratný a až spalovací motory zcela zmizí, řidič přestane být řidičem úplně a na ovládání vozidla bude mít minimální podíl. „Stane se pouze pasažérem. Vývoj proběhne v několika stupních automatizace: od poloautomatického řízení přes vysoce automatizované a plně automatické, až po nejvyšší stupeň – autonomní řízení,“  myslí si Hartmuth Kremer-Jensen.

Tak trochu jiné pojištění

Se nástupem autonomních vozidel budou pojišťovny nuceny změnit přístup. Stávající podoba pojištění nebude dostatečná. Podle odborníků se značně sníží nehody vozidel i výše škody. Bezvýznamným se postupně stane i havarijní pojištění. Autonomní vozidla bude čím dál těžší ukrást a díky propojení se sítí pro ně nebude problém vyhnout se například krupobití.